Hem
Radioteleskopet i Parkes. (CSIRO/Wikimedia och Diceman Stephen West/Wikimedia)

600 miljoner såg landning tack vare radioteleskopet

600 miljoner människor, en femtedel av jordens befolkning år 1969, fick se direktsända tv-bilder från när de första människorna satte sin fot på månen. Det var möjligt tack vare radioteleskopet i Parkes i New South Wales i Australien, rapporterar BBC i ett tv-inslag från platsen.

David Cooke, som arbetade som ingenjör på platsen den dagen, säger att han inte var särskilt nervös.

– Vi riktade våra teleskop mot månen och signalerna kom in med rätt frekvens och där var bilderna. Ett stort jubel utbröt, säger Cooke i inslaget.

Nasa hade valt ut tre platser på jorden som skulle ta emot signalerna, men enligt BBC kom nästan alla livebilder från teleskopet i Parkes. I morgon är det på dagen 50 år sedan månlandningen.

bakgrund
 
Radioteleskop
Wikipedia (sv)
Ett radioteleskop är en form av riktningsbar radioantenn som främst används inom radioastronomi för att bland annat fånga upp radiovågor från himlakroppar och från övriga världsrymden, men också för att samla in data från satelliter och rymdsonder.

Parkes, Australien

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen