Robyn på Sjöhistoriska museet. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

63 döda i explosion i Kabul • Matbrist befaras efter brexit • Robyn hyllas

Morgonens nyheter:
Oro för hård brexit: Brittiska regeringen befarar matbrist
Explosion i Afghanistan: 63 personer har dödats och 182 skadats
• Robyn på Sjöhistoriska: ”Årets konsertögonblick”

Regeringens farhågor: Brist på mat vid en hård brexit

Storbritanniens regering förutspår brist på såväl mat som mediciner och bränsle i flera månader efter ett avtalslöst EU-utträde, rapporterar tidningen The Sunday Times som fått tillgång till läckta regeringsdokument.

63 döda i explosion på bröllopsfest i Afghanistan

Minst 63 personer har dödats och 182 har skadats efter en explosion på en bröllopsfest i Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar AFP med hänvisning till myndighetsuppgifter. Bland de skadade ska det vara kvinnor och barn.

Källor: Epstein mutade intagna för att slippa våld

För att inte falla offer för andra intagna på häktet mutade sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein dem, uppger anonyma källor för New York Times.

Han ska också ha betalat sina advokater för dagliga besök.

Danska stödpartier skeptiska till säkrad gräns mot Sverige

Förslaget om att säkra gränsen mot Sverige efter explosionen vid den danska skattemyndigheten i Köpenhamn har fått blandade reaktioner, rapporterar Sveriges Radio. Två av Socialdemokraternas stödpartier, Radikale Venstre och Enhedslisten, är kritiska till förslaget – och kallar det ”en falsk trygghet”.

Flera gripna i Portland efter stora demonstrationer

Minst 13 personer har gripits i Portland i USA i samband med demonstrationer från både högerextrema och antifascister, rapporterar The Oregonian. Flera vapen ska ha beslagtagits och en skadad uppges ha förts till sjukhus.

Sverige skriver orienteringshistoria: Guld i båda stafetterna

Audun Braastad / TT NYHETSBYRÅN

Både de svenska damerna och herrarna tog guld i stafetten i orienterings-VM i Norge under lördagen. Det är första gången på 43 år som Sverige tar guld både på herr- och damsidan i stafetten.

Muf: ”Elever lämnas i sticket med dyra digitala verktyg”

Muf vill lägga ned Barn- och elevombudet, slopa den nationella strategin för skolans digitalisering och revidera läroplanen. Det skriver moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa på DN Debatt.

Digitalt vaccinationsregister ska snabbutredas

Regeringen tillsätter en utredning för att få till ett digitalt vaccinationsregister. Registret ska göra det lättare för vården att hålla koll på vilka vaccin som människor tagit. Förhoppningen är att det ska vara på plats om två år.

Way Out West kritiseras för snusutdelning

Snustillverkaren Nordic Snus delade gratis ut ”tobaksfritt snus” under Way Out West, vilket organisationen A non smoking generation nu kritiserar festivalen för. Generaldirektören säger till GP att tobaksfritt inte betyder riskfritt eller utan nikotin och att festivalen inte borde ha tillåtit det.

Husbybo om bränderna: ”Lever under konstant terror”

Sex misstänkt anlagda bränder har inträffat i Stockholmsförorten Husby på drygt en vecka. Nu förstärker polisen sin närvaro i området och tittar på samband.

– Det är anlagda bränder varannan dag här och folket lever under konstant terror, säger en Husbybo till Aftonbladet.

Robyn hyllas efter spelningen: ”Årets konsertögonblick”

Robyns spelning på Sjöhistoriska museet på lördagskvällen hyllas i flera svenska tidningar. Det är årets konsertögonblick, slår DN:s recensent Kajsa Haidl fast. Framträdandet är ”faktiskt något av det vackraste jag har upplevt”, skriver hon.

Dagens händelser

• POLITIK. Stefan Löfven sommartalar i Björneborg (14.30)
• UTRIKES. Medlemmarna i det civilt styrande rådet i Sudan tillkännages
• UTRIKES. Monument avtäcks på Island för första glaciären som förlorats på grund av klimatförändringar
• KULTUR. Sista sommar i P1 för i år med artisten Jill Johnson (13.00)
• SPORT. Allsvenskan: Örebro-Häcken, Sirius-IFK Norrköping, AIK-Kalmar FF (alla 15.00), Malmö FF-Falkenberg (17.30)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Magdalena Andersson  TV4
Höstbudgeten

Andersson: ”Långsiktigt arbete för att ta itu med samhällsproblemen”

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hon är ”enormt nöjd” med höstbudgeten som i dag presenteras.

– Det här är ett konstruktivt och långsiktigt arbete för att vi ska kunna ta itu med de samhällsproblem vi står inför, säger hon när hon gästar TV4 Nyhetsmorgon.

Andersson lyfter fram satsningar på polisen och mer pengar till landets pensionärer som delar av budgeten som hon är speciellt nöjd med. När hon får frågor om vad Socialdemokraterna anser om att man nu avskaffar värnskatten svarar hon:

– Det är inte någonting som vi socialdemokrater hade gjort om det sett annorlunda ut i riksdagsmajoriteten. Det är inte det som vi hade föredragit, men Sverige var tvungna att få en regering.

5 min
Magdalena Andersson (S), arkivbild. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Höstbudgeten presenteras – det här händer i dag

Regeringen presenterar i dag sin budgetproposition för 2020. Det är den första hela budget som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna.

Totalt innehåller budgeten nettosatsningar på drygt 26 miljarder utöver vad som redan beslutats för 2020.

Dagen inleds med att budgetpropositionen och höständringsbudgeten blir offentliga. Detta sker klockan 08.00. Klockan 09.00 håller finansminister Magdalena Andersson (S) presskonferens.

Klockan 12.30 börjar Andersson sin promenad från Finansdepartementet till riksdagen och klockan 13.00 börjar riksdagsdebatten.

33 min
Socialminister Lena Hallengren. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Budgetsatsning: Alla pojkar erbjuds HPV-vaccinet

Höstbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar i dag klockan åtta kommer att innehålla förslag om att alla pojkar ska erbjudas HPV-vaccin. Det rapporterar Ekot och uppger att det i så fall kommer att börja gälla från och med nästa höst och beräknas kunna förebygga 130 cancerfall per år.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SR.

Satsningen kommer kosta 56 miljoner under nästa år.

1 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Elisabeth Svantesson TV4 Nyhetsmorgonen
Reaktioner på höstbudgeten

M-kritiken: ”Satsar mer på friår än på polisen”

Otryggheten i Sverige är enorm och ändå satsar regeringen mer på friår än på polisen. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i TV4 Nyhetsmorgon.

– Självklart finns det saker som är bra i budgeten men prioriteringarna är fel, säger hon.

Svantesson är också kritisk till vad hon kallar en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Hon efterlyser bland annat reformer för bidragstak och för att nyanlända måste lära sig språket.

Oppositionens skuggbudget ska fokusera på ”Sveriges behov”, menar Svantesson.

– Vi kommer att se till att polisen och rättsväsendet får mer resurser, man ska få valuta för skattepengar. Vi kommer att stärka landets kommuner som går på knäna, bland annat på grund av demografi och av en stor invandring och vi kommer se till att rättsväsendet fungerar.

5 min
Nyamko Sabuni och Annie Lööf  TV4
undefined

Lööf och Sabuni nöjda: Fortsätter liberala reformer

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade under morgonen TV4 Nyhetsmorgon för att prata om höstbudgeten som presenteras i dag.

Budgetpropositionen är till viss del ett resultat av januariavtalet som förhandlades fram av regeringspartierna, C och L i vintras. Både Sabuni och Lööf uppger att de är nöjda med de satsningar som de fått igenom i budgeten.

– I ett samarbete ska alla partier känna att de är nöjda, säger Sabuni i programmet.

Hon lyfter speciellt fram budgetsatsningar på försvar och välfärd samt den slopade värnskatten som Liberalerna menar behövs för att stärka den svenska konkurrenskraften.

– Vi tycker att det är viktigt att forstsätta den liberala reformagendan, säger Lööf och pekar på satsningar på sänkta skatter och mer pengar till klimat och landsbygd.

25 min
Läs mer om Reaktioner på höstbudgeten
Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
Nyvalet i Israel

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare Benny Gantz hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

2 tim
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Bilder på folk som röstar. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna har stängt i Israel – oerhört jämnt

Vallokalerna har stängt i Israel efter dagens val. Tre olika vallokalsundersökningarna visar att det är en oerhört jämn kamp mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen, rapporterar Reuters.

Undersökningen visar inte någon klar vinnare, men att Benny Gantz parti Blåvita alliansen har ett litet övertag med 32–34 mandat i knesset, jämfört med Likuds 31–33 mandat. Totalt finns det 120 mandat i knesset.

Igår 19:09
Läs mer om Nyvalet i Israel
Arkivbilder TT
Svenska brottsbekämpningen

Åklagare: Gör det lättare att avlyssna telefoner

Åklagarmyndigheten vill att det ska bli lättare för polisen att avlyssna telefoner om en person misstänks för flera mindre allvarliga brott, rapporterar Ekot.

I dag måste varje enskilt brott ha ett straffvärde på minst två år för att polisen ska få genomföra en avlyssning.

Kammaråklagaren Christer Sammens har därför föreslagit för regeringen att rättegångsbalken ändras. Detta gör att domstolar kan väga ihop den totala misstänkta brottsligheten och på så sätt kunna fatta beslut om hemlig avlyssning.

Även Åklagarmyndigheten vill se en sådan lagändring och myndigheten har fört fram idén för regeringen i de pågående samtalen om hur gängkriminaliteten ska bekämpas.

1 tim
Poliser vid brottsplats/skjutvapen. TT
undefined

USA-polisens tips: Inrätta ”Real time crime center”

Stockholmspolisen utbildas av amerikansk polis för att komma till rätta med skjutvåldet. I dag berättade parterna om olika metoder för att stoppa våldet, skriver SVT Nyheter.

En särskilt intressant del är snabbare vapenanalys. I dagsläget är det en väntetid på 150 dagar, enligt den svenska polisen. Liknande situation var det för New Jersey State-polisen, men de lyckades korta ned tiden till 48 timmar genom enkla administrativa förändringar.

– Det betyder att utredaren är tätt i hälarna på gärningsmannen, säger Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, som numera jobbar på Rutgers University.

Ett arbetssätt som amerikanerna föreslår är ”Real time crime center”, ett stöd för den operativa polisen där information samlas och tillgängliggörs för polisens personal.

Igår 13:01
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
Drönardåden i Saudiarabien

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

2 tim
Bild från attacken i helgen. TT
undefined

Källor: USA överväger en hämndaktion mot Iran

Trump-administrationen överväger en hämndattack mot Iran, som misstänks ligga bakom två drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Det uppger amerikanska tjänstemän för NBC News.

Under ett nationellt säkerhetsmöte på måndagen ska den amerikanska militären ha presenterat en lista med flera möjliga förslag till president Donald Trump. Bland annat en attack mot oljeraffinaderiet i Abadan, eller mot oljeexportanläggningen på ön Kharg, uppger källorna för kanalen.

Under mötet ska dock Trump ha efterfrågat alternativ som inte innebär militära åtgärder och som riskerar att leda till ytterligare konflikt med Iran.

Enligt källorna vill USA helst själva slippa avfyra några vapen mot Iran, utan i stället bistå Saudiarabien med underrättelsetjänster och övervakning.

Igår 22:35
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien