Arkivbild. Nyfödd i Indien.  Rajesh Kumar Singh / TT NYHETSBYRÅN
Året som kommer

70 000 barn föddes i Indien 1 januari – flest i världen

På nyårsdagen beräknas drygt 67 400 barn ha fötts i Indien, vilket innebär att landet är det som hade flest nyfödda den 1 januari, rapporterar Times of India som hänvisar till siffror från Unicef.

Det land som hade näst mest nyfödda var Kina (46 300), följt av Nigeria (26 000), Pakistan (16 800), Indonesien (13 000) samt USA (10 450).

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Bild från pressträffen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

180 döda i covid-19 – en ökning med 34 fall i Sverige

Totalt 180 personer i Sverige har dött efter att ha smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter. Det är en ökning med 34 fall sedan gårdagens uppgifter, framkommer under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten upprepar rekommendationen att skydda de äldre och nämner återigen planerna på att få smittkurvan att plana ut.

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen säger att det fortfarande inte finns något lager på nationell nivå av skyddsutrustning.

– Det som går in går ut direkt. Vi hanterar enbart akuta behov i regionerna.

1 tim
Nyamko Sabuni.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni om larmet från Järva: ”Blir förbannad”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni reagerar starkt på uppgifterna om att coronasmittan kunde spridas i Järvaområdet utanför Stockholm utan att någon agerade – trots att både smittskyddet och sjukvården hade sina aningar om problematiken i området.

– Jag blir väldigt förbannad rent ut sagt, säger hon i Expressen TV.

Hon säger också att hon försökt lägga fokus på situationen i förorterna.

Flera svensk-somalier hemmahörande i Järva har dött i covid-19.

3 tim
En polis i Aspen sätter upp en skylt som uppmanar till social distansering.  Kelsey Brunner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk man död i covid-19 i USA: ”Minimala symtom”

En svensk man i 55-årsåldern har hittats död i covid-19 i skidorten Aspen i Colorado, USA, rapporterar flera medier.

Sjukdomsförloppet verkar ha varit snabbt. Aspen Daily News har tagit del av rättsläkarens rapport, där det står att mannen hade berättat om ”minimala symtom, som nattsvettningar och feber dagarna före sin död”.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste dagliga uppdatering har 146 personer dött i viruset i Sverige. I USA ligger siffran på över 3 000.

Idag 03:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Besöksförbud införs nu på alla svenska äldreboenden: ”Tiden som kommer avgör”

Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon för att skydda de som är mest hotade av viruset, meddelar regeringen på en pressträff. Virustestningen i landet kommer också att utökas.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsminister Stefan Löfven.

Han betonar att varje svensk ”inte bara har en skyldighet, men en plikt” att skydda sig själv för att skydda andra.

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter runtom i landet måste ha resurser för sin befolkning, säger han.

– Bortom den omedelbara krisen så kommer vårt land att resa sig, avslutar statsministern.

2 tim
Ulf Kristersson  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristersson: Bredare tester för corona införs i Sverige

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att utöka coronatesterna i Sverige. Det uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT.

Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven.

– Äntligen börjar det röra på sig med tester och provtagning. Det som borde ha gjorts för flera veckor sedan börjar nu hända, säger Kristersson.

Enligt honom kommer man till en början att testa sjukvårdspersonal för att sedan utöka testerna till bredare grupper så att ekonomin åter kan komma på fötter.

3 tim
Angelica Blick har delat flera bilder från intervjutillfället i sin story på Instagram. TT/Angelica Blicks Instagram
undefined

Shekarabi gör virusintervju med känd modeinfluencer

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har låtit sig intervjuas av influencern Angelica Blick för att nå fler personer med budskap gällande coronakrisen. Det rapporterar journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

– Jag tycker vi borde hitta tillbaka till folkrörelsetraditionen i vårt land där den breda massan kan vara inblandad i samtal om hur vi hanterar coronapandemin framåt, säger Shekarabi till bloggen.

Intervjun kommer att publiceras på Blicks Youtube-kanal, där hon har 76 000 prenumeranter. Hon uppger själv att hon inte fick något betalt för intervjun.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Ulla Andersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

V, M och KD kräver att vården får tiotals miljarder

Oppositionen kräver att regeringen går fram med en mångmiljardsatsning på vården, rapporterar Ekot. Vänsterpartiet kräver 25 miljarder kronor till kommunerna, Moderaterna kräver 15 miljarder till vård och omsorg och enligt Kristdemokraterna behövs det ”tvåsiffriga miljardbelopp”.

– Vi hoppas att regeringen ska lyssna på det här och inse att det är allvar, säger Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

2 tim
Arkivbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkaren om pressade läget: Har inte sett något liknande

Läkare från mindre sjukhus i Sverige, där resurserna är mer knappa än i till exempel Stockholm, vittnar om en tuff situation i coronavirusets spår.

En läkare från södra Sverige säger till SvD att hans avdelning är nästintill full och att patienter som i grunden verkar friska nu vårdas i respirator.

– Det är flera decennier sedan vi hade så här många tidigare friska som nu är jättesjuka i sina lungor. Jag har inte sett något liknande tidigare.

Undersköterskan Maria Valli från Västerås säger till Aftonbladet att läget är extremt, och att hon och hennes kollegor är oroliga för att gå till jobbet.

– Vi står vid fronten. Vi väntar på stormen.

Igår 18:03
Arkivbild.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FOI ser klara brister i vården under coronavirusutbrottet

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ser flera brister i den svenska sjukvården i spåren av coronautbrottet, enligt en ny rapport som SVT Nyheter rapporterar om.

Forskningsledarna menar att Sverige skulle behöva en överkapacitet inom viktiga samhällsfunktioner, vilket i sjukvårdens fall handlar om fler vårdanställda och ett större lager av utrustning snarare än HR-avdelningar och en ”alltför stor chefsöverbyggnad”.

– Det jag säger nu har man talat om länge bland dem som arbetar inom vården, säger forskningsledaren Daniel K Jonsson.

Igår 18:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Läkare i Stockholm under intensivvård för covid-19

Minst två läkare intensivvårdas för covid-19 i Stockholm, enligt flera källor till SvD.

Ytterligare tre ska ha smittats på ett stort akutsjukhus i en annan stad – sedan kraven på skyddsutrustning sänktes.

– Det är ett högt spel med våra liv, säger en av de smittade läkarna till tidningen.

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd, vilket har fått vårdpersonal runt om i landet att reagera.

2 tim
Jimmie Åkesson Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson utesluter inte att han själv har corona

Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utesluter inte att han själv har coronaviruset.

– Jag tycker jag har ont i halsen varje morgon jag vaknar. Det hade varit skönt att veta, så att man vet om man kan träffa föräldrar och anhöriga som är i riskgruppen, säger han till Aftonbladet.

Åkesson säger till tidningen att han befinner sig i Sölvesborg och försöker att hålla sig i sitt hem så mycket som det går.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö den 21 mars. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla får betala för att en tredjedel inte bryr sig

Opinion Sju tidningar – sju olika infallsvinklar på samma ämne. De största svenska ledarsidorna fortsätter att vrida och vända på coronakrisen och dess effekter.

Vissa fokuserar på Sverige. Ivar Arpi på SvD:s ledarsida vänder sig ”till den tredjedel som inte bryr sig”. Han menar att alla får betala priset för deras ovilja att förändra sina liv.

En ny generations krisbarn kan vara på väg, enligt Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen, som varnar för en liknande ekonomisk kris som under 90-talet. GP:s Karin Pihl är i stället kritisk till att vissa passar på att utnyttja krisen för att driva sina egna politiska frågor.

”Corona blir en bricka i det vanliga politiska gnatet”, skriver hon.

Dagens Industri och Sydsvenskan tar mer globala grepp. DI:s Ellen Gustafsson varnar för att den geopolitiska stabiliteten kan rubbas när Ryssland hjälper Italien, samtidigt som ett handfallet EU ser på. Sydsvenskan oroar sig för att den öppna värld som många har vant sig vid kan slutas.

Idag 05:46
Johan Pehrson (L). TT
undefined

L: I krisen kan diktaturer köpa svenska bolag på rea

Opinion Svenska företag riskerar att falla i händerna på diktaturer i och med att priserna på bolagen har fallit rekordsnabbt under coronakrisen, skriver de tre liberalerna Johan Pehrson, Arman Teimouri och Allan Widman på Aftonbladet Debatt.

De skriver att Sverige saknar ett system som granskar investeringar och upphandlingar utefter effekterna på svensk säkerhet.

”Vi vill inte stoppa handel och samarbete – tvärtom. Samtidigt måste vi höja ambitionerna för Sveriges försvar.”

Partiet föreslår att direktinvesteringarna i skyddsvärda områden ska granskas mer noggrant.

Idag 04:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Mikael Tofvesson. TT
Coronaviruset Smittans effekter

MSB manar till källkritik: ”Sprid inte rykten”

”Rädsla och oro gör oss mer sårbara för desinformation”, säger Mikael Tofvesson från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under en pressträff om coronaviruset.

Flera konspirationsteorier har dykt upp efter smittoutbrottet, bland annat att virusspridningen skulle vara ett resultat av biologisk krigsföring. Tofvesson uppmanar alla svenskar att vara källkritiska.

– Sprid inte rykten. Om du inte är säker på att uppgifterna stämmer, dela dem inte.

1 tim
Anna Serner.  Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminstitutet omfördelar miljoner: ”Gör allt vi kan”

Svenska Filminstitutet, SFI, avsätter 40 miljoner kronor som ska omfördelas för att ge särskilt stöd till aktörer i filmbranschen.

Coronautbrottet drabbar många filminspelningar vilket leder till att produktioner skjuts upp och premiärer ställs in. Svenska Filminstitutet vill därför försöka mildra de negativa effekterna.

”Vi gör allt vad vi kan just nu för att hjälpa den filmbransch som vi ser har stora problem”, säger Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

18 min
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förlorad pension och lönetak drabbar permitterade

Den som blir permitterad riskerar inte bara förlorad inkomst, utan även lägre pension. Privata Affärer uppmärksammar att du inte får pension för den förlorade inkomsten under permitteringsperioden och beskriver det som en av flera ”inte oväsentliga hakar” med systemet.

En annan hake är att nyanställda inte omfattas, skriver tidningen. Gränsen går vid tre utbetalade månadslöner.

Det finns även ett lönetak för ersättningen som ligger på 44 000 kronor i månaden, noterar DN. Arbetsgivaren får inte ersättning för överskjutande belopp.

38 min
Läs mer om Coronaviruset