Nyanlända kvinnor står i kö för att få mat i ett läger i Mogadishu i maj 2019. Farah Abdi Warsameh / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen i Afrika

800 000 internflyktingar bor i Mogadishus tältläger

Över 800 000 människor har flytt till Somalias huvudstad Mogadishu och lever som internflyktingar i de 700 läger som har bildats i staden, skriver The Guardian. Lägren är smutsiga och många människor är undernärda. I lägren finns mestadels kvinnor och barn – och många kvinnor utnyttjas sexuellt.

Dessutom fortsätter personer att strömma till Mogadishu. Klimatrelaterade katastrofer och våld mellan olika grupperingar tvingar många på flykt. Bara under förra året kom över 100 000 människor till staden.

Huvudstaden tar emot flest internflyktingar, men problemet finns i hela landet. Totalt beräknas 2,6 miljoner människor i Somalia leva på en annan plats än i sina hem.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Är frivilligt att täcka ansiktet – jag gör det inte

Amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppmanar amerikaner att täcka sina ansikten när de rör sig offentligt, meddelar Vita huset vid den dagliga pressträffen. Men det är helt frivilligt om man väljer att göra så, säger Donald Trump enligt New York Times.

– Jag väljer att inte göra det. Andra kanske vill göra det och det är okej.

Han säger också att rekommendationen inte ersätter uppmaningarna om social distansering. CDC:s besked var väntat då Vita huset tidigare i dag meddelade att rekommendationen skulle komma.

Igår 22:24
Sjukvårdare i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Respiratorer i New York kan vara slut till nästa vecka

Den hårt coronavirusdrabbade storstaden New York i USA väntas få en rejäl ökning av fall de kommande dagarna – men antalet respiratorer kommer inte att räcka på långa vägar. De kan rent av vara slut till nästa vecka, säger stadens borgmästare Bill de Blasio enligt CNBC.

I nuläget är man i behov av ytterligare 15 000 respiratorer för att klara alla beräknade patienter under april och maj.

– Vi befinner oss mitt i ett krig, ett krig mot en osynlig fiende, säger han och ber Trump-administrationen om uppbackning.

Igår 20:57
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Pandemin kan säkra Trump i höstens val”

I takt med att coronaviruset sprider sig i USA lamslås ekonomin, företag går under och arbetslösheten skjuter i höjden. I vanliga fall skulle det bana väg för en jordskredsseger för Demokraterna i höstens val – men Donald Trump är ingen vanlig politiker och det här är en aldrig tidigare skådad kris i modern tid. Det skriver Annie Lowrey i The Atlantic.

Enligt henne har amerikanska väljare under de senaste valen också låtit sig styras mindre av hur det faktiskt går för USA i bärande frågor som ekonomi och jobb – och allt mer gått på personen som representerar deras parti. ”Det har blivit mindre sannolikt att väljare byter parti eller överger sitt partis kandidat”, skriver hon.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg skriver att pandemin kan säkra Trumps andra mandatperiod. De senaste dagarna har han stigit fram som en ”kraftfull ledare i de här svåra tiderna”, som anses fatta svåra men för nationen viktiga beslut.

”Demokraterna har förstås hamnat helt i skuggan av Donald Trump”, skriver han – med den trolige presidentkandidaten Joe Biden isolerad i Delaware.

Igår 20:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Riksdagshuset. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Bekräftat: Regeringen vill ha ökad makt under krisen

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Det bekräftas av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare.

Enligt Expressen är syftet att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen. Något färdigt förslag finns ännu inte men regeringen vill att det ska gälla i tre månader.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

Igår 19:48
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små elevgrupper kan snart vara tillbaka i gymnasiet

Redan kommande veckor kan vissa gymnasieelever få komma tillbaka till skolan för att genomföra moment som krävs för att de ska kunna gå ut med slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Merparten kommer däremot fortsätta med distansundervisning. Enligt Ekström vill man möjliggöra särskilda lösningar för ”små grupper”.

Folkhälsomyndigheten godkänner åtgärden men fattar det formella beslutet på måndag, säger generaldirektör Johan Carlson.

Igår 19:21
Ann Linde. TT
undefined

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

Igår 14:06
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Klimatförändringarna
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Klimatförändringarna

Historisk minskning av koldioxidutsläpp väntas

Koldioxidutsläppen väntas minska med historiska mängder på grund av coronapandemins effekter på världens ekonomier och industrier, skriver Reuters. Under finanskrisen 2008 minskade utsläppen med 1,4 procent – nu väntas en minskning med hela 5 procent.

– En sådan minskning skulle i så fall inte ha skådats sedan andra världskriget, säger Rob Jackson, klimatprofessor och ordförande för forskarnätverket Global Carbon Project som årligen publicerar utsläppsuppskattningar.

Samtidigt varnar experter för att utsläppsminskningens effekter kan bli kortvariga, eftersom de orsakats av en kris och inte tack vare omställningar.

Igår 21:23
Ar Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vill vi verkligen tillbaka till det vanliga efter krisen?”

Opinion Nio miljoner människor dör varje år i luftföroreningar, siffror som coronapandemin troligen inte kommer vara i närheten av när den är över. Det skriver geografen Erik Huss på SvD Debatt och ställer frågan: Vill vi verkligen tillbaka till det gamla vanliga när pandemin är över?

Han menar att dagens kris ger tid till eftertanke, och att både företagen och samhället i stort nu har möjlighet att hitta nya vägar för framtiden.

”Låt oss rida ut denna storm med hedern i behåll.”

Om allt bara blir som förr kommer utsläppen att öka menar han, med dödsfall och nedbrutna ekosystem som följd.

Igår 20:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson deltar i ett möte på videolänk. Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson fortfarande sjuk – håller sig isolerad

Boris Johnson visar fortfarande symtom på covid-19 och kommer att fortsätta sin isolering som nu har pågått i en vecka, meddelar han själv i en video på Twitter.

Efter att han testade positivt för smittan har Storbritanniens premiärminister arbetat hemifrån.

– Jag har fortfarande en mild variant av ett av symtomen, feber, säger Johnson och tillägger att han i enlighet med brittiska riktlinjer kommer att vara hemma tills han är helt symtomfri.

Igår 12:25
Arkivbilder. TT
undefined

Ikea i London görs om till testanläggning för corona

Ikea i Wembley i norra London görs om till en testanläggning där sjukvårdspersonal ska kunna drive in-testas för corona, rapporterar CNN.

– Vi är enormt stolta över sjukvårdspersonalen och stolta över att erbjuda Wembley som en alternativ medicinsk inrättning, säger en talesperson från Ikea till CNN.

Den pågående krisen har lett till stora avbeställningar från leverantörer. Ikea har därför ställt om en del av sin produktion för att hjälpa sjukvården.

Igår 06:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Illustration på coronaviruset. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Fakta om smittan

Amerikanska forskare: Viruset kan vara luftburet

Forskare i USA tror att coronaviruset kan vara luftburet, vilket skulle innebära att mindre droppkärnor kan spridas med luften bara genom att man andas och pratar. Det skriver AFP.

Det är dock inte vetenskapligt fastställt, men USA:s folkhälsochef Anthony Fauci säger att riktlinjerna i landet kan komma att ändras av de nya rönen. I så fall skulle samtliga amerikaner, även de som inte uppvisar symptom, uppmanas att bära ansiktsmasker.

Även Världshälsoorganisationen WHO har gått ut och sagt att det finns en viss möjlighet att viruset är luftburet – fem dagar efter att man fastslagit att så inte är fallet.

Igår 20:47
undefined

WHO:s officiella siffror: Nästan 900 000 smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått nästan 900 000, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 72 839 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Nästan 5 000 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är över 45 000.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 2 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 3 april klockan 08.20.

Igår 06:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustration. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

IVA-patienter har nu börjat flyttas mellan regionerna

Patienter har börjat flyttas mellan regionerna för att på bästa sätt nyttja landets intensivvårdplatser, rapporterar Sveriges Radio. I Östergötland har man till exempel tagit emot två patienter från Sörmland.

En av patienterna har covid-19 medan den andra behöver intensivvård av andra skäl. Platserna i hårt drabbade Region Stockholm har börjat sina, men i bland annat Värmland är man redo att ta emot fler.

– Vi har en hög beredskap för att ställa om till ett betydligt högre antal intensivvårdsplatser, säger sjukvårdsledaren Tobias Kjellberg.

Igår 21:45
Vårdplats i Huddinge, Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVA-anställda vittnar: Brist på personal det allra värsta

Det största problemet inom intensivvården är bristen på personal. Det säger vårdanställda som SVT Nyheter varit i kontakt med. Detta i ett skede då antalet platser utökas på många håll i landet.

– Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en anställd i Stockholm.

I en vanlig situation bemannas en IVA-plats av en sjuksköterska och en läkare på var tredje patient, men enligt vittnesmål till SVT kan en sköterska nu ta hand så många som sex patienter nattetid.

Igår 17:18
Illustrationsbild från äldreboende, Tegnell. TT
undefined

Anders Tegnell: ”De äldre har inte skyddats bra nog”

Antalet döda i coronapandemin är betydligt högre i Sverige än i Finland, 333 respektive 20 dödsfall, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat har smittan tagit sig in på betydligt fler äldreboenden i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till tidningen att Finland ligger betydligt tidigare i sin epidemiutveckling än vad Sverige gör, även om landet fick sitt första fall tidigare. Samtidigt konstaterar han att Sverige misslyckats med att skydda de allra äldsta.

– Ja, det måste man ju erkänna, så är det ju i viss utsträckning, säger han.

Igår 15:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

Igår 15:06
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Igår 12:02
Linde, Stockholm i coronatid. TT
undefined

”Samhället hyperkänsligt – därför stängs det ned”

Under 1900-talets pandemier dog miljontals människor utan att samhället vidtog extrema åtgärder. I en intervju med Dagens Nyheter säger tidigare statsepidemiologen Annika Linde att detta kan ha två orsaker, att sjukdomsförloppet vid covid-19 är mer dramatiskt än vid vanlig influensa och att människor i dag är mer oroliga.

– Jag tror det framför allt handlar om att vi har ett hyperkänsligt samhälle, säger hon till tidningen.

Igår 16:18
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Jimmie Åkesson. TT
Coronaviruset Röster om viruset

Åkesson: Bötfäll människor som ger sig ut helt i onödan

Opinion Vissa svenskar tycks inte lyssna till myndigheternas rekommendationer om social distansering, och den gruppen borde kunna vänta sig böter. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Expressen Debatt.

Människor som av olika anledningar måste ge sig ut, till exempel för att köpa medicin eller åka till jobbet, bör däremot undantas, menar han.

Åkesson vill nu att riksdagen ska snabbförhandla fram ett förslag som skulle ge möjlighet att dela ut böter till svenskar som inte förstår Stefan Löfvens (S) och myndigheternas uppmaning om ”folkvett”.

Igår 21:22
Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Utvecklingen avgör för både Löfven och Sverige

Stefan Löfven (S) tror på dödsoffer i tusental, regeringen vill ha mer makt och svenska medier får ett nytt stödpaket. Fredagen har inneburit flera nya politiska besked om coronakrisen, vilket gör att även analyserna har olika ingångar.

DN:s Ewa Stenberg skriver att statsministern med dagens uttalande vill visa på vilket allvar Sverige står inför, och att han måste övertyga väljarna om att man valt rätt väg. Löfven har haft stor nytta av sitt lugn men hans framtid avgörs av att vi inte får en utveckling i stil med Italiens, menar Stenberg.

”Det avgör Stefan Löfvens eftermäle, men framför allt avgör det Sveriges framtid.”

Expressens Viktor Barth-Kron skriver om den egna tidningens avslöjande att regeringen tillfälligt vill flytta makt från riksdag till regering för att kunna agera snabbare under krisen – något som tidigare hade varit otänkbart.

Moderaterna är kritiskt och någon form av kompromiss måste nås, menar Barth-Kron.

”Ska ett demokratiskt undantagstillstånd ha någon som helst legitimitet måste oppositionen vara med på tåget.”

Igår 18:57
Lena Hallengren. Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministrar om mediebilden: ”Inte alls som vanligt här”

Den ”mjuka” svenska coronastrategin har blivit väl omtalad i tidningar och nyhetsinslag runt om i världen, men det är inte alls så att livet flyter på precis som vanligt här.

Det var budskapet när socialminister Lena Hallengren (S), utrikesminister Ann Linde (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) höll en pressträff för utländska medier under fredagen.

Nyhetsbyrån AFP skriver hur den svenska regeringen visserligen infört stopp för sammankomster på fler än 50 personer och nu senast ett förbud mot besök på äldreboenden, men att Stockholm inte är någon ”spökstad” på långa vägar.

Ministrarna försvarar strategin och säger att man sett hur den haft effekt för att stoppa smittspridningen.

Igår 16:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bild från Milles. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Restauranggäster screenas innan de slår sig till bords

Flera restauranger i Stockholm har antingen börjat eller ska börja feberscreena gäster och personal, skriver SvD Näringsliv. Krögaren Pelle Lydmar, som har restaurangerna Strandvägen 1 och Milles där kontrollerna redan införts, säger att man måste ta ansvar för välmåendet hos gäster och personal.

– Min förhoppning är att fler börjar göra det och att branschen tar efter oss.

Lydmars uppmaning tycks redan ha hörsammats. Svenska Brasserier, med restauranger som Sturehof, Riche och Taverna Brillo, säger att man ska införa samma typ av kontroller.

Igår 20:46
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots förbud har anhöriga tvingat sig in bland äldre

Vid flera tillfällen har anhöriga tvingat sig in på äldreboenden i Östersunds kommun, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Det ska ha skett de senaste dagarna, efter att regeringen beslutat om besöksförbud på samtliga boenden i landet.

Personalen har inte rätt att rent fysiskt stoppa anhöriga från att komma in utan ska då ringa polisen. Om så har skett är oklart.

Kommundirektör Anders Wennerberg säger att det kan bli aktuellt att diskutera behov av vakter, om inte förbudet respekteras.

Igår 18:04
Läs mer om Coronaviruset