9/11-dammet gav barn ökad risk för hjärtproblem
Dammolnet som svepte över Manhattan och delar av New York när flygplanen kraschade in i World Trade Center kan hänga ihop med onormala kolesterolnivåer bland tonåringar och unga som var barn när terrordådet inträffade 2001.
Det framgår av en studie publicerad i vetenskapstidskriften Environment International, enligt CNN. Höga kolesterolvärden kan i sin tur kopplas till högre risker för hjärt- och kärlsjukdomar.
På dagen för 16 år sedan befann sig 25 000 barn yngre än 18 år i skolor eller bostadsområden på nedre Manhattan. Tidigare har flera studier kopplat dammet från terrorattacken till ett ökat antal astmafall och fall av post-traumatisk stress.
bakgrund
11 september-attackerna
Wikipedia (sv)
11 september-attackerna var en serie samordnade terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Dödssiffran varierar mellan 2 700 och 3 000 (exakta siffror osäkert), inklusive de 19 kaparna. De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.
En väldigt stor andel av de döda, ungefär 1344 människor, var de som blev fångar i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära kraschzonen. De omkom antingen av begånget självmord (genom att hoppa från byggnaden), rökgasförgiftning, brännskador eller när tornet kollapsade klockan 10:28 lokal tid. Det södra tornet hade till viss del evakuerats då det andra planet rammade dess sydvästra sida klockan 9.03 lokal tid, vilket gjorde att 700 människor inkluderat brandmän och andra hjälparbetare omkom då det kollapsade.
Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad gäller ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA och många andra delar av världen. Som svar på attackerna startade USA det så kallade kriget mot terrorismen. USA:s kongress lät granska attackerna genom Kommissionen för terrorattackerna mot USA.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen