Nu köper vi mindre och onyttigare mat: ”Allvarligt”
Dagligvaruhandelns försäljning har minskat med 8,3 procent på ett år, enligt statistik från SCB som TT skriver om. Bara i mars var nedgången 2,3 procent.
Enligt Christian Jörgensen, doktor i nationalekonomi och forskare vid Agri Food, handlar det om att konsumenterna har en gräns för hur dyr en vara kan bli innan vi låter bli att köpa den.
– Det sker automatiskt. Inte bara för livsmedel, utan även för allt som blir dyrare. Vi är ekonomiskt rationella individer, säger han.
De stigande matpriserna bidrar även till att svenskarna handlar mindre frukt och grönsaker, rapporterar Aftonbladet. Främst har konsumenterna dragit ner på färska varor inom segmentet.
– Jag skulle säga att det är allvarligt. En ohälsosam kost ökar risken för övervikt och obesitas liksom många kostrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer, säger Marie Löf som är professor i nutrition vid Karolinska institutet.