Hem
Demonstranter mot hårdare abortlagar. Arkivbild. (Chris Pietsch / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Abortlag med åtta veckors gräns stoppas i Missouri

En federal domare har temporärt stoppat en lag i Missouri i USA som skulle ha begränsat kvinnors rätt att göra abort i delstaten till åtta veckor, skriver flera medier. Flera liknande, restriktiva abortlagar har prövats i andra delstater, bland annat i hopp om att USA:s högsta domstol ska ompröva det så kallade ”Roe mot Wade”-prejudikatet.

Hade lagen trätt ikraft i Missouri skulle kvinnor endast fått göra abort av medicinska skäl, men inte vid våldtäkt eller incest. Läkare som genomför aborter efter åtta veckor skulle också ha riskerat 15 års fängelse.

bakgrund
 
Roe mot Wade
Wikipedia (sv)
Roe mot Wade (engelska Roe v. Wade) är ett av de mest kända rättsfall som behandlats av den Högsta domstolen i USA. Domslutet från år 1973 etablerade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Då domen avkunnades hade endast ett begränsat antal delstater infört fri abort, och de flesta delstater var därför tvungna att revidera sin lagstiftning. Det är ett av de mest kontroversiella domsluten i USA:s rättshistoria. För liberala och feministiska grupper uppfattades det som en avgörande framgång. Konservativa grupper organiserade sig däremot för att bekämpa vad man uppfattade som en orimlig juridisk inblandning i delstaternas politiska liv (se domstolsaktivism). Den amerikanska befolkningen blev delvis uppdelad i grupper som identifierade sig som pro-choice (för kvinnans rätt att välja själv) respektive pro-life (för det ofödda barnets rätt till liv), vilket ännu idag påverkar det politiska livet. Ur en juridisk synvinkel ledde Roe vs. Wade till en diskussion om Högsta domstolens roll som uttolkare av den amerikanska konstitutionen. Domstolens beslut att utvidga rätten till privatliv till att omfatta fri abort har såväl applåderats som kritiserats för att politisera juridiken. Högsta domstolen har senare återupptagit Roe mot Wade i ett fall år 1992, men bekräftade då sin tidigare ståndpunkt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen