Adele. Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Adele planerar att släppa nya skivan i september

Den brittiska sångerskan Adele planerar att släppa uppföljaren till hyllade skivan ”25” i september, skriver Variety. Detta enligt ett videoklipp som lagts upp i sociala medier från en vigsel som Adele förrättade, där hon säger: ”Förvänta er min nya skiva i september.”

Adele har tidigare antytt att en skiva är på gång och att den ska komma någon gång under 2020, senast i ett inlägg i sociala medier förra våren.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

3 tim
Bild från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. JOCKE BERGLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbranden 2014 gjorde Västerås rustat för kris

Västerås kommun står bättre rustad än många andra under coronaepidemin, mycket tack vare att man fick öva under den stora skogsbranden 2014. Det säger stabschefen Mikael Lagergren till SvD.

Bland annat har kommunen snabbt lyckats organisera och aktivera frivilliggrupper som bland annat hjälper äldre att handla.

– Vi hade frivilliga igång redan innan branden, men den sommaren fick alla testa sina färdigheter – i skarpt läge. Och den erfarenheten har vi en väldig nytta av nu, säger Mikael Lagergren.

3 tim
Åsa Fahlén. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackförbund: Låt lärare i riskgrupper stanna hemma

De lärare som tillhör en riskgrupp borde få stanna hemma från jobbet med statlig ersättning. Det kräver Lärarnas riksförbund, enligt SR Ekot.

– Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Enigt förbundet finns det vittnesmål där lärare uppmanats att sjukskriva sig, trots att de inte har några symptom.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Bernt och Ann Marie Olsson pratar i den nya digitala lösningen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Surfplattor på äldreboende motverkar ensamheten

Videosamtal med anhöriga har blivit ett sätt att motverka ensamhet när besöksförbud införts på landets äldreboenden, skriver TT.

Bernt och Ann Marie Olsson, båda 89 år, använder en specialanpassad surfplatta som finns på äldreboendet Kyrkbyns gästhem. De har den stående på rullatorn och får samtal efter samtal från anhöriga.

– Det här är det bästa som kunde ha kommit. Vi har den på hela dagarna, säger Bernt Olsson.

3 min
Johan Carlson. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Johan Carlson: Vi får facit först efter fyra-fem år

Det kommer ta lång tid innan vi får se facit på hur länder klarade coronakrisen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en stor intervju med DN.

Carlson säger att man måste väga in hela hälsosituationen och titta på hur det gick för patienter med andra sjukdomar under coronaepidemin och hur barnens psykiska hälsa påverkades.

– Facit är inte antalet människor som dör av coronaviruset. Facit är vad vi ser efter fyra-fem år, säger han.

1 tim
Lena Hallengren.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hallengren hoppas ha ny lag på plats redan 10 april

Socialminister Lena Hallengren (S) hoppas att regeringens nya lagförslag ska bli verklighet redan 10 april, säger hon till Aftonbladet. Hon menar att lagen syftar till att regeringen snabbt ska kunna fatta beslut i kampen mot coronaviruset. Man vill till exempel kunna tvinga regioner att dela med sig av skyddsmaterial, skriver Expressen.

– Folk ska inte känna att vi gjorde saker för sent för att vi hade en beredningsprocess att hänsyn till.

Tidigare i dag meddelade regeringen att man ändrat förslaget så att riksdagen i efterhand ska kunna häva beslut. Detta efter kritik från oppositionen.

Igår 18:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

4 tim
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Kommande veckan den tuffaste – många döda”

Antalet bekräftade dödsfall orsakade av covid-19 i USA har nu stigit till över 8 000. På en presskonferens säger president Donald Trump att den kommande veckan kommer bli ”den tuffaste” för landet, skriver Bloomberg.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

Tusentals personer från armén kommer också att skickas till delstater runt om i landet för att assistera i arbetet mot virusspridningen. 1 000 av dem kommer skickas till den hårt drabbade staden New York.

Igår 20:52
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskestudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

Igår 16:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Illustrationsbild: Butiksstråk i Gallerian i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Fastighetsägare tvekar om sänkta hyror trots löfte

Ge företag i utsatta branscher en hyresrabatt på upp till 50 procent. Det var förslaget som regeringen la fram förra veckan. Men förslaget är inte klubbat än, vilket skapar förvirring och frustration bland företag och fastighetsägare, skriver SvD Näringsliv.

Tidningen har talat med flera fastighetsföretag, som sammantaget ger bilden av att de inte vet vad som gäller.

– Osäkerheten gäller både om det verkligen blir ett stöd och vilka branscher som i så fall omfattas, säger advokaten Johan Tollgerdt.

20 min
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingves: Ser ingen risk för deflation i dagsläget

Coronakrisen skulle enligt gällande ekonomiska modeller kunna försätta den svenska ekonomin i ett läge av deflation, där priserna sjunker och konsumtionen stannar upp. Men den risken finns inte i dagsläget, säger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med TT.

– Om vi och det finanspolitiska systemet förser ekonomin med tillräckligt mycket pengar och verksamheter kommer igång igen, då finns det inga skäl att tro att det skulle bli deflation av det hela, säger han.

Att priserna faller på kort sikt går däremot inte att utesluta, säger han, men tillägger:

– Men vi hoppas det här inte varar hur länge som helst.

44 min
Illustrationsbild. Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debattör: ”Gesell-pengar” kan få fart på ekonomin

Opinion Att stimulera privatkonsumtionen är viktigare än att stödja krisande företag om Sverige vill ta sig ur coronakrisen, skriver Roger Svensson, docent vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) på Expressen Debatt.

Han anser därför att regeringen bör dela ut omkring 10 000 kronor till varje vuxen och 5 000 kronor till varje barn. Men helikopterpengar är inte ett bra alternativ eftersom dessa kan sparas undan eller spenderas på livsmedel, där pengarna inte behövs, resonerar Svensson.

Han menar i stället att staten bör betala ut pengarna i en tillfällig valuta, Gesell-pengar, som kopplas till ett digitalt kort. Pengarna kommer sedan att minska i värde varje vecka, vilket ska öka viljan att spendera dem snabbt. De ska också i första hand kunna användas för sällanköpsprodukter och tjänster och inte för köp i matbutiker, skriver Svensson.

”De kontinuerligt beskattade Gesell-pengarna har fördelen att de stimulerar konsumtion i många led under överskådlig tid”, lyder ett av resonemangen.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Otto Sonnenholzner/Kropp på gatan i Guayaquil. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Efter kroppar på gatorna – vicepresident ber om ursäkt

Ecuadors vicepresident Otto Sonnenholzner ber om ursäkt efter att döda kroppar legat på gatorna i hårt coronadrabbade miljonstaden Guayaquil, skriver AFP.

– Vi har sett bilder av något som aldrig borde ha hänt och som er offentliga tjänsteman ber jag om ursäkt, sa Sonnenholzner i ett uttalande i går.

Hamnstaden har Latinamerikas största utbrott av covid-19 och en stor del av landets 318 bekräftade dödsfall har skett i Guayaquil, skriver Reuters.

40 min
Bild från Sao Paulo.  Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien kan behöva testa upp till 50 000 – varje dag

Brasiliens hälsodepartement tror att man kommer behöver utföra så många som 30–50 000 coronatester när utbrottet i landet väntas nå sin kulmen i juni – varje dag. Det skriver Washington Post. I nuläget finns kapacitet för 6 700 tester om dagen.

Dessutom tror man att det kan bli svårt att ta fram en lämplig nationell handlingsplan, eftersom landet är så pass stort att klimatvariationerna är stora.

Smittan kan därför tänkas nå kulmen vid olika tidpunkter beroende på var i landet man befinner sig, baserat på tidigare influensautbrott.

Igår 22:24
Soldat i Ukraina/António Guterres. TT
undefined

Stridande grupper lägger ner vapen efter uppmaning

Häromdagen uppmanade FN stridande i länder världen över att lägga ner sina vapen, eftersom fortsatta konflikter befaras kunna förvärra spridningen av coronaviruset. Enligt generalsekreterare António Guterres har stridande grupper i ett dussin länder nu svarat att de tänker hörsamma uppmaningen, enligt CNS News.

– Viruset har visat hur snabbt det kan röra sig över gränser, ödelägga länder och omkullkasta liv. Därför behöver vi göra allt för att finna den fred och sammanhållning som krävs för att bekämpa covid-19, säger han.

Igår 15:36
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Coronaviruset Fakta om smittan

WHO:s officiella siffror: Över en miljon smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 051 635, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 79 332 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Över 6 600 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är knappt 57 000.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 4 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 5 april klockan 08.00.

1 tim
Anders Tegnell. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell: WHO:s vändning i smittfrågan ”problematisk”

Coronaviruset kan vara luftburet, meddelade WHO i fredags efter att länge ha hävdat att det saknades bevis för det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att Världshälsoorganisationen inte berättat vad de grundar uttalandet på eller visat upp några studier. Han anser att omsvängningen är problematisk och säger att den inte påverkar Sveriges strategi i nuläget.

– Det skulle bli väldigt omvälvande för väldigt mycket av det vi gör. Men det finns inga indikationer på att det är så, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Personalen på Södersjukhuset, SÖS, fick förra helgen köpa målaroveraller för att klara helgen. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Expert: Vårdchefer kan dras inför domstol för brister

Larmen om att svensk vårdpersonal på vissa håll saknar tillräcklig skyddsutrustning för att arbeta med coronapatienter kan leda till att chefer dras inför domstol. Det säger Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt, till SVT Nyheter.

Regionerna har enats om att kortärmad skyddsrock räcker och att ansiktsmask inte behövs om man bär visir, något som delvis går emot vad WHO säger.

– Här handlar det om en livsfarlig sjukdom. Att man då till exempel frångår WHO:s riktlinjer är något som man kan komma få stå till svars för i domstol, säger Iseskog.

2 tim
Sara Lei.  TT/Privat
undefined

Läkaren trotsade reglerna – ordnade tiotusentals skydd

Läkaren Sara Lei som jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har på egen hand ordnat fram över 50 000 munskydd och 5 000 skyddsvisir till personalen, skriver SvD.

Men för att lyckas har hon tvingats kringgå byråkrati och regler om upphandling. Hon postade ett inlägg om behovet av utrustning i en grupp på Facebook och dagen därpå strömmade hjälpen in.

En läkare från Kinesiska riksförbundet ordnade fram skydd från Kina som både skänktes och såldes till sjukhuset till självkostnadspris. Trots att hon kringgått reglerna har hon fått stöd från sina chefer.

– Man kan inte låta sig stoppas av en jättebyråkrati när det är kris, säger hon.

Igår 18:22
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Medel för att söva patienter med covid-19 tar snart slut

I Stockholm råder stor brist på läkemedlet Propofol, som används för att söva patienter med covid-19 när de andas med hjälp av respirator. Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till interna mejl i regionen.

I ett mejl till ett av stadens större sjukhus uppmanas personalen att använda narkosmedlet Pento i stället, trots att det innebär större risker för patienterna.

Gerd Lärfars, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger att man nu ligger på läkemedelstillverkare för att de ska öka produktionen av Propofol.

Igår 21:13
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
Larry David i ”Curb your enthusiasm” och Tina Fey i ”30 Rock”. TT
Helg Långläsning

Manusförfattarna: Så skulle vi skriva avsnitt om corona

Larry David i ”Curb your enthusiasm” skulle inte känna sig instängd under karantänen, han skulle känna lättnad. Liz i ”30 Rock” skulle tacka nej till att resa till en hemlig ö av rädsla för att de andra gästerna skulle vara barfota.

Sajten Vulture har bett manusförfattarna till några av världens mest kända tv-serier skriva om hur de skulle handskas med coronapandemin i sina serier. I det långa reportaget har författarna till bland annat ”Parks and recreation” och ”Frasier” medverkat.

Läs texten via länken nedan.

1 tim
En casu marzu. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför vägrar Sardinien sluta äta ost med mask i

En lokal kulinarisk specialitet på Sardinien är osten casu marzu. Osten framställs genom att en särskild flugart får lägga ägg i en pecorino-ost. När äggen sedan kläcks fylls osten med mängder av fluglarver.

Osten utsågs 2009 till världens farligaste av Guinness rekordbok, bland annat eftersom larverna kan sprida bakterier. Den är också olaglig sedan flera årtionden, enligt italienska livsmedelslagar. I ett längre reportage undersöker The Outline hur det kommer sig att Sardiniens invånare trots detta vägrar ge upp sin casu marzu.

Läs hela reportaget via länken nedan.

3 tim
Indiske polisen Rajesh Babu bär ”coronahjälm” för att sprida medvetenheten om coronaviruset. ARUN SANKAR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två miljoner kan dö om viruset får fäste i Indien

Enligt de officiella siffrorna ser Indien ut att ha lyckats relativt väl med att hejda coronavirusets framfart på ett tidigt stadium. Men bakom de låga siffrorna döljer sig troligen ett stort mörkertal och flera experter tror att landet de kommande månaderna kommer att drabbas hårt av viruset, skriver Vox i ett längre reportage.

Förutom att vara världen näst mest folkrika land är Indien med dess många till stor del självstyrande provinser svåradministrerat vilket gör smittspårning mycket komplicerad. På många håll har också invånarna än så länge inte hörsammat de hårda reglerna om utegångsförbud.

– Om de nuvarande kurvorna går att lita på räknar vid med att mellan en och två miljoner indier dör inom ett år, säger läkaren SP Kalantri.

Läsa hel reportaget nedan.

3 tim
Läs mer om Helg
Coronaviruset Röster om viruset
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

Opinion EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

2 tim
Christer Fuglesang, arkivbilder.  TT
undefined

Fuglesangs isoleringstips: Är bara att acceptera läget

Astronauten Christer Fuglesangs viktigaste tips till den som känner sig isolerad under coronapandemin är att ha rätt inställning och ”acceptera situationen som den är”. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Om man inte kan göra något för att ändra det, ja, då är det bara att acceptera det.

Fuglesang har med sina rymdresor god erfarenhet av begränsade sociala kontakter, och han har även att par andra tips till den som tycker det är jobbigt just nu: Planera tiden, håll igång fysiskt och håll kontakt med bekanta via telefon och internet.

Igår 20:32
Arkivbild.  JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Större behov av TV4 – SVT talar med etablissemanget”

Opinion Behovet av TV4:s nyhetsbevakning har blivit större under coronakrisen eftersom SVT till större del nu agerar statstelevision. Det hävdar Björn Rosengren, tidigare näringsminister och tidigare ordförande för Sveriges Radiokoncernen i ett inlägg på DN Debatt.

Han beskriver sig själv som en flitig nyhetskonsument och har låtit en analysgrupp i ett av sina företag ta en titt på hur tv-rapporteringen sett ut senaste tiden.

Han tycker sig se ett mönster där SVT lutar sig mot Regeringskansliet i sin nyhetsrapportering, något som han inte ser hos TV4. Därför tycker han att det vore olyckligt om ägaren Telia låser TV4 bakom betalvägg.

”För TV4 är lejonparten av kommentarerna hämtade från fristående experter och medborgare.”

Igår 19:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Frankrike
Apotek i Paris. ALAIN JOCARD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Frankrike

Våldsutsatta i Frankrike kan få hjälp av kodord på apotek

I söndags klev en kvinna in på ett apotek i franska staden Nancy – men i stället för att köpa medicin uppgav hon ”mask 19” som införts som ett nödrop för våldsutsatta. Kort därpå grep polisen hennes partner.

Franska regeringen har infört systemet med kodord för att nå framför allt kvinnor och barn som utsätts för våld och hot i hemmet i och med coronakarantänen. Andra åtgärder är gratis hotellnätter och rådgivning i matbutiker.

– Eftersom det är svårt att gå ut så vill vi vara säkra på att stödsystemen faktiskt når ut till kvinnorna, säger landets jämställdhetsminister Marlène Schiappa till tidningen Le Parisien.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset