Adelsohn Liljeroth: Pigan inte så förtryckt som vi tror
Den förre moderatministern Lena Adelsohn Liljeroth skriver i en krönika på sajten News55 om rut-avdrag och kvinnligt entreprenörskap genom historien, inspirerad av ekonomen Anita du Rietz bok på ämnet.
Adelsohn Liljeroth vill lyfta fram pigornas roll på 1800-talet. Hon beskriver tungt arbete, låg lön och få rättigheter – men även en möjlighet att tjäna egna pengar och en frihet bortom husbondens kontroll som tjänstefolk i städerna.
”Det finns ingen anledning att idyllisera äldre tiders arbetsförhållanden, men mycket att lära. Kvinnligt företagande har alltid funnits och pigan var inte alltid den hunsade och förtryckta kvinna som vi fått lära oss”, skriver hon.
bakgrund
Piga
Wikipedia (sv)
En piga är ursprungligen ett annat ord för flicka, och var i Sverige fram till ungefär 1920 en beteckning på de unga flickor och kvinnor som utförde husligt arbete i sin arbetsgivares hem eller lantbruk. I Sverige uppgick de år 1900 till 140 000 i antalet, för att därefter minska medan jordbruket fortsatte bli alltmer maskinellt. Många av dem hade först i 27–28-årsåldern råd att bilda egen familj/gifta sig.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen