Opinion

Valet 2018 Valrörelsen
LO-borgen i Stockholm. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

LO-ekonomer: Sverige lider av välfärdsunderskott

Trots att den svenska ekonomin har utvecklats starkt under de senaste åren dras Sverige med välfärdsunderskott på flera områden. Det skriver flera LO-ekonomer på DN Debatt.
Underskottet visar sig enligt skribenterna på flera områden. Bland annat genom att skolresultaten har sjunkit de senaste decennierna och att elevernas familjebakgrund har ökat i betydelse för vilka betyg man får.
LO-ekonomerna anser att det behövs stora förändringar under nästa mandatperiod för att komma till rätta med välfärdsunderskottet. De vill bland annat se en satsning på 25 miljarder kronor som ska gå till bättre villkor för de som jobbar inom välfärden.

Igår 21:02
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”MP bör gå till val på att fördubbla flygskatten”

Opinion Miljöpartiet borde gå till val på att fördubbla flygskatten för att minska antalet flygresor. Det skriver flera av partiets företrädare i en debattartikel i SvD. De menar att det är tydligt att svenskarna måste flyga mindre.
”Det är ett av de viktigaste skälen till att Miljöpartiet så aktivt drivit på för höghastighetsbanor och att vi ska knyta ihop Sverige med Europa med nattåg”, skriver de.
Men förutom snabbtågen vill företrädarna alltså att flygskatten höjs och de menar att den skatt som införts redan har fått effekt.

Igår 21:25
Jimmie Åkesson (SD) samt Stefan Löfven och Magdalena Andersson (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen

”Populistiska budskap från S och SD lurar ingen”

Opinion Sverigedemokraternas inflytande över de senaste årens migrationspolik är ämnet på flera av dagens ledarsidor.
Aftonbladets Kalle Sundin skriver att Socialdemokraternas skärpning av migrationspolitiken sannolikt inte kommer att göra att de sossar som lämnat partiet för SD kommer att återvända. Han hänvisar till tre forskare vid institutet för framtidsstudier som drar den slutsatsen. ”De gamla S-väljare som tagit steget till SD har stadgat sig, eller blickar mer mot Moderaterna”, citerar han forskarnas undersökning.
SvD:s Tove Lifvendahl beskriver det som en rävsax som de övriga sju partierna hamnat i: oavsett om de talar om invandringsrelaterade frågor eller inte så riskerar de att gynna SD.
Södermanlands Nyheters Linnea Hylén kritiserar både S och SD för att leverera populistiska vallöften som att det ska råda jämställdhet mellan könen eller att kriminalitet inte ska bli en karriär. ”Väljare är inte dumma och intetsägande budskap attraherar ingen”, skriver hon.

Igår 08:14
Läs mer om Valrörelsen