Opinion

Valet 2018 Valrörelsen
Anders Ygeman/Sverigedemokratiska riksdagsledamöter 2014 TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ygeman: ”SD är ett parti av skolkande politiker”

SD-politiker som väljarna har lagt sin röst på tar inte sina uppdrag på allvar, menar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman i en debattartikel i Aftonbladet. Han pekar på en undersökning som LO har gjort med tankesmedjan och magasinet Tiden och som visar att partiet i nästan hälften av de kommuner där det finns representerat – 43 procent – inte har lämnat in någon budget.
”Att inte lägga fram en budget är att kasta bort möjligheten att få igenom sin politik”, skriver Ygeman.
Partiet består av skolkande politiker som inte förvaltar väljarnas röster, menar Ygeman som skriver att en röst på partiet ofta är detsamma som en röst i papperskorgen.

Igår 08:53
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Bush Thor (KD) Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: ”Konservativa får stå ut med nationalister”

Opinion Med knappt två månader kvar till riksdagsvalet är det flera ledarsidor som sätter pulsen på det politiska landskapet.
• KD riskerar att åka ur riksdagen efter valet. Partiets ungdomsförbund, som växer, ser hellre samarbete med SD än över blockgränsen, skriver Andreas Johansson Heinö i moderata Borås Tidning. I dagens politiska landskap är det svårt att skapa allianser mellan liberaler och moralkonservativa, menar han. ”Det krävs också att man står ut med sällskapet från den nationalistiska högerpopulismen”, skriver han.
• Mattias Svensson på oberoende liberala Blekinge Läns Tidning skriver att han är rädd för den utveckling det innebär att Sverigedemokraterna sannolikt kommer att växa ytterligare i detta val. Men han skriver också att det är dags att börja lyssna på och tala med partiets väljare och företrädare. ”Hur ska de kunna vinnas över av någon som vägrar prata med dem?” frågar han sig.
• Politikerna är inte förmögna att koppla samman frågor om klimatet med frågor om välfärden, menar socialdemokratiska Aftonbladets Kalle Sundin. Högern saknar svar, anser han. För MP, som kan frågan, kommer välfärden samtidigt i andrahand. Då står hoppet till S, skriver han, men menar att partiet inte mäktar med klimatfrågan. ”Det är förödande, såväl för klimatet som för socialdemokratin”, skriver han.

Igår 07:57
Läs mer om Valet 2018