Opinion

Ann Linde (S) och Håkan Svenneling (V). TT
Röster om turkiska offensiven

Vänstern till Linde: Stoppa vapenexporten till Turkiet

Opinion Vänsterpartiet kräver att regeringen stoppar vapenexporten till Turkiet. Det skriver partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling på Aftonbladet Debatt. V-politikern riktar sig främst mot utrikesminister Ann Linde (S).

”Jag skickar en brandfilt till Ann Linde för att påminna henne om att krigets grymheter inte kan täckas över och döljas. För att påminna om att Sverige har ett ansvar att omgående sluta bidra till Turkiets militära övertag”, skriver han.

Svenneling tror knappast att det svenska krigsmaterial som Sverige exporterar till Turkiet enbart är brandfiltar och förstahjälpen-kit. Han skriver att det bland annat handlar om kamouflage, pansarplåt och specialbyggda lastbilar.

”Materiel som är nödvändig för Turkiets invasion av norra Syrien”, skriver han.

15 okt
Civila gör segertecken till turkiska styrkor i Syrien.  AAREF WATAD / AFP
undefined

Ledare: Putin framstår nu som en möjlig vinnare

Opinion Flera svenska ledarskribenter tar i dag upp den senaste tidens utveckling i Syrien.

Aftonbladets Jonna Sima menar att den geopolitiska kartan ritas om när syriska trupper tar sig norrut för att konfrontera den turkiska invasionen av ladet. ”Donald Trumps halvkokta "America first"-strategi kan i värsta fall leda till att vi inom kort står inför ännu ett storskaligt krig i Mellanöstern”, skriver hon.

Ledarskribenten Mats Skogkär på Sydsvenskan menar att Rysslands president Vladimir Putin framstår som en möjlig vinnare eftersom han till skillnad från Trump inte överger sin allierade, Syrien. ”Han kan förnöjt åse hur sprickorna i försvarsalliansen Nato mellan Turkiet och USA vidgas och hur USA:s ställning i regionen försvagas”, skriver Skogskär.

UNT:s Sakine Madon skriver att statsminister Stefan Löfven i det här läget borde veta bättre än att glorifiera EU:s flyktingavtal med Turkiet. ”När nu Erdogan hotar EU med att skicka syriska flyktingar västerut ska man ha i åtanke att det krig som Turkiet har startat kommer leda till betydligt fler desperata människor på flykt”, skriver hon.

15 okt
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Opinion Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

14 okt
Läs mer om Röster om turkiska offensiven
Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) TT
Höstbudgeten

Lööf: Fel av Vänstern att skylla kommunkris på C

Opinion Vänsterpartiets politik gör det dyrare att anställa, spara och investera i kommunerna. Det skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf i en replik till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på Expressens debattsida.

”Vi har länge drivit på för generella stöd för att stärka den kommunala ekonomin, inte minst i små kommuner. Nu blir det verklighet tillsammans med en ny kostnadsutjämning” skriver C-ledaren och kritiserar samtidigt Vänsterpartiet för att inte ha gjort något för att underlätta för kommunerna när partiet hade inflytande över budgeten.

Sjöstedt riktade för ett par dagar sedan kritik mot regeringens prioriteringar i höstbudget och skrev att Sveriges kommuner går på knäna samtidigt som regeringen tar bort värnskatten.

15 okt
Jonas Sjöstedt och Annie Lööf intervjuas inför den avgörande statsministeromröstningen i januari. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Rika männen i Djursholm tackar Lööf för pengarna”

Opinion Sveriges kommuner går på knäna samtidigt som regeringen tar bort värnskatten, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Expressen Debatt. Han menar att Socialdemokraterna blivit ett parti för de rikaste i och med samarbetet med Centerpartiet.

”Det är Annie Lööf som de rika männen i Danderyd och Djursholm ska tacka när de får ännu mer pengar att vältra sig i”, skriver han.

V-ledaren jämför kostnaden på sex miljarder för den slopade värnskatten med höstbudgetens satsning på fem miljarder i generella statsbidrag till kommunerna.

”Tänk, Annie Lööf, vad du hade kunnat göra för kommunerna om värnskatten hade varit kvar.”

13 okt
Läs mer om Höstbudgeten