Opinion

Jan Eliasson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Måste se flyktingfrågan som positiv arbetsuppgift”

Opinion Invandringen ges skulden för alla möjliga problem i samhället – trots att migranterna betytt mycket samhällsekonomiskt för Europas länder, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson på DN Debatt.

Han betonar att flera studier gjorts om flyktingströmmarna och hur de visat sig ha en positiv inverkan på såväl tillväxt som välstånd.

”Om vi bestämmer oss för att se flykting- och migrationsfrågan som en positiv demokratisk arbetsuppgift snarare än som ett slagträ i en alltmer polariserad samhällsdebatt har vi kommit en bra bit på väg”, skriver han.

3 tim
Maxida Märak, Emma Knyckare och José González. Arkivbilderna.
undefined

”Låt hbtq-flyktingar stanna i Sverige – ompröva beslut”

Opinion Flera kända namn som Maxida Märak, Rickard Söderberg, Emma Knyckare och José González skriver på Aftonbladet Debatt att hbtq-flyktingar måste få stanna kvar i Sverige. Debattörerna menar att de utvisas till fångenskap, tortyr och död – vilket ingen av de som skrivit under debattexten accepterar.

De tar även upp att trots att jurister, frivilligorganisationer och hbtq-rörelsen riktat skarp kritik är det vanligt att Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd för att personernas hbtq-identitet inte är trovärdig nog.

”Migrationsverket, ompröva ert beslut och låt Abdolah och alla hbtq-flyktingar stanna”, skriver debattörerna och syftar till en man som nyligen fick beskedet att han ska utvisas till Afghanistan.

Idag 08:31
Läs mer om Svenskt mottagande
Bild från månlandningen. UPI / TT NYHETSBYRÅN
Månlandningen

”Månlandningen värd att fira – nu siktar vi på Mars”

Opinion I dag är det exakt femtio år sedan astronauten Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen, vilket flera lokala ledarsidor tar upp.

Armstrongs citat om att månlandningen var ett jättekliv för mänskligheten är något som nämns. Hans Stigsson skriver i en ledarkrönika på Norrköpings Tidningar att Armstrong naturligtvis hade rätt i det han sa.

”Med månlandningen skulle en ny era börja, en era då mänskligheten steg för steg erövrade rymden”, skriver han.

Månlandningen är därför värd att fira på alla vis, anser Östgöta Correspondentens ledarskribent Daniel Persson. Bedriften har lett till att människor blivit mer intresserade av att upptäcka mer. Han tar upp att även flera företag är på god väg att ta sig ut i rymden, även om många än så länge är underleverantörer till framför allt Nasa.

”Men med lite mer tid lär de ta över och driva utvecklingen både snabbare och billigare. Det ligger helt enkelt i människans natur”, skriver han.

Södermanlands Nyheters ledarskribent Linnea Hylén håller med. Hon anser att månlandningen ger hopp om framtiden, en framtid där vi aldrig slutar utforska. Då var det månen – nu är siktet inriktat på planeten Mars.

Idag 05:29
Rymddräkterna från Apollo 11 ställs ut.  LOREN ELLIOTT / AFP
undefined

”En värld utan rymdteknik skulle vara otänkbar”

Opinion Rymdteknik finns invävd i allt från bilar till smartphones – och en värld utan rymdteknik skulle vara otänkbar i dag, skriver docenten Per Frankelius i samband med femtioårsfirandet av månlandningen på DN Debatt.

Tekniken slukar dock betydande ekonomiska resurser, samtidigt som ”långt ifrån all rymdteknik bidrar till positiva värden för vår planet”. Frankelius uppmanar därför såväl politiker som medborgare att ha en strategi för att ta tillvara på den teknik som finns nu och i framtiden, samt inrikta den mot områden där den ”verkligen kan skapa nytta för mänskligheten – här på jorden”.

Igår 20:40
Läs mer om Månlandningen
Beatrice Fihn. Audun Braastad / TT NYHETSBYRÅN
FN-avtalet om kärnvapenförbud

Fihn: ”Förbjud kärnvapen – annars elimineras vi”

Opinion Fredspristagaren Beatrice Fihn, generalsekreterare för International campaign to abolish nuclear weapons, Ican, tillbakavisar att hon jämfört Sveriges regering med USA:s president Donald Trump. Det skriver hon på Aftonbladet Debatt med anledning av att utrikesministern Margot Wallström (S) hävdat att Fihn sagt så.

Kommentaren från Wallström kom efter att Fihn tidigare kritiserat regeringen för att man beslutat att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Wallström skrev att ”Sverige sannolikt det land i världen som just nu gör mest för kärnvapennedrustning”, men Fihn håller inte med.

”Antingen förbjuder och eliminerar vi kärnvapen eller så kommer de en dag att eliminera oss”, skriver den tidigare fredpristagaren.

Igår 14:44
Beatrice Fihn, ordförande Ican, samt Margot Wallström, utrikesminister.  TT
undefined

Wallström: ”Ohederligt att jämföra oss med Trump”

Opinion ”Sverige är sannolikt det land i världen som just nu gör mest för kärnvapennedrustning”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) med anledning av kritiken som Beatrice Fihn, ordförande för Ican, International campaign to abolish nuclear weapon, riktat mot ministern. Detta efter att Sverige valt att inte underteckna FN-konventionen mot kärnvapen.

Wallström menar att hon delar Fihns syn på kärnvapenhotet ”men att jämföra Sveriges regering med Trump och påstå att vi böjer oss för stormakter är inte hederligt”.

Vidare skriver hon att regeringen inte stängt dörren till ett framtida undertecknande.

17 jul
Läs mer om FN-avtalet om kärnvapenförbud