Opinion

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) intervjuas av journalister inför statsministeromröstning. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

”Hatet mot Lööf kommer att likna det mot Palme”

Opinion Stefan Löfven besegrade alla odds och skrev historia den 18 januari 2019, skriver Hans Bülow i socialdemokratiska Sydöstran. Han menar att de inblandade partiledarna nu kommer att vaka över uppgörelsen som hökar samtidigt som Vänsterpartiet ligger på för att högerpolitik inte ska genomföras.

”På högerkanten kommer vi att se politiska kampanjer mot Annie Lööf, C, som påminner om hur högerns svans hatade Olof Palme på sin tid”, skriver Bülow.

I dag är triumfens dag för Stefan Löfven, skriver Expressens liberala ledarsida. Men priset kan bli mycket högt för Socialdemokraterna, tror tidningen, som konstaterar att alla partier i riksdagen förutom Miljöpartiet har utropat sig som oppositionspartier.

”Sveriges nygamla statsminister, Stefan Löfven, bör fira medan han kan.”

Igår 12:31
Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Stefan Löfven har förvandlat bly till guld

Opinion När en medarbetare kommer med ett förslag är S-ledaren Stefan Löfvens första fråga: ”Vad blir bättre med det här?”. Det skriver DI:s ledarskribent PM Nilsson, som inleder fredagens ledarsvep som helt handlar om S-ledaren.

Kan medarbetaren inte förklara vad som blir bättre så går förslaget inte vidare. Det är inte en fråga som vinner några val, men den skänker trygghet till statsministerns omgivning, menar Nilsson. ”Det kan behövas. Den här mandatperioden lär bli mer turbulent än den förra.”

Sydsvenskan frågar sig om det kanske är så att Löfven har betydligt bättre politisk fingertoppskänsla än många velat tillskriva honom. ”I dag framstår Löfven som något av en politisk alkemist som förvandlat bly till guld.”

Aftonbladets Eva Franchell har efter det senaste halvåret nästan börjat längta efter en ”gammeldags sossepamp”, från tiden när Socialdemokraterna vann valet med betryggande majoritet och medborgarna kunde invänta reformerna. Nu är det annorlunda, medborgarna gör mycket av det som staten tidigare valde åt dem resonerar hon. ”Med en konservativ budget, en liberal politik och en rödgrön regering är de (politikerna) förstås fullt upptagna på annat håll.”

Igår 06:37
Arkivbild: Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Tipset till M och KD: Dölj er besvikelse och håll gränsen

Opinion Visa återhållsamhet med er besvikelse och håll gränsen mot SD. Det tipset ger Sydsvenskans Sofia Nerbrand till Moderaterna på tidningens opinionssidor. Annars tror hon det kan bli svårt för Alliansen att återuppstå. De dolda bittra utfallen mot liberaler och centerpartister är varken klädsamma eller särskilt smarta, menar hon.

DN konstaterar att den besvikne Ulf Kristersson, när han nu säger att V får veto över den tillträdande regeringen, upprepar samma argument som tidigare framförts mot hans eget regeringsalternativ. ”Gisslan hos SD? Alls icke. Stämmer inte alls. Nix. Man skulle bara vara modig och köra ’allians­politik’ ända in i bassängkanten.”

KD-ledaren Ebba Busch Thor har varit än mer kategorisk än Ulf Kristersson i sina fördömanden av C och L, menar ÖP:s Reidar Carlsson. Det speglar partiernas position på den politiska skalan just nu. ”Kristdemokraterna, som för bara några år sedan kunde betecknas som ett mittenparti, ligger i dag till höger om Moderaterna”.

Igår 07:21
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Forskarna: ”Ställ om snabbt för hälsan och klimatet”

Opinion En snabb omställning behövs för att alla ska få äta god, nyttig och miljövänlig mat, skriver elva miljöforskare i en debattartikel i DN.

Forskarna publicerade i dag en rapport i The Lancet där de menar att våra matvanor måste ändras radikalt. Vi bör endast äta 14 gram rött kött per dag och dubbelt så mycket grönsaker som vi äter i dag.

I artikeln skriver de att en omställning är vår bästa chans för att förbättra folkhälsan, stabilisera klimatet och bevara planeten. Bland annat pekar de på att nya skarpare kostråd måste införas, matsvinnet måste halveras, hav och land måste förvaltas bättre och stödet till jordbruket måste omstruktureras.

”Sverige och Norden har en unik möjlighet att gå i fronten för denna omställning av livsmedelssektorn”, skriver de.

17 jan
Arkivbild. TT
Klimatförändringarna

Forskare: Enklare att resa – det har en baksida

Opinion Webbaserade plattformar som Airbnb, Booking och Expedia har gjort det lättare, billigare och snabbare att resa än tidigare – men utvecklingen går emot globala hållbarhetsmål och leder till överturism, skriver flera forskare på SvD Debatt.

”Klick-ekonomin” har förändrat våra semestervanor, menar skribenterna och pekar på att vi bland annat är borta kortare tid än tidigare – något som får negativa konsekvenser ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

”När ökande skaror turister reser till en plats, ditlockade av billiga priser och rekommendationer på Tripadvisor och andra plattformar, leder det till trängsel i stadscentrum, kulturarvsmål och andra attraktioner”, skriver de.

17 jan
Läs mer om Klimatförändringarna