Opinion

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Kan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson bilda ett nytt politiskt block? TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: M:s och KD:s val blir avgörande för Sverige

Moderaternas och Kristdemokraternas kommande vägval blir avgörande både för Sveriges och för partiernas framtid, skriver Reidar Carlsson i centerpartistiska Norrtelje Tidning.
”För Sveriges skull är det bara att hoppas att de väljer Allianssamarbete före SD-samarbete”, skriver han, men utesluter inte att partierna till slut landar i ett annat val.
”En orsak är makt. Sverigedemokraterna är i dag större än Liberalerna och Centerpartiet tillsammans.”
Ledarskribenten Hans Bülow utesluter inte heller att ett sådant konservativt block snart växer fram i svensk politik.
”Det är möjligt. SD-ledaren Jimmie Åkessons våta dröm är att de konservativa krafterna skall finna varandra efter denna röriga höst”, skriver han i socialdemokratiska Sydöstran.

Igår 13:39
Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Annie Lööfs besked får SD att växa ännu mer

Opinion Annie Lööfs besked att inte släppa fram Ulf Kristersson som statsminister är en sorgens dag för alla som inte vill se SD-inflytandet öka, skriver Alice Teodorescu i GP. Hon menar att partiet växer för att alla andra gör isoleringen av det till sitt främsta existensberättigande.
”Det är fullkomligt absurt!” skriver hon. ”För den konspiratoriskt lagde framstår det nästan som att man, medvetet eller ej, göder SD för att kunna mobilisera de egna i en uppdiktad kamp mellan gott och ont.”
Efter nej-rösten fick Annie Lööf sonderingsuppdraget. Och tids nog kommer Sverige att få sin första kvinnliga statsminister, men det är inte Lööf, skriver Expressen.
”Centerledaren håller inte måttet som regeringschef”, tycker ledarsidan.
UNT konstaterar att trycket på C-ledaren Lööf och L-ledaren Björklund är massivt från flera håll.
”Samtidigt finns i dagarna många exempel på sympati, inte sällan även stolthet, över de två partiledarna”, skriver tidningen.

Igår 06:47
Per Gahrton och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Per Gahrton: Aldrig sett någon växa som Annie Lööf

Opinion Miljöpartiets tidigare språkrör Per Gahrton har under sina 60 år inom partipolitiken aldrig sett en svensk politiker växa som Annie Lööf, skriver han i en debattartikel i Expressen.
”Från trångsynt företrädare för gruppintressen till att anlägga ett allmänmänskligt och globalt framtidsperspektiv – från partipolitruk till ’statskvinna’”, skriver han.
Sedan vänder han sig direkt till C-ledaren, som han menar har vad som krävs för att som statsminister bevisa att Sverige är en humanitär stormakt.
”Inför omvärlden skulle du kunna bevisa att Sverige inte håller på att halka ner i högernationalismens människofientliga avgrund”, skriver Gahrton.

Igår 07:15
Läs mer om Valet 2018