Opinion

Eva Nordmark. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

Ledare: Misstroenden har blivit politikens nya svarta

Opinion Dagen efter att både V, M, KD och SD deklarerat att de kommer att rösta för ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är det ämnet som dominerar på morgonens ledarsidor.

Expressens ledarredaktion är av åsikten att det är bra att tvinga regeringen att backa om reformerna kring Arbetsförmedlingen, men att det borde ha gjorts genom att röstas ner reformen i riksdagen.

”I stället har misstroendeförklaringar blivit det nya svarta i politiken”, skriver de.

Sydsvenskan flaggar för att V:s agerande i frågan ”krattar manegen” för M, KD och SD och att Vänsterpartiets spel kring det hela är ”sällsynt oansvarigt”.

Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industri tycker att det är helt rätt att väcka misstroende mot Eva Nordmark och listar flera skäl. Hon nämner dels att regeringen har en majoritet emot sig och att planerna kring Arbetsförmedlingen har brister.

Igår 07:02
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

5 dec
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark