Opinion

Greta Thunberg.  Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

Ledare: Att Greta står högt ger toppmötet något nytt

Opinion Det kommande toppmötet i Davos står på agendan på flera av tidningarnas ledarsidor under måndagsmorgonen. Sydsvenskans ledarsida menar att årets möte, som inleds på tisdagen, innebär någonting nytt eftersom klimatet är en så tydlig punkt för mötet.

Ett exempel på det är att klimataktivisten Greta Thunberg sätts före ”klimatskeptikern” Donald Trump när mötet marknadsförs, skriver ledarsidan, som också betonar att växthuseffekten inte kan bekämpas av enskilda länder.

”Hur saken än vänds och vrids så förblir det ett gemensamt ansvar att minska utsläppen.”

PM Nilsson på Dagens Industri är kritisk mot att mötet väntas signera ett manifest som enligt Nilsson är alltför ”överlastat”, och med för mycket fokus på att företag ska rätta sig in i ett sorts politiskt led.

”Davos-manifestet inbjuder till självförakt och underkastelse.”

2 tim
En kvinna och hennes barn vid en klinik i Anka i Nigeria i december. KOLA SULAIMON / AFP
undefined

Oxfam: Kvinnors obetalda arbete grund för vinsterna

Opinion Världens 22 rikaste män äger mer än alla kvinnor i Afrika visar Oxfams nya rapport som publiceras inför toppmötet i Davos, skriver organisationens svenske generalsekreterare på DN Debatt.

Johan Pettersson skriver att rapporten visar att det ekonomiska systemet är sexistiskt och diskriminerande mot kvinnor. Det är kvinnors obetalda arbete som ligger till grund för de stora ekonomiska vinsterna som andra gör menar han. Enligt Oxfams utredning uppgår kvinnors obetalda hushålls- och omsorgsarbete till 100 000 miljarder kronor per år.

”Världens miljardärer och kvinnors obetalda omsorgsarbete är resultatet av en trasig ekonomi”, skriver Pettersson.

Igår 21:14
Läs mer om Toppmötet i Davos 2020
Illustrationsbild. TT
Rapporten om Brå

Brå-utredare: Studien om Brå är långt ifrån saklig

Opinion Utredare vid Brå riktar ny kritik mot den studie som forskare vid Linköpings universitet publicerat om politisk påverkan på rådet. Arton personer verksamma vid Brå skriver i DN Debatt att de inte vill ifrågasätta de som intervjuats i studien men att de motsätter sig slutsatsen.

”Som nuvarande anställda utredare på Brå motsätter vi oss dock den generella beskrivningen av vår verksamhet som styrd, censurerad eller präglad av en tystnadskultur”, skriver de.

Att Brås forskningsfrågor utgår från vilket underlag regeringen behöver innebär inte att de är politiskt styrda, menar de. Utredarna skriver att den studie som Linköpingsforskarna gjort om Brå är ”långt ifrån en granskning som kan anses saklig och metodologiskt godtagbar”.

18 jan
Brå / Jerzy Sarnecki TT
undefined

Författare till Brå-rapport riktar kritik mot Sarnecki

Opinion Forskarna bakom rapporten om Brottsförebyggande rådet, som vållade debatt i december, skriver på SvD Debatt att den polarisering som uppstått riskerar att göra att rapportens slutsats går förlorad.

I rapporten beskrevs att Brå låtit sig påverkas av politiska påtryckningar och att specifikt Socialdemokraterna hade ”stark anknytning” till rådet. Den kopplingen tog dock rapportförfattarna sedan avstånd från.

Författarna skriver att de var beredda på kritiken men att den också visar hur politiskt känslig den fråga som de belyst är. De skriver att de inte kan lyfta fram allt material de har som stärker deras påståenden eftersom det skulle röja de anonyma intervjupersonerna. De kritiserar i sin tur Jerzy Sarnecki som varit skarpt kritisk mot rapporten.

”Han har för vana att attackera forskare och journalister som beskrivit verkligheten på ett annat sätt än det som han gjort till sitt eget.”

16 jan
Läs mer om Rapporten om Brå