Opinion

Ulf Bjereld, Nasra Ali, Sören Juvas. TT
Socialdemokraternas framtid

S-profiler: Partiet bottnade inte i den nya retoriken

Opinion Socialdemokraterna sa vad man trodde att väljarna i valrörelsen ville höra om migrationen och använde en ny, hårdare retorik som varken medlemmarna eller partiet bottnade i. Det skriver S-profilerna Nasra Ali, Ulf Bjereld och Sören Juvas i en debattartikel i Aftonbladet.

De vänder sig emot partiets valanalysgrupps beskrivning av att S inte i tid presenterat en ”tillräckligt stram” migrationspolitik.

”Väljarna genomskådade ihåligheten, ifrågasatte trovärdigheten och misstrodde partiets politik”, konstaterar debattörerna.

27 min
Några av Socialdemokraternas toppnamn. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-profilen: ”Hellre frihet än att bli nya Vänsterpartiet”

Opinion Den vänsterradikala populismen som en väg framåt för socialdemokratin, som bland annat har föreslagits av S-förgreningen Reformisterna, är problematisk. Det skriver Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden och S-ombud till partikongressen, på DN Debatt.

”Det är svårt att se vad Socialdemokraterna skulle vinna på att bli Vänsterpartiet”, skriver Färm, som lyfter fram ett alternativt sätt att utmana partiets förhållningssätt.

Han tycker att förnyelsen snarare bör handla om en mer ambitiös jämlikhetssträvan, om att göra hållbarhet till ett centralt kärnvärde och om att inkorporera ett tydligt frihetsperspektiv i den socialdemokratiska idéutvecklingen.

Igår 20:52
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
En person i Iran jobbar på en urananläggning. Vahid Salemi / TT / NTB Scanpix
Kärnkraftsdebatten

Muf: Bygg ut kärnkraften – tillåt svensk uranbrytning

Opinion Stoppa nedläggningen av svenska kärnkraftverk och ta i stället bort hinder för att bygga ut kärnkraften, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa på SvD Debatt. Han vill också bland annat tillåta uranbrytning i Sverige.

Muf-ledaren tycker att borgerligheten har haft för lågt självförtroende inom miljö- och klimatpolitiken. Han menar att regeringen med Miljöpartiet i spetsen lägger sitt krut på symbolpolitik som elcykelsubventioner och flygskatt.

”Sveriges nya riktning bör vara effekt framför symbol”, skriver Dousa.

Igår 15:21
Bodil Valero (t h) TT/Fredrik Hjerling
Kärnkraftsdebatten

Valero (MP): Vi har inte tid att vänta på kärnkraften

Opinion Sverige måste fasa ut fossila bränslen – men att i stället satsa på kärnkraft är inte lösningen. Det skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) i en slutreplik i den kärnkraftsdebatt som pågått på SVT Opinion de senaste dagarna.

I går skrev Sara Skyttedal (KD) en debattartikel på sidan där hon förespråkade en sådan satsning för att kunna fasa ut olja, kol och gas. Men Valero påpekar att kärnkraft inte heller är en ren energikälla och att de kärnkraftsprojekt som just nu pågår i Europa blivit försenade.

”Den tiden har vi inte om vi ska bekämpa klimatförändringarna innan det är för sent”, skriver MP-politikern, som i stället vill att Sverige ska bli ledande i omställningen till 100 procent förnybar energi.

14 mar
Läs mer om Kärnkraftsdebatten