Opinion

Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Var är de nya reglerna för väktare, Mikael Damberg?”

Opinion Inrikesminister Mikael Damberg (S) måste hålla sitt löfte om att utreda nya regler för ordningsvakter och väktare, skriver M-politikern Kristoffer Tamsons på SvD Debatt.

Enligt Tamsons har polisen på allt fler orter dragit sig tillbaka till förmån för ordningsvakter. Samtidigt saknar vakter och väktare befogenheter, utbildning och verktyg för att göra polisens jobb, skriver han. Han kräver nu att Damberg tillsätter den utredning som han lovade i våras.

”Att polisen som rättsväsendets garant för medborgarnas trygghet och säkerhet nu inte har resurser att upprätthålla det samhällskontrakt medborgarna har rätt att förvänta sig är fullkomligt ohållbart”.

Igår 20:13
Justitieminister Morgan Johansson på väg ut från de politiska samtalen om gängkriminalitet.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Slopad straffrabatt bra om det används rätt

Opinion Flera ledarsidor fokuserar i dag på politiska förslag för att stoppa gängkriminaliteten.

Dagens Nyheter menar att en slopad straffrabatt för unga kan vara ett effektivt medel i kampen mot den grova brottsligheten, men att det är en metod som måste tillämpas med precision.

Som en markering från samhället skulle gängkriminalitet och andra allvarliga brott som grov misshandel, rån och våldtäkt kunna uteslutas från rabatten, resonerar man på ledarplats.

Ledarskribenten Richard Böhme på Hallands Nyheter granskar argumenten för och emot en slopad straffrabatt och skriver att rötterna till att unga får lägre straff dras hela vägen tillbaka till 1700-talet.

Flera lokala ledarsidor tar i dag upp höstbudgeten som presenterades under gårdagen. Folkbladets ledarskribent Sofie Eriksson fokuserar bland annat på regeringens budgetsatsning på landsbygden men tror inte att de ekonomiska resurser som tillförs kommer lösa de problem som man står inför. ”Det är snarare att betrakta som ett hån i sammanhanget”, skriver hon.

Igår 07:29
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen