Opinion

EU-valet Röster om valet
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Juncker i brandtal: ”Rösta – vi har ödet i våra händer”

Opinion EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att EU-valet under en lång tid präglats av en ”hel del väljarapati”. Det skriver han på DN Debatt.

”EU finns till för dig – inte tvärtom. Och det är genom att rösta som du försäkrar dig om att det förblir så”, skriver han och fortsätter:

”Vi har alla vårt öde i våra händer”.

Juncker menar att valet gör skillnad för vår planets framtid och att Europas länder kan åstadkomma mer tillsammans.

Igår 20:54
Jessica Stegrud (SD). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

SD-topp: Låt er inte luras av KD:s migrationspolitik

Opinion Låt er inte luras av KD när det kommer till EU:s migrationspolitik – de har varit med och öppnat upp för ännu generösare regler när det kommer till anhöriginvandringen, skriver Sverigedemokraternas EU-kandidat Jessica Stegrud i en debattartikel i Expressen.

Hon anser att samtliga partier, förutom SD, vill påtvinga andra EU-länder Sveriges ansvarslösa migrationspolitik genom att införa ett tvingande kvotfördelningssystemet av migranter. Att KD vill flytta makten över migrationspolitiken är inte att göra ”EU lagom igen”, anser Stegrud.

Hon skriver att valet på söndag inte står mellan höger eller vänster.

”Det står mellan de som respekterar demokrati och nationellt självbestämmande och de som stöder EU:s gränslösa maktambitioner och oansvariga migrationspolitik.”

Igår 10:31
SVT:s slutdebatt  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Ledare: EU-valrörelsen den värsta i mannaminne

Opinion Landets ledarsidor domineras av morgondagens val till EU-parlamentet.

Aftonbladets Ingvar Persson skriver att Storbritanniens långdragna brexitförhandlingar gjort EU starkare. ”Här hemma har till och med SD tonat ner sin EU-kritik. Inte ens Åkesson vill förknippas med Mays fiasko”, konstaterar han.

Folkbladets Widar Andersson hoppas att så många som möjligt röstar. ”EU: s styrka är att vara en demokratisk och marknadsekonomisk motor i vår del av världen”, skriver han på ledarplats.

NWT:s ledarskribent Henrik Barva är inte imponerad av EU-valrörelsen som han menar har varit den värsta i mannaminne och präglats av ”osakligheter och misstänkliggöranden”. Inför söndagens val uppmanar han dock väljarna att tänka ett extra varv på vilken kandidat man röstar på eftersom personval här är viktigare än i riksdagsval.

Östersunds-Postens Patrik Oksanen menar att det inte räcker att EU hamnar i fokus under några få valrörelseveckor vart femte år. För att råda bot på ointresset och okunskapen föreslår han att Europaparlamentet och riksdagen två gånger per år anordnar gemensamma debatter om aktuella frågor där lagstiftning är aktuell på EU-nivå.

Igår 07:54
Läs mer om EU-valet