Hem
(TT)

af Kleen: Rasismen är ett lapptäcke av antydningar

DN:s Björn af Kleen skriver om fenomenet dubbla budskap hos politiker, ”konsten att inte säga vad man menar men ändå få det sagt”.
Han exemplifierar med SD-politikerna Richard Jomshof och Mattias Karlsson samt den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Den senare vägrade för bara några dagar först ta avstånd från ledaren för den rasistiska sekten Ku Klux Klan. Han motiverade detta med att han visste för lite om gruppen.
Björn af Kleen skriver att ”rasismen är ett lapptäcke av antydningar och halvkvävda påståenden”. ”Om en utsaga väcker vrede i etablissemanget kan man alltid hävda att man är medvetet missförstådd och kräva rättelse i en andra upplaga”. Han skriver att metoden ställer ”stora krav på offentlighetens företrädare att förmå avkoda insinuationer och jargong”.
Han fortsätter:
”Många, mig själv inräknad, lever säkert i föreställningen att man har tillräcklig kunskap att känna igen rasism i den form den uppenbarar sig.”

bakgrund
 
Björn af Kleen
Wikipedia (sv)
Björn Ola af Kleen, född 23 maj 1980 i Hedemora, är en svensk journalist och författare. Björn af Kleen växte upp i Hedemora. Efter studier i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och på journalistlinjen vid Skurups folkhögskola frilansade han för Sydsvenskans och Expressens kulturavdelningar. Under studietiden skrev han för studenttidningen Lundagård och blev lokalt känd som bloggare med gruppbloggen Diagnos. af Kleen har varit litteraturredaktör på Rodeo. Sedan 2014 är af Kleen kolumnist på Dagens Nyheter. Han utgav 2009 boken Jorden de ärvde, som granskar den nutida svenska adeln och fideikommissen. Trots sitt namn tillhör Björn af Kleen själv inte adeln eftersom namnet kommer från hans mors familj.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen