Hem
Illustrationsbild. (Johan Nilsson / TT)

Aggressiv myggart har hittats i Sverige

Nilfebersmyggan hör vanligtvis hemma i de södra delarna av Europa, men verkar nu även funnit sin plats i Halmstad. Det rapporterar GP.

Myggan är känd för att sprida på West Nile-viruset, som kan orsaka hjärnhinneinflammation. De anses vara aggressiva och ”väldigt påträngande”, oavsett väder.

Anders Lindström, forskare och myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger att viruset har spridits till den tyska östersjökusten men aldrig påträffats i Sverige.

– Risken att bli smittad av ett bett är otroligt liten, säger Lindström till SVT Halland.

bakgrund
 
West Nile-feber
Wikipedia (sv)
West Nile-feber eller West Nile fever (efter engelskans West Nile = västra Nilen och fever = feber), på svenska numera även kallad nilfeber, är en infektionssjukdom som orsakas av West Nile-viruset som ingår i släktet Flavivirus i familjen Flaviviridae. Fåglar är den naturliga värden och viruset sprids mellan fåglar via myggor, vanligtvis myggor inom släktet Culex. Patienter uppvisar vanligtvis inga symtom men i vissa fall leder sjukdomen till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation vilket kan ha dödlig utgång. Viruspartikeln består av en enkelsträngad RNA molekyl omgiven av en kapsid som i sin tur är omgiven av ett lipidmembran. West Nile-feber förekommer i Afrika, Europa, Asien, Australien och Nordamerika. Idag finns inga vaccin mot sjukdomen och det bästa sättet att begränsa sjukdomens spridning är att bekämpa myggorna som bär på viruset. Flyttande fåglar anses vara virusets primära sätt att sprida sig till nya områden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen