Tech

AI-filter ska stoppa svordomar på Xbox Live

Microsoft har meddelat att man nu börjat rulla ut ett filter för textmeddelanden på gamingplattformen Xbox Live. Tanken med det AI-baserade systemet är att det ska stoppa svordomar och annat icke önskvärt språk på plattformen i realtid. På sikt vill man även försöka få bukt med samma problem när det handlar om röstchatt, och Microsoft hävdar att man redan kommit en bit på vägen med ett system som kan identifiera exempelvis svordomar.

– Det ultimata målet är att få till någonting i stil med hur det fungerar i tv, där människors svordomar i en konversation ersätts med ett ljud i realtid, säger Rob Smith på Microsoft, som är en av de ansvariga för utvecklingsarbetet på området.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson ökar avstånd till Labour efter Farages utspel

Konservativa Torypartiet ser ut att öka ledningen till socialdemokratiska Labour i mätningarna inför brittiska nyvalet 12 december, rapporterar Sky News. Enligt en ny väljarbarometer från Yougov leder nu premiärminister Boris Johnsons parti med 14 procentenheter mot Jeremy Corbyn.

Orsaken tros vara att Brexitpartiets partiledare Nigel Farage meddelat att fokus kommer att vara att ta andelar från Labour i stället för att utmana Johnson. I mätningen får Torypartiet 42 procent, Labour 28 procent och Liberaldemokraterna 15 procent.

27 min
Jeremy Corbyn och bild på överbelastningsattack. TT
undefined

Expert: ”Attacken var med en hammare, inte skalpell”

Cyberattacken mot det brittiska oppositionspartiet Labour var en så kallad DDoS-attack, visar de uppgifter som Sky News har tagit del av. Det är en överbelastningsattack som görs genom att driva hög trafik till en hemsida.

En ganska simpel attack att utföra, enligt tidningens techreporter Rowland Manthorpe.

– Det är inte den typ av kirurgiska attacker som statliga aktörer brukar vara kända för. Det här är otäck internetvandalism med råstyrka, säger Manthorpe.

– Det här är cyberattackernas motsvarighet till en hammare, inte en skalpell, fortsätter han.

Partiernas nyvalskampanjer har gått in på sin sjunde dag. Valet hålls om exakt en månad.

6 tim
Hillary Clinton. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Clinton: Brittiska väljare måste få se rapporten

Den tidigare demokratiska presidentkadidaten Hillary Clinton är stark kritiskt till att rapporten om rysk inblandning i brexitomröstningen ännu inte offentliggjorts, rapporterar BBC.

”Oförklarligt och skamfullt”, kallar Cinton hanterandet. Boris Johnson och den brittiska regeringen har tidigare anklagats för att medvetet fördröja rapporten om påverkansförsök från Ryssland som nu väntas bli offentlig efter det brittiska valet 12 december.

– Alla som röstar i det här landet förtjänar att se rapporten innan de går till val, säger Clinton till BBC.

4 tim
Läs mer om Brexit
Morgan Johansson (S) och Anders W Jonsson (C). TT
Misstroendeförklaringen mot Johansson

Inte heller C tänker fälla: ”Hjälper inte situationen”

Centerpartiet har nu bestämt sig för att rösta nej i misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det skulle på intet sätt hjälpa situationen som finns i Malmö och övriga Sverige, säger partiets gruppledare Anders W Jonsson till Ekot.

I och med C:s beslut står det klart att Johansson kommer att klara sig. Misstroende har väckts av SD och fått stöd av M och KD. Men en klar majoritet i riksdagen, S, MP, V, L och C, kommer att rösta nej.

1 tim
Nyamko Sabuni.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Morgan Johansson har inte gjort något fel

Liberalerna kommer inte att stödja en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson (S) uppger partiledaren Nyamko Sabuni på en pressträff i riksdagen. Enligt henne kan den negativa utvecklingen inte lastas på ett enskilt statsråd.

– Misstroendeförklaring väcker man mot ett statsråd som gjort ett konkret fel. Morgan Johansson har inte gjort något fel, möjligen har han gjort för lite, och då riktar man inte en misstroendeförklaring, säger Nyamko Sabuni.

Sedan tidigare står det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna stöder den misstroendeomröstning mot Johansson som Sverigedemokraterna vill se.

Idag 11:04
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD)  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: M och SD erbjuder bara populistiska utspel

Opinion Den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Malmö dominerar dagens ledarsidor.

Aftonbladets Jenny Wennberg är kritisk till att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) lägger fokus på en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson snarare än nationell samling för att lösa problemen. ”När Sverige behöver nationell enighet har de inget mer att erbjuda oss än populistiska utspel”, skriver hon.

Expressens ledarsida menar att det är rätt av oppositionen att utkräva ansvar för den ökande brottsligheten, men konstaterar samtidigt att få problem löses av att justitieministern får avgå.

Sydsvenskans ledare skriver att statens våldsmonopol är utmanat och att dess första och främsta uppgift att säkerställa medborgarnas trygghet vansköts. ”Det är ett misslyckande som i längden inte kommer att kunna pratas eller kommuniceras bort. Vare sig på politisk nivå eller på myndighetsnivå.”

Idag 06:59
Läs mer om Misstroendeförklaringen mot Johansson
Ali Esbati (V)  TT
Arbetsförmedlingens framtid

AF-reform kan stoppas – V vill samla oppositionen

Regeringen kan få svårt att få igenom reformen av Arbetsförmedlingen i riksdagen, skriver Expressen.

Vänsterpartiet vill samla oppositionen och gjorde enligt tidningen ett misslyckat försök att samla en majoritet mot reformen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är kritiska till hur myndigheten ska göras om och den mycket snäva tidsplanen.

– Det här handlar om att bli överens om det enkla: Att stoppa detta. Inte hur Arbetsförmedlingen ska se ut i framtiden, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson till tidningen.

Oppositionen har en majoritet i riksdagen men inte i arbetsmarknadsutskottet på grund av fördelningen av utskottsplatser.

4 tim
Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

AF:s neddragningar slår mot funktionsnedsatta

De pågående nedskärningarna på Arbetsförmedlingen har gjort det svårare för personer med funktionsnedsättning att hitta jobb.

Nästan tusen personer färre får hjälp med att hitta jobb eller annan sysselsättning nu jämfört med vad man trodde för ett par månader sedan, skriver TT.

Bland annat har Arbetsförmedlingen skrivit ner prognosen för hur många med funktionshinder som deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Myndigheten har även tappat många så kallade Sius-konsulenter, som ger individuellt stöd till personer med funktionsnedsättning.

– När beskedet kom om nedskärningar blev jag oroad från första stund, säger Rasmus Isaksson, ordförande för DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) till TT.

Igår 06:15
Martin Ådahl. TT
undefined

C-toppen: ”Det behövs bättre arbetsförmedlare”

Opinion Arbetsförmedlingen har i år efter år misslyckats och nu är det dags att nya aktörer får chansen, inte minst på landsbygden. Det skriver Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl i en debattartikel i Aftonbladet.

Han menar att Arbetsförmedlingen på kort sikt måste uppfylla sitt löfte att vara närvarande i alla kommuner.

”Sedan behöver vi ta nästa steg. Jobb på landsbygden kräver många andra reformer, som lägre skatt för småföretag och infrastruktur, men det behövs bättre fungerande arbetsförmedlare”, skriver Ådahl.

Han tar bland annat upp att man under nästa år kommer att lansera ett pilotprojekt i 32 kommuner där de arbetssökande på orten kan välja en fristående aktör som ska hjälpa till att förmedla jobb.

10 nov
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
En fabrik i södra Israel fattade eld efter en raketattack under tisdagen. Tsafrir Abayov / TT NYHETSBYRÅN
Israel-Palestina-konflikten

Upptrappning i Gaza efter dödandet av jihadistledare

Våldet trappas upp i Gaza efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Atta dödades i en israelisk attack under tisdagsmorgonen. Raketattacker som vedergällning har skakat Gaza under dagen, rapporterar flera medier.

I Tel Aviv och i andra städer har den israeliska armén beordrat folk att stanna hemma om man inte jobbar med samhällsviktiga funktioner som till exempel inom vården, skriver AFP.

1 tim
Bild på det skadade huset efter attacken från Israel. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Israel har dödat palestinsk jihadistledare – raketsvar

Israel har dödat en högt uppsatt palestinsk jihadistledare i en riktad attack på Gazaremsan, skriver Reuters. Det är Baha Abu al-Atta från den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad som har dödats. Israel menar att han har legat bakom många av de senaste attackerna mot israeliska mål.

Efter händelsen svarade palestinska militanta grupper med omfattande raketattacker från Gaza, enligt AFP. Varningssignaler har ljudit över storstaden Tel Aviv, men det finns ännu inga rapporter om att staden har träffats av raketer.

– Vi förbereder för flera dagars strider, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels armé, till nyhetsbyrån.

Idag 06:58
En raket avfyras från Gaza med riktning mot Israel tidigare i dag. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vårt svar till detta brott kommer att vara gränslöst”

Den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad utlovar hämnd efter att Israel dödat den högt uppsatta ledaren Baha Abu al-Atta. I ett uttalande bekräftar gruppen att al-Atta har dödats och skriver att det är en ”krigsförklaring mot det palestinska folket”, enligt New York Times.

”Vårt svar till det här brottet kommer att vara gränslöst”, skriver gruppen i uttalandet.

Även Hamas, som styr Gazaremsan, har kommenterat attacken mot al-Atta. Israel ”bär det fulla ansvaret för alla konsekvenser” som följer, säger Hamas enligt Reuters, och utlovar också vedergällning.

Idag 07:16
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Justitieminister Morgan Johansson möter poliser i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Johansson: Vi har gjort mer än någon annan regering

Den nuvarande regeringen har gjort mer än någon tidigare för att möta det grova våldet. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till P4 Malmöhus.

Enligt Johansson är den situationen som bland annat Malmö upplever just nu ett resultat av misstag som begått under lång tid.

– Redan på 90-talet såg vi hur den fasta etablerade kriminaliteten växte sig allt starkare, säger Johansson.

3 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter skjutningarna – fler poliser syns nu i Malmö

Fler poliser patrullerar nu på gatorna i Malmö efter den senaste tidens våldsvåg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två tonårspojkar skadades i går i en ny skjutning i Malmö och i helgen sköts två 15-åringar vid en pizzeria, en av dem dog.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger till Ekot att det är svårt att säga just nu om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas skjutningar.

– Vi måste gå djupare in i var och en av utredningarna, men det är klart att allt på något sätt hänger allt ihop, eftersom Malmö är så litet, säger hon.

Malmöpolisen har fått stärkta resurser från nationell nivå och polisen har även utlyst en nationell särskild händelsen som innebär att polisen går upp i stabsläge.

5 tim
Carin Götblad. Arkivbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Fler minderåriga misstänks för brott

Antalet minderåriga som är misstänkta för våldsbrott har fördubblats i polisregion Mitt de senaste fem åren. Det sa polisen vid en presskonferens, enligt flera medier.

– Vi har aldrig i modern tid haft en så kraftig uppgång gällande barn som misstänks för våldsbrott, säger regionpolischef Carin Götblad.

– Det kan röra sig om 11- och 12-åringar. Det är mycket oroande.

Polisen gav under presskonferensen en lägesbild av den grova brottsligheten i region Mitt (Uppsala, Gävleborg och Västmanland). De senaste åren har antalet skjutningarna blivit fler. Hittills i år handlar det om 44 skjutningar i regionen.

Idag 12:08
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund