Tech

CHINA STRINGER NETWORK / TT NYHETSBYRÅN
USA:s svartlistning av Huawei

Källor: Huawei beviljas nytt uppskov i USA – i 90 dagar

USA kommer att bevilja Huawei ett nytt uppskov, där den kinesiska techjätten under 90 dagar framåt kommer att få tillåtelse att köpa komponenter från amerikanska företag. Det uppger två källor för Reuters.

Enligt källorna kan ett förlängt uppskov också betyda att Huawei får fortsätta rulla ut uppdateringar till mjukvaran – Googles operativsystem Android – men det är fortfarande osäkert.

USA:s myndigheter svartlistade Huawei i maj, men gav strax därefter bolaget dispens för att kunna handla från amerikanska företag. Syftet var då att minska effekterna för Huaweis amerikanska konsumenter.

4 tim
Arkivbild.  WANG ZHAO / AFP
undefined

”Katastrofscenario” om Huawei tappar Android

På måndag löper Huaweis licens för att använda Googles operativsystem Android ut. Om licensen blir förlängd är oklart, eftersom Huawei fortsättningsvis är svartlistade av USA. Ett nej till förlängd licens vore ett ”katastrofscenario”, säger telekomanalytikern Leif-Olof Wallin till SR:s Ekot.

Det egna operativsystemet Harmony, som Huawei presenterade för ett par veckor sedan, är bara en nödlösning, menar han. Utan Android får Huawei inte tillgång till alla de olika lösningar och appar som Google har utvecklat.

– Det blir ut i kylan helt enkelt, säger han.

4 tim
FRED DUFOUR / AFP
undefined

Analytiker: Huawei kan få rejäl motvind i Europa

Om Huawei inte får förlängd licens med Android, tvingas den kinesiska techjätten att använda sig av sitt eget operativsystem, kallat Harmony. Det kommer i så fall knappast att spela någon roll på den kinesiska marknaden, men i Europa kan det bli problem. Det säger IDC:s analytiker Anders Elbak till TT.

I dagsläget har Huawei den tredje största biten av den europeiska marknaden, efter Apple och Samsung. Enligt Anders Elbak kommer de europeiska kunderna förmodligen att överge den kinesiska jätten om man inte längre kan ladda ner appar som Facebook och Instagram.

4 tim
Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei