Arkivbild. JOHN MACDOUGALL / AFP
Ekonomi

Airbnb bygger eget – rum som blir lätta att hyra ut

För första gången ingår Airbnb ett partnerskap med en fastighetsutvecklare, skriver Financial Times. Tillsammans med Newgard Development ska uthyrningsbolaget bygga ett bostadskomplex bestående av 300 lägenheter i närheten av Orlando i Florida. Lägenheterna ska byggas på ett sätt som gör dem lätta att hyra ut, med nyckellösa lås och säker förvaring. De tre parterna – Newgard, Airbnb och den permanenta hyresgästen – kommer sedan att dela på intäkterna från kortare uthyrning.
Flera liknande projekt är på gång, säger Airbnbs projektledare Jaja Jackson.
– Det här är någonting som rent filosofiskt ligger i linje med vår långsiktiga strategi, säger han till Financial Times.

Toppnyheter

Trumps USA Gränspolitiken
Asylsökande från Honduras och Guatemala. Eric Gay / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

USA fixar två militärbaser – ska rymma migranterna

USA:s militär förbereder sig för att hysa migranter på militärbaserna Fort Bliss och Goodfellow Air Force Base i Texas, USA, uppger tjänstemän för Reuters. Detta efter att USA:s försvarsminister James Mattis i går sagt att man börjat förbereda för två temporära migrantläger.
Enligt en av Reuters källor ska en av militärbaserna användas för att hysa flyktingfamiljer och den andra för flyktingbarn.

23 min
Donald Trump/Angela Merkel träffar flyktingbarn i Libanon. TT
Trumps USA Gränspolitiken

Analys: Trump spärrar in barn – Merkel kastar boll

USA:s president Donald Trumps står inför en tuff uppgift: Han måste försöka stoppa migrationskaoset före mellanårsvalet i november, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Och hittills har presidenten försökt göra det genom sin ”byta samtalsämne”-strategi samt ”gå till attack”-strategi då han dels twittrat om Rysslandsutredningen samt sagt att han vill deportera personer utan ”domare eller domslut”.
Trots Trumps försök tycks USA inte blunda för de hjärtskärande bilderna på ensamma barn, skriver han. ”Kanske har en ny moralisk gräns dragits på grund av separationerna och protesterna, och dessa börjar begränsa presidenten i en av hans profilfrågor”.
Washington Posts Rick Noack skriver om hur Trump beskyller Demokraterna för sin egna administrations beslut att separera barn från sina föräldrar samtidigt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel åker till en libanesisk skola i Beirut för att träffa flyktingar.
Trump och Merkel har aldrig varit överens om flyktingfrågan, konstaterar Noack och tillägger att kontrasterna blir ganska stora när Trump burar in barn och Merkel sitter och räcker ut tungan åt flyktingbarn.

3 tim
Mark Meadows. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

Republikan: Nytt migrant-förslag kommer röstas ner

Migrationsförslaget som representanthuset i USA ska ta ställning till i morgon kommer att röstas ner, säger den konservative republikanen Mark Meadows i en intervju med tv-kanalen Fox News. I stället planerar man att lägga fram ett nytt förslag som gör det möjligt för migrantfamiljer att hålla ihop vid den mexikanska gränsen.
Senast i går gjorde Donald Trump ett nytt kritiserat utspel i migrationsdebatten då han skrev att människor som tar sig in i USA på olagliga sätt omedelbart borde skickas tillbaka – utan beslut från domare eller domstol.
Presidenten har kritiserats hårt för separationerna.

43 min
Läs mer om Gränspolitiken
Sture Bergwall. Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Quickskandalen

Bergwall nekas skadestånd – hade krävt 15 miljoner

Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, får inget skadestånd för den tid han suttit inlåst, beslutar Justitiekanslern. Bergwall hade begärt 15 miljoner för den tid han suttit dömd för mord, rapporterar TT.
Sture Bergwall satt frihetsberövad perioden 29 april 1991 till 3 mars 2014. När det gäller tiden fram till oktober 2007 är det inte aktuellt med ersättning från staten på grund av preskription, enligt JK:s beslut.
För tiden därefter saknas tillräckligt underlag för slutsatsen att det finns ”ett sådant orsakssamband mellan det frihetsberövande som Bergwall varit föremål för och besluten om rättspsykiatrisk vård i de numera resta domarna som krävs”, skriver JK.
Bergwall erkände och dömdes för flera mord, men tog senare tillbaka sina erkännanden och friades helt bland annat efter en granskning av journalisten Hannes Råstam.

3 tim
Sture Bergwall. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Quickskandalen

Advokaten: Han är givetvis besviken över beslutet

Sture Bergwalls advokat Angelica Rigborn delar inte Justitiekanslerns bedömning att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, inte är berättigad skadestånd för de år han satt inlåst. Det säger hon till Dagens Nyheter. Hon har redan hunnit tala med Bergwall.
– Han är givetvis besviken, säger Rigborn.
Hon säger också att hon är öppen för att stämma staten för att få ut en ersättning, men att hon först ska läsa igenom beslutet noga för att se hur hon ska gå vidare.

1 tim
Justitiekansler Anna Skarhed. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Quickskandalen

JK: Vården skulle pågått även utan domarna

Orsaken till att Sture Bergwall inte får något skadestånd är att det inte är domarna som har orsakat frihetsberövandet, enligt Justitiekanslerns bedömning.
– Den vård som han fick skulle ha pågått även om de här domarna inte hade funnits. Det är den bedömning som vi har gjort, säger Justitiekansler Anna Skarhed till TT.
Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, hade begärt 15 miljoner kronor i ersättning för de år han suttit inlåst.

1 tim
Läs mer om Quickskandalen
Federica Mogherini. Raad Adayleh / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

EU: Kampanjvillkoren i Turkiet var inte jämlika

EU kritiserar det politiska klimatet i Turkiet efter det att sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan vunnit valet. Enligt EU har det inte rått några jämlika villkor under kampanjen inför valet, skriver AFP.
Enligt Federica Mogherini, EU:s representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, har det rådande undantagstillstånden gjort att mötes- och yttrandefriheten begränsats – även i media. Det säger hon i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.
Uttalandet kommer kort efter att OSSE kritiserat landet för orättvisa förhållanden under upptakten till valet, skriver Reuters.

2 tim
Människor går förbi en tidningskiosk i Istanbul på måndagen.  YASIN AKGUL / AFP
Valet i Turkiet

OSSE: Förhållanden inför valet var orättvisa

Orättvisa förhållanden rådde under upptakten till valet i Turkiet, uppger OSSE i en preliminär rapport enligt Reuters.
Organisationen anser att det undantagstillstånd som rått i landet sedan den misslyckade militärkuppen i juli 2016 använts för att inskränka den redan begränsade pressfriheten i landet. Även oppositionsledaren Muharrem Ince har riktat kritik mot Erdogans dominans i medier inför valet.
OSSE säger dock att Turkiets väljare visade hängivenhet gentemot demokratin genom att rösta i så stor utsträckning. Valdeltagandet i såväl president- som parlamentsvalet låg på runt 87 procent.

5 tim
Erdogans supportrar viftar med flaggor i Istanbul.  YASIN AKGUL / AFP
Valet i Turkiet

Analys: Turkiets hjärta har återigen splittrats i två

Spekulationer om valfusk lär inte tystas lätt, trots president Recep Tayyip Erdogans försök att måla upp sina motståndare som dåliga förlorare. Det skriver SVT:s Tomas Thorén i en analys efter Erdogans seger i det turkiska presidentvalet.
Thorén skriver att Turkiet nu har delats upp i två läger av ”hysterisk glädje och avgrundsdjup besvikelse”.
BBC:s korrespondent Mark Lowen beskriver ett liknande scenario: att Turkiets hjärta återigen splittrats i två. Han skriver att valresultatet innehöll två överraskningar: det gick mycket bättre än väntat i parlamentsvalet för Erdogans högerextrema allianspartner MHP, och det kombinerade stödet för de två oppositionella presidentkandidaterna Muharrem Ince och Meral Aksener blev lägre än väntat.
Måhända kan det vara en liten tröst för Erdogans kritiker att presidenten inte lyckas få mer stöd än 53 procent, trots att 90 procent av alla medier i Turkiet är regeringstrogna och i stort sett ignorerat oppositionen under valrörelsen, skriver Lowen och citerar oppositionspolitikern Selin Sayek Boke:
”Vi lever i en fascistregim. Men fascistregimer brukar inte vinna val med 53 procent, de vinner med 90 procent. Så det här visar att det fortfarande finns progressiva värderingar här och att de kan blomstra”.

Idag 10:54
Läs mer om Valet i Turkiet
Fotbolls-VM Grupp B
Ronaldo är tvåa i VM:s skytteliga på fyra mål.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp B

20.00: Iran behöver seger mot Ronaldos Portugal

Portugal liksom Spanien står på fyra poäng inför den sista omgången i grupp B. Iran har med sina tre poäng fortfarande chansen att avancera till åttondelsfinal om man lyckas vinna mot Cristiano Ronaldos Portugal. Förutsatt att Spanien tar poäng mot Marocko.
Portugals förbundskapten Fernando Santos har stor respekt för Irans landslag.
– Iran är Asiens bästa lag, säger Portugals förbundskapten, Fernando Santos, på en presskonferens enligt fotbollskanalen.
I Portugal petas Valencias Goncalo Guedes, som startat i de två tidigare matcherna i gruppspelet.
SVT/SVT Play sänder både Iran-Portugal och Spanien-Marocko.

1 tim
Morockos Nordin Amrabat. KAI PFAFFENBACH / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp B

Marocko möter Spanien: ”Äran det enda vi har kvar”

Sommarens stora fotbollsfest, VM i Ryssland, är i gång. Alla resultat, nyheter och analyser hittar du i Omni. Här är de senaste nyheterna från VM:
• När Spanien möter Marocko i dag är förväntningarna tydliga: spanjorerna ska vinna och ta sig vidare till åttondelsfinal. Något annat utfall mot Marocko, som ligger sist i gruppen utan en enda seger, vore så otänkbart att det avfärdas med en fnysning i Spanien, rapporterar DN:s utsände. För Marocko handlar matchen bara om en sak: ”Nu kämpar vi för äran, det enda som återstår”, säger Marockos förbundskapten Hervé Renard.
• Den förre landslagsmannen Jonas Olsson har en liten del i att årets snackis, den så kallade videodomaren VAR, existerar, skriver Sportbladet. En situation i den nederländska ligan, när Olsson fick gult kort men borde haft rött, ska ha väckt tankarna på ett videosystem som kan hjälpa till med bedömningarna, skriver tidningen.
• I morgon möts Danmark och Frankrike och om lagen spelar oavgjort går de båda vidare från gruppen. Det får Danmarks lagkapten Simon Kjaer att öppna för att ”mygla” under matchen, skriver Expressen som hänvisar till Ekstrabladet. ”Ju längre matchen lider, desto mer blir oavgjort något båda lagen kan leva med”, säger Kjaer.

Idag 06:34
Läs mer om Grupp B
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Tom Prahl.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Mexikospionen om Sveriges ödesmatch: ”Blir rävspel”

I Sveriges ödesmatch mot Mexiko räcker det med oavgjort för Mexiko för avancemang. Det är därför lite oklart hur man kommer att spela mot Sverige, säger Mexikospionen är Tom Prahl till SVT Sport.
– Det blir nog lite rävspel, de har ju en förbundskapten, Juan Carlos Osorio, som älskar att ändra startuppställningar, han kommer garanterat att göra någonting igen. Generellt så är Mexiko ett lag som vill ha boll och odla ett passningsspel men i VM har de gjort sina mål på omställningar, säger Prahl.

1 tim
Jimmy Durmaz blir omkramad av lagkamrater.  JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Polisen om hoten mot Jimmy Durmaz: ”Hatbrott”

Polisen har inlett en förundersökning gällande de hot som Jimmy Durmaz fått riktat till sig efter Sveriges förlust mot Tyskland.
Enligt Svenska Dagbladet sållar Svenska fotbollförbundet bland cirka 40 000 kommentarer på Instagram, samt mejl som skickades till Durmaz privata mejladress. 2 000–3 000 av dem räknas som kränkande.
– Det är ingen rolig läsning. Vi rubricerar det som allt från olaga hot till hatbrott, säger polisens Per Engström, kommenderingschef avseende fotbolls-VM till Aftonbladet.

3 tim
Jimmy Durmaz.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Efter rasistiska påhoppen – manifestation för Durmaz

Organisationen ”Locker room talk” anordnar en manifestation för Jimmy Durmaz nu på fredag på Sergels torg, rapporterar SVT Sport.
Bakgrunden till manifestationen är de rasistiska påhoppen mot Jimmy Durmaz som spred sig på sociala medier efter Sveriges förlustmatch mot Tyskland.
Under ett dygn har omkring 8 000 personer meddelat att de ska delta i manifestationen som heter ”Backa Durmaz – stoppa skitsnacket”.
– Jimmy är vår ambassadör. När vi vaknade upp dagen efter matchen sa vi att vi måste göra något, räcker inte att bara stötta på Facebook om man kan göra mer, säger Shanga Aziz på Locker room talk till SVT Sport.

4 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Arkivbild: Tobakshandlare i Zimbabwe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix
Barnarbetet inom tobaksindustrin

Barnarbetet med tobak ökar: Ville bli sjuksköterska

Barnarbete inom tobaksindustrin ökar i länder som Argentina, Indien och Zimbabwe, visar en stor undersökning som The Guardian har gjort. Barnen, som berövas på både barndom och skolgång, tvingas arbeta under hårda villkor för att bladen som odlas senare ska hamna i cigaretter runtom i Europa och USA.
Dessutom riskerar barnen att drabbas av den så kallade gröna tobakssjukan som leder till yrsel, illamående och huvudvärk. De fattiga familjerna får även mycket låg ersättning för barnens arbete samtidigt som tobaksindustrins chefer tjänar enorma summor.
– Jag ville bli sjuksköterska, säger den 14-åriga arbetande flickan Tiyamike Phiri till The Guardian.
Under 2011 arbeta omkring 1,3 miljoner barn under 14 år inom tobaksindustrin, enligt FN:s internationella arbetslivsorgan ILO.

2 tim
Arkivbild: En kvinna som försöker sälja tobaksblad håller i ett barn. TSVANGIRAYI MUKWAZHI / TT / NTB Scanpix
Barnarbetet inom tobaksindustrin

Rädda barnen: ”Lätt att hamna i skyttegravar”

Trots att tobaksindustrin hävdar att den försöker förhindra att barn exploateras i tobaksbranschen visar en undersökning av The Guardian att barnarbete ökar i flera länder. Barnrättsorganisationen Rädda Barnen försöker att upprätta en dialog med branschen.
– Det blir så lätt att man hamnar i skyttegravar. Barnarbete är en laddad och känslig fråga. Men det första steget till förändring handlar alltid om dialog och att man lyfter frågan till ytan, säger Claes Hamilton, rådgivare vid Rädda Barnen, till TT.
Samtidigt tycks Rädda Barnen märka ett långsamt skifte där det finns större mottaglighet för att konstruktivt diskutera frågorna, enligt Hamilton.

2 tim
Läs mer om Barnarbetet inom tobaksindustrin
Fotbolls-VM Grupp A
EMMANUEL DUNAND / AFP
Fotbolls-VM Grupp A

Uruguay tog hem grupp A – efter kross mot Ryssland

Uruguay tog hem grupp A efter en övertygande seger mot värdnationen Ryssland med 3–0.
Radarparet Edison Cavani och Luis Suarez gav Urugay en tidig ledning i matchen. Cavani blev tilldelad frispark strax utanför straffområdet som anfallskollegan Suarez placerade in i mål efter endast tio minuter. Målet var 31-åringens sjunde VM-mål vilket betyder att han nu gjort näst flest i Uruguay under världsmästerskap.
Efter en olycklig situation för Ryssland utökade Uruguay till 2–0 i 23:e minuten. Diego Laxalt sköt bollen på ryssen Denis Cheryshevbens ben som styrde in bollen i eget mål.
Ryssland hade ingen bra dag och spelade med en man mindre under stora delar av matchen då Igor Smolnikov fick två gula kort i 27:e respektive 36:e minuten.
Cavani fastställde slutresultatet 3–0 i slutet av andra halvlek och Urugay tar därmed hem grupp A.

2 tim
Mohamed Salah.  JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp A

Mohamed Salah målskytt när Egypten förlorade

Det såg ut att bli delad poäng i den betydelselösa matchen mellan Saudiarabien och Egypten. Men på tilläggstid satte Saudiarabien 2–1 efter mål av Salem Al-Dawsari.
Egyptens stora fixstjärna Mohamed Salah öppnade målskyttet i matchen då han lyfte bollen över Saudiarabiens målvakt.
Egyptens målvakt Essam El-Hadary som är den äldsta att någonsin spela en VM-match lyckades rädda en straff i första halvlek, men bara fem minuter senare blev Saudiarabien tilldelade straff igen. En straff som Salman Al-Faraj satte i nät.
I den sista situationen i matchen lyckades Salem Al-Dawsari trycka in 2–1 för Saudiarabien och Salahs Egypten lämnar därmed VM med noll poäng och landet har fortfarande inte vunnit en enda VM-match.

3 tim
Mohamed Salah på träning inför VM. UESLEI MARCELINO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp A

Uppgifter: Salah funderar på att lämna landslaget

Egyptens Mohamed Salah funderar på att lämna landslaget efter VM, då han ogillar uppmärksamheten han väckt efter att bland annat ha poserat på bild med Tjetjeniens president. Det uppger en källa nära Salah för CNN.
Bilden på Salah tillsammans med Ramzan Kadyrov, som bland annat anklagats för att ha fängslat och torterat homosexuella i Tjetjenien, dök upp redan innan VM och väckte hård kritik. Nu har Kadyrov också gett Mohamed Salah ett hedersmedborgarskap i den ryska delrepubliken.
Men fotbollspelaren, till vardags i Liverpool, känner sig utnyttjad, vill inte användas för politiska syften och är besvärad över situationen, enligt CNN.
Att han skulle vara på väg att lämna tillbakavisas dock av Egyptens fotbollsförbund, skriver ESPN.
Egypten möter Saudiarabien i den sista gruppspelsmatchen i dag klockan 16.00.

Idag 09:54
Läs mer om Grupp A