Ekonomi

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

OMXS30 föll till lägsta nivån sedan januari

Stockholmsbörsen föll på nytt på torsdagen men återhämtade sig något från dagens lägsta nivåer som syntes vid lunchtid. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: -0,3 procent
• OMXS30: -0,3 procent
Utvecklingen låg i linje med övriga Europa, där S&P Europe backade 0,5 procent.

För OMXS30 innebär tappet och de senaste dagarnas nedgångar att indexet nu är på den lägsta nivån sedan slutet av januari. Då var börsen inne i en kraftfull återhämtning efter det urusla slutet på 2018, som nådde sin topp i slutet av april.

Under torsdagen gick SSAB och Boliden sämst medan Swedish Match återfanns i toppen, med en uppgång på 1 procent.

Bland bolagen rapporterade Ica ett resultat som kan ses som starkt när det justerats för engångsposter. Aktien rusade över 10 procent och har gått som tåget sedan förra hösten och är nu upp omkring 50 procent sedan årsskiftet.

Krisbolaget Fingerprint vände samtidigt till vinst efter en rad kvartal med djupa förluster. Samtidigt försämrades omsättning och marginal, och aktien backade 7 procent.

Holmen lämnade kvartalssiffror vid lunchtid och aktiekursen stärktes 2 procent.

15 aug
TT
undefined

Svag återhämtning på Wall Street – Walmart lyfte

De amerikanska börserna återhämtade sig svagt på torsdagen efter onsdagens fall på signaler om recession från räntemarknaden.

Vid stängning låg de stora indexen som följer:

• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,4%

Cannabisjätten Canopy Growth föll över 15 procent efter en förlust i miljardklassen i amerikanska dollar för andra kvartalet. Bolaget är världens största producent av laglig cannabis.

General Electrics aktie föll över 11 procent efter att en visselblåsare, Harry Markopolos, sagt att bolaget har stora hål i sin bokföring. General Electric nekar dock till anklagelsen.

En aktie som däremot steg var Walmart efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport där förlust vändes till vinst och bolaget höjde sina prognoser.

Kinesiska Alibaba steg efter att ha redovisat ökade intäkter med 42 procent under april–juni och överträffat prognoserna. Alibaba lyfte över 3 procent på börsen.

15 aug
Tokyo, tidig morgon.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asien följer oroligt Wall Street – Hongkong upp efter tweet

Asienbörserna föll brett under den inledande torsdagshandeln efter att recessionsoro fått Wall Street att se rött under onsdagen.

Vid 05.45, svensk tid, var utvecklingen följande:
• Nikkei: −1,2%
• Shanghai: −0,7%
• Shenzhen: -0,8%
• Hongkong: +0,2%
• Kospi: +0,7%
Hongkong-börsen föll i öppningen för att sedan återhämta sig något då USA:s president Donald Trump på Twitter föreslagit möte med Kinas president Xi Jinping för att diskutera oroligheterna i Hongkong.

15 aug
Läs mer om Dagens börs