Ekonomi

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Svajig stängning på Wall Street – oljeras dämpade humöret

Efter ytterligare en svajig handelsdag hämtade sig New York-indexen i slutspurten. S&P500 pendlade kraftigt sista halvtimmen men lyckades hålla sig på nollstrecket.

De stora indexen stängde så här: • Dow Jones: +0,4 % • S&P500: Oförändrad • Nasdaqs kompositindex: +0,5 % I inledningen såg däremot indexen ut att rekylera betydligt mer. Bakom det dämpade humöret låg bland annat ett ras i oljepriserna och oro för ett hökaktigt besked från Federal Reserve i morgon, skriver CNBC.

Flera aktier som hade en tuff dag i går lyckades däremot hålla i den inledande optimismen. Bland annat e-handelsjätten Amazon som sjönk nästan 4,5 procent i går slutade på plus 2 procent.

Även Boeing steg och stängde upp 3,8 procent efter att flygplanstillverkaren höjt utdelningen med 20 procent. Boeing avslutade måndagen på minus 0,8 procent.

Twitter, vars aktie rasade nästan 7 procent på måndagen efter att bolaget varnat för misstänkt trafik från Kina, steg 0,9 procent.

Igår 21:03
Snö i Stockholm Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Fortsatt decembermörker på Stockholmsbörsen

Wall Streets blytunga måndagsavslutning fick efterverkningar i tisdagshandeln på Stockholmsbörsen. Efter att ha balanserat kring nollan vände indexen ner och slutade dagen på minus: • OMXS: –0,4 % • OMXS30: –0,3 % Bland de svenska börsbolagen har det lagts bud på Cherry. Premien är 20 procent och aktien steg drygt 18 procent.

Klädkedjan MQ, som tidigare vinstvarnat, rapporterade svaga försäljningssiffror. Ytterligare åtgärder för att öka försäljning och sänka kostnader inleds, uppger bolaget. Aktien backade 1,9 procent.

H&M, som rasade 8 procent under måndagen, var dagens förlorare i botten av storbolagslistan. Aktien stängde ner 2,9 procent.

Igår 16:32
Arkiv. Rick Rycroft / AP
Dagens börs

Wall Streets usla avslutning gav eko på Asiens börsgolv

Måndagens tydliga fall på Wall Street gav eko i den handeln i Asien under tisdagsmorgonen. Fallen var undantagslösa på de större indexen och Nikkei var värst drabbat.

  • Nikkei: - 1,8 %
  • Shanghai: – 0,8 %
  • Shenzhen: – 0,8 %
  • Hang Seng: – 0,9 %
  • Kospi: – 0,4 %

Allt fler tecken på en inbromsning i global tillväxt är i allt högre grad vad som upptar rubrikutrymmet i affärspress. Wall Street går mot en synnerligen usel avslutning på året med S&P 500 på årslägsta i går kväll och i morgon onsdag väntas Fed höja räntan, vilket ger ytterligare press på börsen.

Under natten har Kinas president Xi Jinping hållit tal för att fira 40-årsjubileet av förre president Deng Xiaopings öppning mot omvärlden. Xi fortsatte att utlova marknadsliberalisering.

– Öppning leder oss framåt, medan stängning leder oss bakåt, sa presidenten.

Igår 04:35
Läs mer om Dagens börs
Överåklagare Gunnar Stetler. Bild från rättegångens inledning. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias kritiserade affärer

Åklagarna yrkar på nära maxstraff för Telia-toppar

Åklagarsidan anser att Telias tidigare vd Lars Nyberg och hans medåtalade bör få i princip maximala fängelsestraff för de misstänkta mutorna till Uzbekistans diktatorsdotter.

– Utifrån straffskalan går det inte att hitta något mer omfattande mutbrott, säger överåklagare Gunnar Stetler i Stockholms tingsrätt enligt TT.

För den affärsområdeschef som anses vara huvudansvarig för upplägget menar åklagarna att straffet ska bli sju år och nio månaders fängelse.

Den åtalade tidigare chefsjuristen bör få ett straff nära maxgränsen, men lägre än affärsområdeschefen. Lars Nyberg bör i sin tur få ett lägre straff än juristen, anser Stetler. Straffskalan för grov bestickning (muta) är fängelse i mellan sex månader och sex år.

Igår 11:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias kritiserade affärer

Straffen föreslås för mutmisstänkta Teliachefer

Åklagarna väntas i dag säga vilket straff de yrkar på för de mutmisstänkta före detta Teliacheferna, med ex-vd Lars Nyberg i spetsen. Därefter ska försvarssidan avsluta rättegången med sina pläderingar.

Straffskalan för grov bestickning (muta), som Nyberg och de andra två misstänks för, är fängelse i mellan sex månader och sex år.

Efter åklagarnas yrkande är det försvarets tur att hålla sina summerande slutanföranden – pläderingar på domstolsspråk – i Stockholms tingsrätt. De väntas pågå till onsdagen, och Nybergs fall är sist ut.

Igår 07:22
Läs mer om Telias kritiserade affärer
Brexit Förhandlingarna
Arkiv. Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Prognos: Svagaste brittiska tillväxten sedan 2009

Brittisk tillväxt har redan fått sig en rejäl törn av oredan i brexit nästa år blir det sämsta sedan 2009 om man ska tro på Brittiska handelskammarens prognoser, rapporterar Reuters.

– Brexit är en oerhört viktig faktor och bristen på klara besked [...] har lett till att många bolag satt verksamheter på paus, säger handelskammarens ordförande Adam Marshall.

Pundets svaga utveckling mot dollarn och euron väntas bestå och driva på inflationen enligt prognosen, vilket blir kännbart för konsumenternas disponibla inkomster. Samtidigt saktar företagens investeringstakt in allt mer, menar handelskammaren.

Igår 07:38
Arkiv. TOLGA AKMEN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Bankens råd till ultrarika kunder: Fly Storbritannien

Under förra veckans turbulens i brexit började Credit Suisse ge sina ”ultrarika” kunder rådet att så mycket kapital som möjligt utan vidare bör flyttas från de brittiska öarna, rapporterar Financial Times.

Enligt källorna är rädslan för att Labour-ledaren Jeremy Corbyn ska komma till makten vad som ligger bakom rådet. Om ett nyval utlöses och Labour vinner kan nämligen ett återinförande av förmögenhetsskatt hamna högt på agendan.

Credit Suisse har inte kommenterat uppgifterna.

Igår 08:16
Jeremy Corbyn (mitten), partiledare för Labour. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Ny misstroendeomröstning mot May begärs av Labour

Theresa Mays ledarskap ställs inför ännu en prövning under upploppet i brexitförhandlingarna. Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn har begärt en misstroendeomröstning om May i det brittiska parlamentet, rapporterar Sky News.

När omröstningen ska äga rum är oklart, en parlamentsledamot för Labour uppger att den kan ske redan i morgon.

Bakgrunden till misstroendeomröstningen är att Labour är missnöjt med hur regeringen har hanterat den brexituppgörelse May och EU nådde för en månad sedan. Labour anser att regeringen har skjutit för länge på att låta parlamentet ta ställning till avtalet – som av allt att döma kommer att röstas ner.

Den begärda misstroendeomröstningen avser specifikt förtroendet för Theresa May och inte regeringen i sin helhet. Enligt Sky News handlar det därför om en symbolhandling från oppositionen. Förlorar May omröstningen väntas det inte omedelbart utlösa ett extra val.

Nyligen gick May segrande ur det konservativa partiets misstroendeomröstning mot henne som partiledare.

17 dec
Läs mer om Brexit