Ekonomi

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street tappade på handelsdata – Tesla gasade

Wall Streets ledande index föll något på onsdagen efter gårdagens solida uppgångar. Starka kvartalsrapporter överskuggades av ny handelsoro och svaga makrosiffror, skriver CNBC.

Vid stängning stod huvudindexen så här:
• S&P 500: −0,2 procent
• Nasdaq: −0,3 procent
• Dow Jones: −0,1 procent

Under eftermiddagen släppte USA:s handelsdepartementet statistik över detaljhandeln för september och första gången på sju månader sjönk försäljningen. Nedgången blev 0,3 procent – väntat var en uppgång på 0,3 procent. Statistiken ökar oron för att den inbromsning som synts i industrin nu sprider sig till den bredare ekonomin, skriver CNBC.

På handelskrigsfronten rapporterade WSJ att det finns frågetecken kring hur mycket jordbruksprodukter Kina egentligen åtagit sig att köpa från USA och hur länge köpen ska pågå. Bloomberg skrev samtidigt att Kina vill att USA drar tillbaka tullar innan köpen påbörjas. Donald Trump uppgav under kvällen att detaljerna i fas ett-avtalet nu sätts på pränt.

På bolagssidan steg Bank of America 1,5 procent efter att ha redovisat högre intäkter och vinst än väntat i det tredje kvartalet. United Airlines lyfte 2,1 procent efter att ha klått estimaten och höjt helårsprognosen.

GM:s aktie steg 1,1 procent efter att facket UAW och arbetsgivaren kommit överens om ett preliminärt avtal som kan betyda slutet för den över fyra veckor långa strejken som uppges ha kostat fordonsjätten 2 miljarder dollar.

United Health som rusade över 8 procent på gårdagens rapport rekylerade ner med 0,7 procent. Johnson & Johnson gick bäst av storbolagen på Dow och steg 1,8 procent efter att en domstol upphävt beslutet om en bot på motsvarande drygt 1 miljard kronor efter puderskandalen.

Sämst av storbolagen gick energijätten Exxon Mobil som tappade 1,7 procent.

Tesla steg för åttonde dagen i rad, vilket var första gången det hände sedan i januari 2013, skriver Market Watch. Aktien lyfte 0,7 procent.

Efter börsstängningen i kväll väntades Netflix och IBM släppa sina kvartalsrapporter.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen på ny rekordnivå – fastighetsbolag backade

Stockholmsbörsens breda index stängde på en ny rekordnivå på onsdagen medan storbolagslistan klättrade till femmånadershögsta. Så här såg det ut vid stängning:
• OMXSPI: +0,1 procent
• OMXS30: +0,4 procent
Bland storbolagen syntes endast måttliga rörelser inför rapportfloden som drar igång på allvar i morgon när Ericsson, Telia och Tele2 visar korten. Getinge toppade OMXS30 med en uppgång på 2,2 procent medan Ericsson steg 0,7 procent. Tele 2 parkerade i botten och tappade 0,9 procent.

Några mindre bolag smygstartade rapportsäsongen på onsdagen. Bland annat redovisade investmentbolaget Traction en nettoförlust på 80 miljoner kronor medan modebolaget Venue Retail Group vände till vinst. VRG:s bruttomarginal försämrades dock och aktien backade 1 procent medan Traction var ner 1,3 procent.

Solenergibolaget Soltech klättrade 4,1 procent sedan dess samägda bolag i Kina, Asre, tecknat en order värd 218 miljoner kronor.

Kepler Cheuvreux har uppdaterat sin syn på fastighetssektorn och sänkt rekommendationerna för Atrium Ljungberg, JM och Klövern. Aktierna backade mellan 1,6 och 3,8 procent.

Idag 15:37
Hongkongs ledare Carrie Lam överröstades av politiska motståndare i parlamentet när hon skulle hålla sitt årliga tal på onsdagen.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongbörsen tyngs av oroligheter – Nikkei stiger

Nikkei 225 fortsatte på onsdagsmorgonen att stiga tydligt, i likhet med gårdagens utveckling. I övrigt var ledande index mer eller mindre upp och vid stängning såg bilden ut som följer:

• Nikkei: +1,2 %
• Shanghai: −0,4 %
• Shenzhen: -0,3 %
• Hongkong: +0,6 %
• Kospi: +0,7 %

Wall Street stängde uppåt på tisdagskvällen, stärkt av bolagsrapporter och uppgifter om att brexitfrågan kan få en potentiell lösning redan i dag, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån noterar att den japanska yenen stärkts något mot den amerikanska dollarn, vilket hjälpte Nikkei 225 att stiga.

I Hongkong fortsatte oroligheterna på onsdagen, och CNBC rapporterar att ledaren Carrie Lam blev överröstad av politiska motståndare när hon försökte hålla sitt årliga tal i parlamentet.

Samtidigt fortsatte handelsfrågan mellan USA och Kina att bubbla. I går rapporterade Bloomberg att Kina kan få svårigheter att köpa amerikanska jordbruksvaror för 50 miljarder dollar årligen – om man inte tar bort sina hämndtullar. För att göra det kräver Peking att Donald Trump gör detsamma, uppgav källor för nyhetsbyrån.

Idag 03:52
Läs mer om Dagens börs
Brexit Storbritanniens framtid
KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

EU:s Barnier är optimistisk om nytt avtal i dag

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ska ha sagt till kommissionärer att han är optimistisk kring att man ska lyckas få fram ett nytt förslag till utträdesavtal för Storbritannien under onsdagen. Det rapporterar Reuters.

– Han lät förstå att tjänstemännen har tillförsikt om att en lösning kommer att kunna nås, säger RTE-reportern Tony Connelly enligt Reuters.

Samtidigt skriver AFP att Michel Barnier varnar för att signifikanta frågor återstår att lösa.

Texten uppdateras.

Idag 10:36
Brexitminister Stephen Barclay.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Storbritannien har skickat utkast till EU

Brexitminister Stephen Barclay säger att Storbritannien har skickat ett nytt utkast om utträdesförklaring till EU. Förklaringen är en del av brexit-överenskommelsen med unionen. Det rapporterar Reuters.

– Vi har lämnat in utkastet som del av förhandlingarna på en rad områden i diskussionerna, ska Barclay ha sagt till ett parlamentsutskott under onsdagsförmiddagen.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

Idag 09:47
Storbritanniens brexitförhandlare Stephen Barclay. JOHN THYS / AFP
undefined

Bryssel kan vakna upp till nytt avtal – flera steg kvar

Klockan 14 i dag träffas EU:s stats- och regeringschefer för en samling inför sitt två dagar långa toppmöte i morgon. Unionens chefsförhandlare Michel Barnier har gott hopp om att kunna ha med sig ett nytt förslag till utträdesavtal för Storbritannien, skriver Bloomberg.

Detta efter en nattmangling där Bryssel och London ska ha jobbat sig igenom sina meningsskiljaktigheter. Enligt uppgifter till Guardian ska Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ha gjort stora eftergifter kring den irländska gränsen.

En anonym EU-tjänsteman uppger för AP på onsdagsmorgonen att nattmanglingen inte ledde till några genombrott, men att förhandlingarna kommer att fortsätta i dag.

Idag 03:55
Läs mer om Brexit
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Falcon Funds-åtalet

Misstänkt bar klockor för miljoner när han greps

En av de huvudmisstänkta i härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds levde ett lyxliv i Europa under tiden för de misstänkta brotten, då två miljarder kronor svindlades bort från svenska pensionssparare. Det skriver Expressen som tagit del av bilder som visar hur personen tillsammans med sin hund reste privatplan mellan London och Malta, där Falcon Funds var registrerat.

Tidningen skriver att polisen utgår från att det är pensionsspararna som fått stå för flygnotan.

Den misstänkta mannen bodde i ett av Londons mest exklusiva områden med en hyra på omkring 100 000 kronor i månaden. När han under dramatiska omständigheter greps vid ungersk-ukrainska gränsen bar han tre klockor med ett totalt värde på 1,4 miljoner kronor.

Idag 09:46
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Grov muta nyckel till övrig brottslighet

Ekobrottsmyndigheten har nu väckt åtal mot tre huvudpersoner i härvan kring det Malta-baserade pensionsbolaget Falcon Funds. I centrum för åtalet ligger misstanken om att två av dem mutat den tredje, en fondförvaltare, med 4,5 miljoner kronor. Detta för att förmå honom att köpa mängder av onoterade värdepapper till överpris.

– Den grova mutan är nyckeln till övrig brottslighet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Jerker Asplund.

Åtalet som väcks gäller brott begångna under åren 2012 och 2013. Det finns misstankar om brott även efter 2013 men målet är så stort att det har fått delas upp. Ett ytterligare åtal väntas väckas under våren, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Idag 09:38
MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre åtalas för miljardsvindel i Falcon Funds-härvan

Ekobrottsmyndigheten väcker i dag åtal mot tre huvudpersoner i den så kallade Falcon Funds-härvan. De misstänks ha svindlat omkring 22 000 pensionssparare på två miljarder kronor, varav 800 fortfarande saknas.

– Det är en 63-årig amerikan, en 42-årig svensk som är utvandrad till Malta, och en svensk 58-årig man som kallas för fondförvaltaren i åtalet, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Åtalet som väcks gäller brott begångna under åren 2012 och 2013. Det finns misstankar om brott även efter 2013 men målet är så stort att det har fått delas upp. Ett ytterligare åtal väntas väckas under våren, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Sedan Falcon Funds-härvan rullades upp, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts.

Idag 09:38
Läs mer om Falcon Funds-åtalet