Ekonomi

TT
Dagens börs

Verkstad i topp på glad börs – nytt ras i Global Gaming

Stockholmsbörsen steg brett på torsdagen efter Federal Reserves räntebesked i går kväll. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: +0,7 %
• OMXS30: +1,0 %
Den amerikanska centralbanken lämnade som väntat räntan oförändrad men flaggade samtidigt för ”höjd beredskap” samt en eller två räntesänkningar från 2020 och framåt. Wall Street vände upp efter beskedet och även Asienbörserna steg klart under morgonen.

Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag som SKF, Alfa Laval, Boliden, Sandvik och Atlas Copco steg mellan 2 och 4 procent och agerade draglok i OMXS30.

JP Morgan har höjt sin rekommendation för Boliden till övervikt från neutral. Atlas Copco och Sandvik har samtidigt fått höjda riktkurser från Pareto.

Lundin Petroleum meddelade under morgonen att två nya oljefyndigheter gjorts vid Edvard Griegfältet i Nordsjön. Aktien steg över 5 procent.

Forskningsbolaget Medivirs aktie klättrade drygt 9 procent sedan styrelseledamoten Bengt Julander köpt aktier till ett värde av cirka 950 000 kronor.

Vårdbolaget Dedicare lyfte nästan 14 procent efter att Affärsvärlden köprekat aktien.

Samtidigt fortsatte kräftgången för Global Gaming efter den indragna spellicensen för Ninja Casino. Aktien rasade omkring 20 procent.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Feds räntehint lyfter Wall Street – rekord för S&P 500

New York-börserna inledde torsdagen med tydliga lyft. Vid 18-tiden har de positiva tongångarna mattats av något och utvecklingen ser ut som följer:
• S&P 500: +0,6%
• Nasdaq: +0,6%
• Dow Jones: +0,6%
Indexen går därmed mot fjärde dagen i rad med uppgångar, skriver Market Watch. Breda S&P 500 nådde sin högsta nivå någonsin i starten, enligt flera medier.

Gårdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve ligger fortfarande i luften. Räntan lämnades som väntat oförändrad men bankens indikationer om att en räntesänkning kan komma så tidigt som i juli får investerarna på gott humör, skriver Reuters.

Även oljan är i fokus efter att Iran skjutit ner en amerikansk drönare över Persiska viken. En nyhet som eldar på den redan pressade situationen mellan länderna, skriver Direkt. Oljejättar som Chevron och Exxon Mobil stiger båda drygt 1 procent.

På den amerikanska bolagsfronten sticker bland annat Facebook ut. Liksom tidigare i veckan är det fortsatt fokus på sociala medier-jättens planer på att lansera en egen kryptovaluta som ska få namnet libra. Aktien handlas upp 0,7 procent.

Mjukvaruföretaget Oracle stiger drygt 8 procent efter en kvartalsrapport som slog förväntningarna, skriver Direkt.

Tesla sjunker samtidigt 3 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin riktkurs med 21 procent, från 200 till 158 dollar.

4 tim
HECTOR RETAMAL / AFP
undefined

Hopp om Fed-lättnader och USA-avtal lyfter Asien

Flera av de asiatiska börserna handlas högre sedan den amerikanska centralbanken öppnat för nya räntesänkningar. I Kina har hoppet ökat för att ett avtal kommer att nås med USA. Ledande index stängde som följer:
• Nikkei: + 0,6 %
• Shanghai: + 2,4 %
• Shenzhen: +2,0 %
• Hongkong: + 1,1 %
• Kospi: + 0,3 %
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping ska träffas vid G20-toppmötet i Japan nästa vecka. Trump har sagt att samtal mellan ”respektive lag” kommer inledas före det.

”När Fed delvis har gått från ett vänta och se-läge till ett lättnadsperspektiv är det faktiskt handelsosäkerhet och dess inverkan på den globala tillväxten som har varit katalysatorn för den förändrade hållningen. Det innebär att en ny omgång Fed-lättnader i stor utsträckning är beroende av resultaten från det kommande G20-mötet mellan president Trump och Xi”, skriver analytiker vid National Australia Bank.

Idag 03:46
Läs mer om Dagens börs
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Rekordfå nyproducerade bostadsrätter på Hemnet

Det ligger rekordfå nyproducerade lägenheter ute till försäljning på sajten Hemnet. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Direkt skriver om.

Till och med maj månad i år har det lagts ut 1 795 nya annonser för nyproducerade bostadsrätter i Stockholm på Hemnet. Det är det lägsta antalet sedan 2014, det vill säga så långt tillbaka statistiken sträcker sig. Det är också 57 procent färre än motsvarande period toppåret 2017.

– Kommer det ut färre nya bostadsrätter minskar utbudet, vilket allt annat lika rimligtvis talar för högre priser.

Idag 08:49
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SBAB: Växande befolkning – 160 000 bostäder saknas

Bostadsbristen i Sverige uppskattas till 160 000 saknade bostäder, enligt en ny rapport från bolånebanken SBAB. Banken har utgått från tre indikatorer i sin beräkning. Det handlar om lediga lägenheter att hyra, boendetäthet i olika åldersgrupper och bostadskostnadernas andel av hushållens inkomster.

Enligt SBAB är det inte bostadsbyggandets takt som orsakat bostadsbristen utan en hög och ihållande befolkningstillväxt sedan 2006.

– Vi har en mycket stor utmaning framöver i att möta det initiala underskottet på omkring 160 000 bostäder och sett till att befolkningen väntas öka med 1 miljon personer fram till 2030. Det är olyckligt att nyproduktionen nu sjunker så kraftigt sett till det stora behovet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Idag 07:17
Läs mer om Bostadsbristen