Ekonomi

Klimatförändringarna

Ny studie: Illusion att få tillväxt utan utsläpp

Forskare har undersökt om det går att frikoppla den globala tillväxten från nyttjandet av världens naturresurser och på så vis möjliggöra en grön ekonomisk tillväxt. Resultatet kan ses som nedslående.

Forskarna har nämligen inte funnit något stöd för att denna ”frikopplingshypotes” går att tillämpa i stor skala, skriver SVT Nyheter.

– Vår studie visar att idén att vi kan fortsätta med tillväxt och minska koldioxidutsläppen är en illusion, säger professor Giorgos Kallis, verksam vid universitetet i Barcelona.

FN, Världsbanken och OECD stödjer alla flitigt idén om grön tillväxt.

Igår 06:48
Illustrationsbild: Människor i Berlin deltar i den globala klimatstrejken som gick av stapeln på fredagen, på initiativ av Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future.  MICHAEL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysklands regering är överens om klimatstrategi

Skatt på utsläpp av koldioxid inom transportbranschen, handel med utsläppscertifikat och bensinskatt som återinvesteras i klimatskydd. Det är några av de åtgärder som ingår i den klimatstrategi som den tyska regeringen kommit överens om, skriver Reuters som har gått igenom paketet.

Dessutom väntar utökade skattelättnader för elbilsköpare fram till 2025. Regeringen siktar på att ha över en miljon laddstolpar för elbilar klara år 2030.

Den statligt ägda tågoperatören Deutsche Bahn kommer också att få ytterligare 1 miljard euro per år fram till 2030, för att rusta upp och bygga ut tågräls. Samtidigt ska momsen på tågbiljetter sänkas från 19 procent till 7 procent för att göra tågresorna billigare.

Igår 04:15
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustrationsbild: Tjurstaty i Shanghai.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street på minus efter förkortat Kina-besök

Wall Street öppnade svagt uppåt på fredagen och närmar sig en ny rekordnivå, skriver CNBC. Men drygt fem timmar in i handeln vände indexen nedåt:
• S&P 500: -0,5%
• Nasdaq: −1,0%
• Dow Jones: -0,6%
Indexen vände till negativt territorium efter nyheten om att en kinesisk handelsdelegation ställt in ett planerat besök hos jordbrukare i Montana nästa vecka. Delegationen kommer i stället att åka hem tidigare än vad som ursprungligen var planerat.

Enligt Reuters tolkar marknaden beslutet som ett tecken på att de tidigare förhoppningarna om en upptinad handelsrelation mellan USA och Kina dämpas.

– I det här fallet är det mer oroande, eftersom det är Kina som har fattat beslutet och inte Trump, säger marknadsstrategen Willie Delwiche till nyhetsbyrån.

Åtta av de elva största S&P-sektorerna sjönk, med det tullkänsliga techindexet i botten på minus 0,7 procent.

Samtidigt har handelssamtal hållits i Washington, där president Donald Trump har uttryckt en önskan om att få ihop ett komplett handelsavtal med Kina – inte bara en överenskommelse om att Kina ska köpa mer amerikanska jordbruksprodukter, skriver nyhetsbyrån.

20 sep
Omni
undefined

Haldex förlorare på sval Stockholmsbörs

Stockholmsbörsens ledande index höll sig kring nollstrecket hela eftermiddagen och avslutade dagen åt lite olika håll.
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent

Breda OMXS-index nosade på en ny rekordnivå, men missade med en hårsmån. Indexet stängde på den högsta nivån hittills under gårdagen när förra fredagens notering passerades. Storbolagsindexet OMXS30 har en bit kvar till den senaste toppen som nåddes april 2015.

Ericsson avslutade veckan näst högst bland jättarna på OMXS30-listan, upp 1,8 procent efter ett köpråd från DZ Bank. Mest klättrade Tele2, som stängde på plus 1,9 procent.

Verkstadsbolaget Haldex stannade på minus 10,5 procent, sedan den tyska storägaren ZF Friedrichshafen meddelat att man klivit ur bolaget helt. Försäljningen skedde till en kurs som låg 16 procent under torsdagens stängningskurs. 

20 sep
Läs mer om Dagens börs