Ekonomi

Kim Yong-tae / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analyser: Oron för handeln kommer följa med in i 2020

USA och Kina må vara överens om den första delen av handelsavtalet men givet den sparsmakade informationen om vad avtalet faktiskt innehåller kan investerare inte annat göra än att fortsatt avvakta. Det skriver WSJ:s Nathaniel Taplin.

”Kvardröjande handelsoro kommer fortsätta att tynga marknaden och den bredare ekonomin in i 2020”, skriver han.

DN:s Marianne Björklund menar att en av de viktigaste sakerna för USA är att den kinesiska jordbruksimporten ökar. För Kinas del är det viktigt att USA:s tullar börjar fasas ut och att man inte framstår som en förlorare.

– Tidigare i år backade Peking från ett nästan färdigförhandlat avtal, för att man ansåg att Washington framstod för mycket som segrare, säger Björklund.

Att länderna nått ett genombrott kommunicerades under fredagen. Avtalet är ännu inte undertecknat.

Igår 18:35
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

Igår 15:11
Läs mer om Frihandelns framtid
Brexit Valet i Storbritannien
Bankerna Barclays (grönt) och Royal Bank of Scotland (orange) samt byggjättarna Persimmon (blått) och Taylor Wimpey (lila) under fredagens handel på Londonbörsen. Infront.
Brexit Valet i Storbritannien

Analys: Oälskade brittiska aktier vinnare efter valet

På kort sikt är de största vinnarna på resultatet i nyvalet investerare med brittiska aktier i sina portföljer, skriver Bloombergs Marcus Ashworth. För det finns utrymme att växa givet avståndet till USA och övriga Europa, resonerar han.

”Brittiska banker och husbyggare har varit särskilt oälskade, vilket förklarar deras uppgång under fredagsmorgonen”, skriver han.

FTSE100 är upp strax över 9 procent sedan årsskiftet. Jämförelsevis har S&P 500 rusat över 26 procent och pan-europeiska Stoxx Europe 600 över 22 procent.

Wall Street Journals Jon Sindreu skriver samtidigt att det lär blir lite svårare än att bara ”get brexit done”, vilket var budskapet som banade väg för Torypartiets storseger.

”Även om det är goda nyheter att brexitsagan är ett steg närmare ett slut så är omsättningen på politiker långt från idealisk för marknaden”‚ skriver han.

Igår 21:48
Carrie Symonds, flickvän, och Boris Johnson efter segern. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Brexit blir av men viktiga frågorna är olösta

Brexit kommer att ske inom de kommande veckorna, skriver Tamara Cohen i en analys för Sky News efter Johnsons överraskande stora seger i det brittiska nyvalet. Med en majoritet av konservativa ledamöter i parlamentet kommer Johnsons utträdesavtal att ”segla” genom parlamentet.

Nästa steg för Johnson blir att återuppta förhandlingarna med EU om hur Storbritanniens framtida relation med unionen ska se ut. Det kommer att uppta mycket av hans tid det kommande året, skriver Cohen.

Anand Menon på The Guardian menar att även om brexit blir av har vi ingen aning om vilken sorts brexit det blir. Han skissar upp två distinkt olika scenarier.

Det ena är en ”mjuk brexit” med minimal ekonomisk påverkan, vilket enligt Menon är Johnsons hemliga önskan. Den andra är en ”hård brexit” utan avtal eller med ett minimalt avtal som går ut på att Storbritanniens framtida relation med EU styrs av WTO-regler.

Vilket scenario Johnson väljer kommer att avgöra den ekonomiska framtiden för Storbritannien, enligt Menon. Ett ”tunt” frihandelsavtal med EU skulle innebära en BNP-förlust på mellan 1,1–2,6 procent årligen medan WTO-scenariot skulle innebär ett avbräck på mellan 3,2–4,5 procent av BNP.

Igår 07:05
LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Brexit blir av under ordnade former

Strax efter klockan 06 på Luciamorgonen stod det klart att Boris Johnson får egen majoritet i det brittiska parlamentet, vilket innebär att han nu kommer att kunna leverera på sitt vallöfte om att få brexit gjort.

Catherine Barnard, professor i EU-rätt , är inte förvånad över valresultatet men över hur massiv Johnsons seger blev.

– Det innebär att brexit kommer att levereras definitivt den 31 januari, jag tror under ordnade former, eftersom regeringen har tillräckligt antal stolar i parlamentet för att driva igenom WAB-lagen.

WAB står för Withdrawal agreement bill och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Nu återstår, enligt Barnard, att se om Johnson kommer att utnyttja sin starka position för att be om en förlängning av övergångsperioden gentemot EU, trots att han tidigare sagt att det inte kommer att ske.

Igår 06:04
Läs mer om Brexit
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser på Wall Street – Apple steg på tullstopp

En mängd utspel och uppgifter om handelskriget hänger över fredagens handel på Wall Street. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: +/-0,0%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +/-0,0%
De amerikanska börserna avslutade därmed veckan klart svagare än de i Europa och Asien – som tidigare under dagen hade stöd av den minskade osäkerhet kring brexit som utfallet i det brittiska nyvalet anses leda till.

USA och Kina bekräftade under eftermiddagen att man kommit överens om villkoren för handelsavtalets första fas. Detta avtal ska undertecknas inom kort, möjligen första veckan i januari. Samtidigt ska förhandlingarna om fas två inledas omgående, enligt Donald Trump.

Detta medför bland annat att de tullar som skulle införas på söndag dras tillbaka, vilket gynnade Apple under kvällens handel i New York. De utlovade tullarna hade gjort en Iphone 150 dollar dyrare, enligt Bloomberg.

Apples aktie steg drygt 1 procent till en ny rekordnivå på omkring 275 dollar.

Igår 21:02
undefined

Börsen avslutade veckan i dur efter nyval och avtal

Boris Johnsons tydliga brexitseger och ett handelsavtal mellan USA och Kina stärkte handeln på Stockholmsbörsen under fredagen. Vid stängning var utvecklingen som följer:
• OMXSPI +0,6 procent
• OMXS30 +0,7 procent
Dagens stora vinnare var Hexagon som stärktes successivt över dagen och stängde nästan 6 procent högre, i topp av storbolagsindexet.

I andra änden återfanns medicinteknikbolaget Getinge som backade närmare 3 procent efter att ha fått en sänkt rekommendation från Pareto Securities.

Hansa Biopharmas aktie rasar 40 procent efter beskedet om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör Imlifidase-studien.

Forskningsbolaget Immunicums vd Carlos de Sousa lämnar posten med omedelbar verkan och aktien föll över 13 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien steg över 3 procent procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien rasade 10 procent.

Igår 16:35
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Igår 09:57
Läs mer om Dagens börs