Ekonomi

Mark Zuckerberg när han förhördes i USA:s kongress tidigare i vår.  Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Cambridge Analytica-fallet

Talman om förhöret: ”Visar respekt för lagstiftarna”

I kväll ställs Mark Zuckerberg inför EU-parlamentet för att svara på frågor om dataskandalen. I ett pressmeddelande från Europaparlamentet säger talman Antonio Tajani att han tycker att ”det är väldigt positivt att Facebooks grundare har tackat ja” och personligen träffar företrädarna för 500 miljoner européer.
– Det visar respekt för lagstiftarna för världens största marknad, säger Tajani i pressmeddelandet och tillägger att han även uppskattar att Zuckerberg gått med på att mötet ska livesändas.
Sändningen från förhöret inleds klockan 18.20 i kväll.

2 tim
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Cambridge Analytica-fallet

Zuckerberg bad om ursäkt i EU-parlamentet: ”Ett misstag”

Facebooks grundare Mark Zuckerberg frågades på tisdagskvällen ut om Cambridge Analytica-skandalen av EU-parlamentets gruppledare i Bryssel. I ett inledande anförande bad Zuckerberg om ursäkt för att bolaget inte tagit fullt ansvar för säkerhetsfrågor kring hur användares data använts.
– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt, sa han.
Han gick sedan igenom de åtgärder företaget har vidtagit för att bekämpa fejkade nyheter och falska konton. Och han lovade att företaget ska gå ännu längre för att uppfylla EU:s nya dataskyddsregler, GDPR. Zuckerberg sa också att företaget nu dubblerar antalet anställda som arbetar med säkerheten.
– Att människor är säkra kommer alltid att vara viktigare för oss än att göra vinst.
Facebookgrundaren passade samtidigt på att lyfta fram ett stort antal förtjänster hos det sociala nätverket.

3 tim
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen vände ner med telekom i botten

Stockholmsbörsen lyckades inte ta sig upp över nollstrecket igen efter att ha vänt till minus kring lunchtid på tisdagen. Breda OMXS backade 0,2 procent medan storbolagsindexet OMXS30 avslutade ner 0,1 procent.
Utvecklingen på Wall Street är samtidigt något mer blandad.
På bolagsfronten rapporterade Direkt att JM sänkt priserna i ett stort Stockholmsprojekt – i ett fall med nästan 30 procent. Aktien tappade 2,5 procent.
SEB upprepade sitt säljråd för prylkedjan Clas Ohlson och aktien backade 4,1 procent.
Tele2 slutade i botten på storbolagslistan, ner 3,7 procent, efter att ha handlats utan utdelning i dag. Ericsson backade 1,8 procent efter uppgifter om att USA och Kina kommit överens om att häva dispyten kring ZTE.

4 tim
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Fortsatt uppåt på Wall Street efter handelslättnad

New York-börserna inleder tisdagens handel med stigande index. Cirka fem minuter efter att börsen öppnat står Nasdaqs kompositindex på plus 0,5 procent och S&P500 är upp 0,3 procent. Dow Jones industriindex stiger 0,2 procent och klättrar därmed över 25 000 punkter för första gången sedan i mars, enligt CNBC.
Det glada börshumöret är en fortsättning av gårdagen då samtliga stora USA-index stängde på plus efter att handelskriget mellan USA och Kina satts på paus.

Idag 13:38
Asiens aktiamarknader öppnade ner på tisdagen. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nedgångar på Asiens börser med råvaror i botten

Ledande börsindex i Asien handlades på tisdagen något neråt. Med en stark Wall Street-dag i ryggen Nikkei-index i Tokyo på minus 0,2 procent, samtidigt som Hongkongs Hang Seng och koreanska KOSPI höll helgdagsstängt under tisdagen.
Kinesiska index var än svagare, med Shanghai ner 0,3 procent och Shenzhen ner 0,3 procent. Dåligt gick också australiska S&P, som var ner 0,7 procent. Råvarutunga sektorer var i botten tillsammans med bank och försäkring.
Indiska Sensex var oförändrat.
Sticker ut från mängden i positiv bemärkelse gör Indonesien, vars index IDX ökade med 1,3 procent efter en tids högvolatil handel sedan den överraskande valutgången för två veckor sedan.

Idag 06:44
Läs mer om Dagens börs
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Mike Pompeo och Donald Trump har blivit berusade av maktmedlet sanktioner, enligt en Bloomberg-analys.
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Analyser: Presidentens män är höga på sanktionsmedel

Vita husets finansiella straffåtgärder mot Ryssland och Iran har lett till att president Donald Trump och hans närmaste män blivit höga på sanktioner som maktmedel.
Det anser en rad analytiker som Bloomberg varit i kontakt med efter att utrikesminister Mike Pompeo utlyst ”de kraftigaste sanktionerna i historien” mot Iran under måndagen.
– Sanktioner är ett begränsat och skört verktyg, säger Jarrett Blanc på Carnegie Endowment for Internationel Peace.
Sedan det globala handelssystemet är beroende av dollartransaktioner genom amerikanska banker riskerar sanktioner efter brott mot tidigare avtal finanserna för multinationella företag i tredjeland.
Hämnd mot sanktionerna kommer – och har redan kommit – men inte från Ryssland och Iran. Både Kina och Europa sparkar bakut och vägrar godta att låta sig straffas i tredjehand, menar Jeffrey Sachs, professor i nationalekonomi vid Columbia University.
– Det blir nödtvunget för andra länder att kringskära USA. Kina har redan lanserat yuan som världsvaluta vid sidan om, medan USA fortsätter snacka sig ur leken, säger han.

Idag 11:14
Olivier Matthys / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

USA:s krav på Iran en önskedröm enligt kritiker

Faktumet att nära nog inte en enda av USA:s allierade går på samma linje i fråga om sanktionerna gör gårdagens kravframställan från den hårdnackade Irankritikern, utrikesminister Mike Pompeo, tandlösa.
Det säger chefsförhandlaren till det tidigare Iranavtalet, Wendy Sherman, till Financial Times.
– De flesta håller nog i sak med om allt gällande kraven, frågan är hur det ska genomföras utan stöd i Europa, eller för den delen Ryssland eller Kina, säger Wendy Sherman, chefsförhandlare i kärnavtalet som övergavs av president Donald Trump för två veckor sedan.
Hon tillägger:
– Det är en önskelista, inte en att göra-lista.

Idag 06:15
Läs mer om Kärnavtalet med Iran