Ekonomi

TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen stiger – SSAB faller på rapportmiss

Stockholmsbörsen öppnar veckans sista handelsdag med stigande index. Efter en timmes handel är breda OMXS upp 0,7 procent och storbolagsindexet OMXS30 är upp 1 procent.
Morgonen har varit rapporttung med jättar som Ericsson, Telia och SSAB, bland andra. Telia kom in bättre än väntat och aviserade samtidigt att man ska återköpa aktier för totalt 15 miljarder kronor under tre år. Aktien är upp nästan 9 procent klockan 10.
SSAB nådde inte riktigt upp till de högt ställda rapportförväntningarna och kvartalet tyngdes bland annat av driftstörningar. Aktien föll 6 procent i handelsstarten och är ner 3,3 procent samma tid.
Ericsson, som kom in bättre än väntat, rusar nästan 15 procent.

2 tim
Thomas White / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tryckvågor och ljud slog ut börsens servrar

Det var en ohygglig ljud- och tryckvågor som slog ut Nasdaqs serverhall, skadade hårddiskar och datautrustning och omöjliggjorde börshandeln i över fem timmar under gårdagen, rapporterar DI. Orsaken var det brandsläckningssystem som aktiverades klockan 07.30 på morgonen.
– När larmet går ljuder sirener och lampor blinkar, säger Nasdaqs vd Lauri Rosendahl.
Rosendahl säger också att börsen kommer vara tillbaka på ordinarie servrar på måndag.

Igår 13:44
Läs mer om Dagens börs
Jonas Olavi  TT
Turbulensen i Ericsson

Ericsson börsrusar: ”Läge för blankarna att ge upp”

Telekomjätten Ericssons rusar 15 procent vid öppningen efter en delårsrapport som kom in klart starkare än väntat. Rapporten är ett tecken på att bolaget är på väg att göra en turn-around, bedömer Jonas Olavi som är allokeringschef på Alfred Berg.
”Ericssons omstruktureringar börjar synas i siffrorna. På god väg att göra en turn a round. Läge för blankarna att ge upp!”, skriver han på Twitter.

2 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Har sparkat tusentals: ”Mer behöver göras”

Ericsson har minskat sin personalstyrka kraftigt på senare tid. Sedan juli förra året har 18 000 tjänster försvunnit från företaget och bara under det senaste kvartalet har 3 000 fått lämna, skriver vd:n Börje Ekholm i sin kommentar till kvartalsrapporten.
Men massuppsägningarna har ännu inte fullt ut slagit igenom på Ericssons redovisade resultat. Målet är att spara in 10 miljarder kronor till mitten av 2018. Hittills har bolaget sparat 8,5 miljarder kronor genom personalneddragningarna.
”Förbättringarna under kvartalet är uppmuntrande. Men mer måste göras”, skriver Ekholm.

3 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Förlust för Ericsson – men klart bättre än befarat

Telekomjätten Ericsson rapporterar en klart lägre förlust än väntat i det första kvartalet.
Försäljningen backade med 24 procent jämfört med det fjärde kvartalet och var ner 2 procent jämfört med samma period i fjol. I snitt räknade analytikerna med en försäljningsminskning på drygt 24 procent till 43,3 miljarder kronor i första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning.
Ericssons justerade bruttomarginal blev klart bättre än väntat: 35,9 procent mot väntade 32,1 procent.

3 tim
Läs mer om Turbulensen i Ericsson
Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

SSAB: Driftstörningar har påverkat negativt

SSAB:s delårsrapport för första kvartalet når inte upp till de högt ställda förväntningarna. Enligt det pressmeddelande som släpptes i samband med rapporten har kvartalet påverkats negativt av vissa driftstörningar, bland annat ett två veckor långt produktionsstopp i masugnen i Oxelösund. Även kapacitetsproblem, som tågtransporter, har påverkat resultatet.
Samtidigt steg rörelseresultatet jämfört med första kvartalet i fjol och man ser fortsatt ljust på fortsättningen av året, bland annat på grund av högre stålpriser.

3 tim
Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

SSAB:s rapport snubblar på högt ställda förväntningar

Klockan 07.30 på fredagsmorgonen släppte ståljätten SSAB sin rapport för det första kvartalet. Marknaden väntade sig en stark sådan där det mesta gått bolagets väg, men förväntningarna infriades inte.
Rörelseresultatet kom in i lägre än de högt ställda förväntningarna, liksom omsättning och resultat före skatt.
– Stålbolag, globalt sett, går just nu mycket bra och SSAB är inget undantag. Konjunkturen är väldigt stark och marginalerna är bättre än på många år, sa Christian Kopfer, analytiker på Nordea Markets, till Nyhetsbyrån Direkt inför rapporten.

3 tim
Arkivbild.  FREDRIK PERSSON
Rapportfloden

Engångsposter tynger Billerud Korsnäs resultat

Röreslseresultatet kom in flera miljoner under förväntan för förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs. Även omsättningen var lägre än väntat.
Resultatet tyngs bland annat av oväntat stora engångsposter. Väntat var engångsposter på 24 miljoner kronor – men utfallet var mer än det dubbla: 52 miljoner kronor. Justerat för detta var resultat mer i linje med väntat.
Bolagets vd Petra Einarsson skriver i sitt vd-ord att samtliga affärsområden inom koncernen levererar starka resultat. En koncernenhet har inrättats för att minska framtida produktionsproblem.
Flera analytiker var på förhand bekymrade över kostnadsutvecklingen framåt.
– Det är redan känt att vintern har kostat lite, sa Paretos analytiker Gustaf Hansson till nyhetsbyrån Direkt inför rapporten.

4 tim
Läs mer om Rapportfloden