Ekonomi

Thedéen i Aktuellt.  SVT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

”Reportaget tyder på att penningtvätt har ägt rum”

Finansinspektionen i Sverige ska tillsammans med sin estniska motsvarighet utreda de misstänkta överföringarna mellan Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Generaldirektör Erik Thedéen säger att mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum.

– Det här reportaget är relativt detaljerat och jag tycker att det är så starka indikationer att jag säger att det tyder på det, säger han i Aktuellt syftandes på Uppdrag Gransknings program som sändes under onsdagen och fortsätter:

– Vi måste gå till botten med detta och bringa klarhet.

Finner FI att fel har begåtts har man stora befogenheter, såsom böter.

– För allvarliga överträdelser handlar det om mångmiljardbelopp, säger Thedéen.

Igår 22:44
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank tillsätter extern utredning av uppgifterna

Swedbank tvärvänder i fråga om att tillsätta en extern utredning. Banken meddelar i ett pressmeddelande att revisionsbolaget Ey ska analysera de uppgifter om misstänkt penningtvätt som Uppdrag Granskning presenterade under onsdagen.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit, säger vd Birgitte Bonnesen.

Utredningen kommer att presenteras för styrelsen innan bankens stämma 28 mars.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri med hänvisning till uppgifter att Swedbanks styrelse kommer att hålla ett krismöte under kvällen.

Så sent som i går sa Bonnesen till SvD att någon extern utredning inte var aktuellt.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, sa hon då.

Det överraskade bland andra Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, sa hon till TT.

Igår 16:19
INTS KALNINS / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analys: Största skräcken – USA:s ”Patriot Act”

Med en extern utredning köper sig Swedbank två saker: Tid och trovärdighet, skriver Sydsvenskans näringslivskrönikör Thomas Frostberg. Han drar en parallell till när Telia fattade samma beslut efter avslöjanden om affärerna i Uzbekistan – i hopp om att en utredning skulle fria cheferna från ansvar.

”I praktiken blev det dock precis tvärtom och både vd och stora delar av styrelsen tvingades bort från sina poster”, skriver Frostberg.

Men det ägare och investerare fruktar mest är det som varit Danske Banks mardrömsscenario de gångna månaderna.

”För ett år sedan tvingades lettiska ABLV Bank stänga efter att USA anklagat banken för penningtvätt och hindrat den från att låna i dollar”, skriver hon.

USA använde sig av ”Patriot Act” – en serie lagändringar som antogs efter 11 september-attackerna – för att införa sanktioner mot den lettiska banken, enligt Financial Times.

Igår 22:46
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Swedbank-härvan

Ekonom: Swedbank har inte marknadens förtroende

Efter raset på över 13 procent riskerar det att ligga en ”blöt filt” över Swedbanks aktie en tid framöver, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till TT.

– Det är uppenbart att Swedbank inte har marknadens förtroende just nu. Man är rädd att det kan komma fram fler uppgifter, säger hon och uppmanar småsparare med en stor andel Swedbank-aktier att se över sina portföljer:

– Är det en betydande andel innebär risken för en fortsatt nedgång så mycket stryk för ens sparande att man bör minska på andelen redan nu.

20 feb
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Swedbank-härvan

Analyser: Nu får Bonnesen svårt att behålla vd-jobbet

Oavsett om Birgitte Bonnesen ljög när hon i höstas svor sig fri från penningtvätt eller om hon bara hade noll koll så får hon svårt att sitta kvar som vd för Swedbank, skriver SvD Näringslivs Birgitta Forsberg.

Bonnesens enda chans är att snabbt lägga alla korten på borden, menar Forsberg.

”Sparbanksrörelsen vill knappast förknippas med vare sig dålig kontroll eller lögner. Och allra minst med kriminalitet”, skriver hon.

Frågan om penningtvätt i Baltikum är känslig för den svenska storbanken eftersom Birgitte Bonnesen var chef för bankens baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

Han konstaterar också att Bonnesen är nere för räkning.

”Utåt sett har det helt klart framstått som att banken är mer mån om att lägga locket på än att lägga korten på bordet”, skriver Bråse.

20 feb
Läs mer om Röster om Swedbank-härvan