Ekonomi

Brexit Storbritanniens framtid
Demonstrationer i samband med Labours partikongress i Liverpool på tisdagen.  Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labourtopp efter beslutet: Respektera folkets vilja

En knapp majoritet av det brittiska folket röstade för att Storbritannien skulle lämna EU vid omröstningen för drygt ett och ett halvt år sedan. Det resultatet bör respekteras, säger Labourtoppen Hilary Benn till SR:s Ekot – trots att partiet på tisdagen öppnade för att hålla en andra folkomröstning om saken.
Däremot menar han att folkomröstningen inte innefattade några bestämmelser kring hur den ekonomiska relationen med EU ska se ut efter utträdet, varför den frågan fortfarande är öppen.
Benn anser, i enlighet med partiets linje, att Storbritannien bör arbeta för att gå ur EU, men fortfarande vara en del av både tullunion och den inre marknaden.

39 min
Jack Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May varnar motståndare: Storbritannien kan splittras

Det vore bättre att Storbritannien lämnade EU utan ett avtal än på det sätt radikala brexitförespråkare argumenterar för. Det anser premiärminister Theresa May, enligt Sky News.
Bland annat har den tidigare brexitministern David Davies föreslagit att Storbritannien ska försöka emulera frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Enligt May skulle en sådan lösning riskera att splittra Storbritannien.

Igår 19:41
Partiledaren Jeremy Corbyn reagerar på en omröstning under Labours kongress. Corbyn har ett förflutet som EU-motståndare. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour antar brexitplan: Öppnar för ny omröstning

Det brittiska oppositionspartiet Labour öppnar upp för en ny folkomröstning om brexit. Det står klart efter att partiets kongress klubbat en ny plan för hur det ska hantera frågan om det brittiska utträdet.
Labours nya linje i frågan är att en ny folkomröstning ska vara ett möjligt alternativ om premiärminister Theresa May inte lyckas få stöd i parlamentet för en eventuell uppgörelse med EU. Folket ska då få en chans att säga sitt, anser Labours kongress.
– Ingen utesluter att ”stanna kvar” ska vara ett alternativ, sa Labours brexittalesperson Keir Starmer om förslaget tidigare.
En klar majoritet på kongressen röstade för den nya linjen.

Igår 17:04
Läs mer om Brexit
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Trumps handelsutspel sänkte humöret på Wall Street

Efter en stillsam handelsdag stängde de stora New York-indexen med blandade index: • Dow Jones: −0,3 % • Nasdaqs kompositindex: +0,2 % • S&P 500: −0,1 %
Till en början tog bankaktier täten efter att den tioåriga räntan klättrat till den högsta nivån för året. Även råvaruaktier klättrade, påputtade av ett stigande oljepris, skriver Reuters.
Eftermiddagens lyft dämpades dock efter att president Donald Trump i ett FN-tal bland annat sagt att USA ”inte kommer att tolerera handelsmissbruk”, skriver CNBC.
– Det var definitivt ett ”America First”-tal, säger Quincy Krosby, marknadsstrateg på Prudential Financial, om talet till nyhetssajten.
Facebook backade drygt 2 procent i inledningen efter medieuppgifter om att Instagrams grundare Kevin Systrom och Mike Krieger lämnar. Aktien stängde ner 0,3 procent.

Igår 20:03
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen steg efter turbulent dag i riksdagen

Stockholmsbörsen avslutade tisdagens handel på plus och verkade inte påverkas alls av morgonens turbulens i riksdagen där statsminister Stefan Löfven (S) tvingades bort i en historisk omröstning. Breda OMXS stängde upp 0,2 procent och storbolagsindexet OMXS 30 slutade på plus 0,1 procent.
Beskedet att Löfven röstas ner var väntat och indexen rörde sig inte nämnvärt när resultatet i omröstningen meddelades.
Bland storbolagen gick SSAB starkast med en uppgång på 3,3 procent efter en positiv analys från Morgan Stanley.

Igår 15:31
Arkiv. NICOLAS ASFOURI / AFP
Dagens börs

Kinas börser fortsatte ner – Nikkei svagt positivt

Asiens börser handlades mestadels ner på tisdagen. Kina fanns i botten, medan japanska Nikkei stod för en svag ökning. Gårdagens aktivering av tullar låg som en våt filt över handeln, skriver CNBC.
Utvecklingen följer gårdagens Wall Street-handel, där både Dow Jones och S&P 500 stod för negativ handel.
Både Hongkong och Sydkorea höll helgstängt under tisdagen.

  • Shanghai: −0,6 %
  • Shenzhen: −0,7 %
  • Nikkei: 0,2 %

Igår 08:26
Läs mer om Dagens börs
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och en Handelsbankenflagga.  TT
#metoo-uppropet

Per Bolund (MP) ”oroad” över me too-larmet på SHB

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att medieuppgifterna om kränkningar och en rådande tystnadskultur på Handelsbanken är illavarslande. Det säger han till DI dagen efter att tidningen avslöjat att kvinnliga medarbetare på banken utsatts för verbala kränkningar av sexuell karaktär av en manlig bankchef och hans närmaste medarbetare.
– Jag tycker att det är oroande att vi nu hör nya berättelser om olika former av trakasserier som pågår, säger han.
Enligt Bolund finns det en risk att hela finansbranschen blir lidande och att förtroendet för den skadas, skriver DI.

Igår 14:39
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Källor: Me too-kränkningar tystades ner på storbanken

Ett antal kvinnliga assistenter på Handelsbanken ska ha blivit utsatta för kränkningar av en bankchef och hans närmaste medarbetare. Det skriver DI och hänvisar till källor.
Enligt tidningen ska det ha handlat om verbala kränkningar med sexuella anspelningar. Kränkningarna ska ha uppdagats i spåren av fjolårets me too-rörelse och kommit till ledningens kännedom vid årsskiftet. Källorna uppger för tidningen att bankens ledning tystat ner det hela. Bland annat har de utsatta kvinnornas arbetsplatser flyttats.
– Det finns numera en tystnadskultur. Bankledningen gillar inte dåliga interna nyheter, säger en källa till DI.
DI har talat med flera av assistenterna och ingen förnekar tidningens uppgifter men ingen bekräftar dem heller.

24 sep
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Handelsbanken: ”Har vidtagit en rad åtgärder”

Handelsbanken diskuterar aldrig enskilda händelser eller medarbetare i media. Det säger bankens personalchef Peter Magnusson till DI efter källuppgifter om att en bankchef och hans närmaste medarbetare utsatt kvinnliga assistenter för kränkningar.
– Vi har utrett beskrivningar som kommit oss till del och en rad åtgärder har vidtagits, säger Magnusson till tidningen.
DI skriver att bankens ledning reagerade först på måndagen, efter att tidningen under en längre tid ställt frågor om kränkningarna. Den berörda avdelningen har nu fått en ställföreträdande chef som enbart ska fokusera på arbetsmiljö- och kulturfrågor – en förändring som bankens pressavdelning bekräftar för tidningen.

24 sep
Läs mer om #metoo-uppropet
Federica Mogherini vid FN. COREY SIPKIN / AFP
Kärnavtalet med Iran

Klart: EU och Iran kringskär USA med nytt betalsystem

Med ett betalsystem via särskilt upprättade ”specialföretag” som mellanhänder, ska europeiska företag nu kunna undgå sanktioner efter att USA:s sanktioner mot Iran träder i kraft i november, skriver Al Jazeera.
Med det nya betalsystemet kan handel med olja och industrivaror fortsätta, menar EU:s utrikeschef Federica Mogherini.
– Det här betyder att EU:s medlemsländer kommer sätta upp bolag för att legitimera finansiella transaktioner med Iran. Europeiska företag kommer alltså kunna fortsätta handla i enlighet med EU-lagar, säger Mogherini efter ett möte med utrikesministrar från länderna som ingår i kärnavtalet.
Så sent som igår aviserade AB Volvo att man pausar sin monteringsanläggning i Iran på grund av betalproblematik.

Igår 09:22
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP
Kärnavtalet med Iran

Mogherinis vädjan: Hjälp oss kringå Iransanktioner

EU:s utrikeschef Federica Mogherini vädjar om konstruktiva förslag för att europeiska företag ska kunna undgå sanktioner från USA när sanktionerna mot Iran införs i början av november. Det rapporterar Reuters.
– Med tanke på den brådskande situationen välkomnar vi konkreta förslag för att upprätthålla och utveckla betalningskanaler till Iran, säger Federica Mogherini. Detta efter ett möte med företrädare för Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Iran.

Igår 04:04
Läs mer om Kärnavtalet med Iran