Ekonomi

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Dagens börs

Fallande index i Asien – Wall Street-yran blev kort

Asienbörserna hakade på Wall Streets rekordnivåer från i går och öppnade upp på onsdagsmorgonen, skriver CNBC. Men under handelsdagen har den inledande uppgången vänts till en nedgång. Vid klockan 05.20 svensk tid såg de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: -0,4%
• Shenzhen: -0,3%
• Hongkong: -0,4%
• Kospi: -1,0%

Nissans aktie sjunker nästan 3 procent efter Reuters rapportering, som citerar japanska medier, om att bolaget skriver ner sina resultatutsikter för räkenskapsåret som avslutades i mars.

1 tim
TT
Dagens börs

Rapporter lyfte Wall Street till rekord – Twitter rusade

De stora New York-indexen inledde tisdagen kring nollstrecket men fick sedan rejäl fart och vid stängning var huvudindexen klart upp.

• S&P 500: +0,9%
• Nasdaq: +1,3%
• Dow Jones: +0,6%

Det innebär att såväl S&P 500 som Nadaqs kompositindex stängde på nya rekordnivåer, rapporterar CNBC och Market Watch.

Före öppning kom starka delårsrapporter från flera amerikanska bolagsjättar. Dow-bolagen Coca-Cola och United Technologies rapporterade båda bättre kvartalssiffror än väntat. Aktierna steg 1,7 respektive 2,3 procent. Även Procter & Gamble släppte en bättre delårsrapport än analytikerna väntat sig, men aktien handlades ner 2,7 procent.

Sociala medier-jätten Twitter rusade 15,6 procent efter att ha släppt både resultat och användarantal som slog förhandsestimaten.

Chipjätten Qualcomm fortsatte uppåt och steg 5,8 procent. Därmed har aktien rusat runt 50 procent på fem handelsdagar sedan förra veckans förlikning med Apple.

Efter börsstängning väntas delårssiffror från bland andra Snap, Stryker, Texas Instruments och Ebay.

Igår 13:36
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen vände till plus när tung rapportvecka inleddes

Stockholmsbörsen startade tisdagen på minus efter påskledigheten men lyckades vända till plus framåt stängning.

• OMXS: +0,2 procent
• OMXS30: +0,1 procent

Årets kanske tyngsta rapportvecka har inletts och under tisdagsmorgonen släppte bland annat kursrusaren Vitrolife siffror. Resultatet och försäljningen fortsatte att växa men aktien rasade nästan 9 procent. Sedan mitten av oktober har dock aktien stigit omkring 60 procent.

Electrolux toppade under morgonen OMXS30 med draghjälp av konkurrenten Whirlpools starka rapport i går. Electrolux aktie stängde på plus 2,2 procent. Getinges aktie var ner 3 procent men vände upp efter förmiddagens rapportsläpp och stängde över 6 procent upp.

Även Securitas steg över 2 procent.

Oljebolag var starka kort efter den senaste tidens prisuppgångar. Bland annat var Lundin Petroleum upp nästan 6 procent. USA meddelade i går att man inte kommer att förlänga undantaget från sanktionerna mot Iran.

Igår 15:34
Läs mer om Dagens börs
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Trendskiftet: Fler säljer innan de köper

Allt fler säljer sin bostad innan de köper en ny. Det rapporterar SVT Nyheter som har talat med Sveriges tio största mäklarfirmor.

– Sedan införandet av strängare kreditgivning så har beteendet ändrats från att köpa först till att i dag, i de flesta fall, sälja först och köpa sedan, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Enligt bostadssajten Hemnets enkät svarar fyra av tio som både sålt och köpt senaste året att de valde att sälja sin bostad först och köpa nästa sen.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling har man en bild av vilka det är som har ändrat mönster.

– Unga singlar som köpt bostaden de bor i dyrt 2016 eller 2017 säljer extra ofta innan de köper nytt, säger informationschef Johan Nordenfelt.

Igår 08:59
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Andrahandshyror har stannat upp i Stockholm

Hyrorna på andrahandsmarknaden i Stockholm har bromsat in. Det visar en analys av Blockets dotterbolag Qasa, som granskat knappt 25 000 annonser.

Under årets första kvartal låg genomsnittshyran i Stockholm på 11 855 kronor, vilket är i nivå med samma kvartal i fjol.

– Vi har under en längre tid sett att hyrorna i Stockholm stannat upp. Vi har helt enkelt nått en smärtgräns för vad man som hyresgäst har råd att betala för en bostad, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

I Göteborg och Linköping steg snitthyran med 9 procent.

Igår 09:59
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Unga kan inte få bolån i hälften av större städer

I 13 av Sveriges 25 större städer nekas en genomsnittlig 28-åring ett bolån till en enrummare med det skärpta amorteringskravet – trots att de har fast jobb och sparat ihop till kontantinsatsen. Det visar en rapport som bank- och försäkringskoncernen Skandia tagit fram drygt ett år efter att det skärpta amorteringskravet infördes, skriver SvD Näringsliv.

I Stockholm och Göteborg får den genomsnittlige 28-åringen inget bolån, men inte heller i medelstora städer som Växjö, Södertälje och Örebro, skriver tidningen.

– Det här fenomenet har vi sett kring världens stora städer, som New York, men inte i mellanstora städer i Sverige, säger Skandias Banks vd Johanna Cerwall till SvD.

22 apr
Läs mer om Bopriserna