Ekonomi

Arkivbilder: Michael Kors-modell, Tapestry-ägda Kate Spade och Best Buy. TT
Frihandelns framtid

Experter: Mode och elektronik drabbas hårdast

Amerikanska företag kommer att ta stryk av Donald Trumps importtullar på kinesiska varor för motsvarande 200 miljarder dollar. Bland de som drabbas värst är jättarna Best Buy och Michael Kors. Det skriver analysfirman Raymond James i ett kundmeddelande, rapporterar Market Watch.
Även Wells Fargos analytiker håller ett öga på Michael Kors, men tror att de kommer att drabbas ”mindre än de flesta investerare tror” eftersom de flyttat mycket verksamhet från Kina till Vietnam.
Däremot kommer mode- och designbolagen Fossil Group och Tapestry att drabbas hårt, menar Wells Fargos analytiker enligt sajten.

14 jul
Skaror demonstrerar mot Trump i Skottland, där presidenten befinner sig på lördagen. NEIL HANNA / AFP
Frihandelns framtid

Analyser: Trump verkar inte förstå sitt eget handelskrig

Donald Trump har missuppfattat en del om sitt eget handelskrig, skriver Bloombergs Mark Gongloff i en kolumn. Presidenten tycks inte ha förstått hur lite Kina skadas av importtullar. En annan av Trumps missuppfattningar är att ingen skulle våga hämnas med egna tullar, skriver Gongloff.
Storbritannien ser ut att förlora sin speciella relation inte bara till EU utan också till USA, skriver Financial Times Lawrence Freedman efter Trumps Londonbesök. Före brexitomröstningen kunde britterna ha lutat sig mot EU för att kompensera för Trumps oberäknelighet men inte längre, skriver han.
Oavsett hur mycket kaos Donald Trump har orsakat tas han i försvar av dem som hävdar att han är en ledare som får saker gjorda, skriver ledarskapsprofessor Scott Cowen på Project Syndicate. Om handelskriget, Nordkoreasamtal och Iransanktioner ger bra resultat eller inte kommer att visa sig, skriver han. ”Men både historien och all ledarskapsteori antyder att hans avsaknad av emotionell intelligens, hans fokus på showmanship och likgiltighet inför fakta kommer att leda till otvetydiga misslyckanden.”

14 jul
Även USA:s finansminister Steven Mnuchin deltog under mötet med Pompeo och López Obrador. PEDRO PARDO / AFP
Frihandelns framtid

Pompeo: USA vill ha bättre relationer med Mexiko

Efter en knackig start vill Vita huset förbättra relationerna med Nafta-partnern Mexiko igen. Det sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo till Mexikos nyvalde och tillträdande president Andrés Manuel López Obrador på fredagen, rapporterar Reuters.
Även López Obrador vill återupprätta relationerna mellan länderna och ska fokusera på frågor som handel, migration, säkerhet och utveckling, uppger en medarbetare till den tillträdande presidenten.
Trumps planer på en gränsmur ska inte ha nämnts vid samtalen, men efter mötet sa Pompeo till reportrar att han återigen understrukit vikten av säkerheten vid gränsen mellan länderna.

14 jul
Läs mer om Frihandelns framtid