Ekonomi

Pålsundet vid Långholmen.  Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen handlas i sidled – SBB stiger efter miljardköp

Efter tre dagars uppgång vänder Stockholmsbörsen ner vid lunchtid under veckans sista handelsdag. SSAB ligger i botten på minus 1,4 procent följt av bland annat storbankerna. Klockan 14.40 på fredagen är indexen följande:
• OMXS30: –0,2%
• OMXSPI: +/−0%
Familjen Persson har köpt ytterligare cirka 4,2 miljoner aktier i klädjätten H&M för nästan 0,6 miljarder kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. Aktien handlas på plus 0,8 procent i skrivande stund.

Samhällsbyggnadsbolaget SBB stiger närmare 5 procent efter att bolaget meddelat att man köper en portfölj med förskolor från norska förskolekedjan Læringsverkstedet, för 4,3 miljarder norska kronor.

Fastighetsbolaget Diös rapporterade ett minskat förvaltningsresultat med 11 procent för det andra kvartalet. De totala intäkterna under det andra kvartalet uppgick till 450 miljoner kronor, jämfört med 464 i andra kvartalet 2019. Aktien steg inledningsvis 1,5 procent men har fallit tillbaka något och vid 14.40-tiden är aktien upp 0,6 procent.

Den svenska låsjätten Assa Abloy köper nederländska bolaget Focuscura. Förvärvet ger initialt en utspädning av vinst per aktie. Aktien handlades inledningsvis svagt uppåt men har nu vänt till minus 0,7 procent.

Paradox backar drygt 2 procent efter att gamingbolaget köpt Paris-baserade studion Playrion som är inriktad på mobilspel, enligt ett pressmeddelande.

Bravida har fått en sänkt rekommendation från Nordea – från köp till behåll. Riktkursen är 93 kronor. Bravida handlas ner 0,3 procent.

4 tim
Illustrationsbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-data lyfte Stockholm – Electrolux och SSAB i topp

Stockholmsbörsen inledde dagen positivt och uppgången tilltog under eftermiddagen när amerikanska jobbdata kom in starkare än väntat. Vid stängning var de ledande indexen återigen upp klart:
• OMXS30: +1,7%
• OMXSPI: +1,6%
Därmed steg börsen för andra dagen i rad.

Electrolux, SSAB och H&M gick bäst av storbolagen med uppgångar på 3,7–4,2 procent. Även SEB och Kinnevik stängde över 3 procent upp. Däremot var gårdagens vinnare Swedish Match på torsdagen det enda av indexets bolag som stängde på minus.

Midcap-bolaget Hansa Biopharma rusade 32,7 procent efter att bolaget tecknat ett licensavtal med Sarepta Therapeutics som kan ge Hansa över 400 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Installationsföretaget Instalco meddelade under morgonen att de köper Ventpartner, ett bolag som omsätter cirka 250 miljoner. Aktien steg 4,6 procent på nyheten och inkasserade också en höjd riktkurs från SEB.

Läkemedelsbolaget Camurus inledde en accelererad bookbuilding efter börsens stängning på onsdagen med målet att genomföra en riktad nyemission om cirka 300 miljoner kronor. Aktien handlades ner 4,1 procent.

Evolution Gaming steg 10 procent i går efter budet på Netent och fick på torsdagen en höjd riktkurs av Pareto. Aktien fortsatte upp 3,4 procent.

Kökstillverkaren Nobia klättrade 3,6 procent efter en köprekommendation och höjd riktkurs av Handelsbanken.

Igår 15:31
Läs mer om Dagens börs
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Illustrationsbild.  Peter Lydén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Varannan butik utsatt för brott under pandemin

Hot, våld och stölder mot butiker har ökat under coronapandemin. Det framgår av en enkät som Svensk Handels medlemsföretag har svarat på. Drygt hälften svarade att de blivit utsatta för brott den senaste tiden, vilket är en ökning från i fjol och det högsta sedan mätningen infördes.

– Den minskade rörligheten stressar även de kriminella som i många fall tvingats se sina intäktsströmmar stramas åt. Det har drabbat handeln på ett oroväckande sätt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i en kommentar.

Bara under senaste veckan har 40 procent av butikerna blivit utsatta för stöld, enligt branschorganisationen.

Idag 06:32
Kenny Bengtsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag ångrar sig om stöd – betalar tillbaka miljarder

Omkring 3 700 bolag som ansökt om uppskov på skatten, på grund av coronakrisen, ångrar nu sig och väljer att betala in den. Totalt handlar det om tre miljarder kronor. Det rapporterar TT.

Totalt har 33 000 bolag ansökt om anstånd från Skatteverket, på sammanlagt 40 miljarder kronor, men intresset har dalat. De senaste två veckorna har bara 500 företag sökt.

– Vi vet inte vad som har fått företagen att ändra sig, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till TT.

Regeringens syfte med stödet var att hjälpa företagen att snabbt öka sin likviditet för att klara krisen. Sedan 22 juni kan man söka stöd för minskad nettoomsättning, vilket i motsatts till skatteanståndet har ökat i intresse de senaste veckorna.

Idag 05:59
Kapstaden, Sydafrika.  Nardus Engelbrecht/TT
undefined

Afrikas turism tappar 510 miljarder kronor i krisen

Coronakrisen slår hårt mot Afrikas länder, inte minst turismen. Det sa Afrikanska unionens kommissionär för infrastruktur och energi på torsdagen.

– Vissa flygbolag på kontinenten kommer inte klara sig efter covid-19, sa kommissionären Amani Abou-Zeid, rapporterar Reuters.

Totalt har de afrikanska länderna förlorat nästan 55 miljarder dollar, motsvarande 510 miljarder svenska kronor, i rese- och turismintäkter under krisens tre värsta månader.

Igår 12:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Klimatförändringarna
Genrebild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Klimatförändringarna

Naturskyddsföreningen: SAS klimatmål otillräckliga

SAS klimatmål uppfyller inte Parisavtalet, trots skärpta åtgärder i samband med miljardstödet, enligt Naturskyddsföreningen. Det rapporterar ETC.

För att uppfylla FN:s krav måste SAS halvera sina utsläpp till 2025 istället för planerade 2030, enligt Jens Forsmark som är transportexpert på organisationen.

– Det SAS presenterar är inte i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det behövs betydligt kraftfullare insatser, säger han till ETC.

SAS plan att öka andelen biobränsle och bränslesnåla flyg är enligt Jens Forsmark inte tillräcklig. Han menar att biobränsle är en för begränsad resurs för att vara en stabil lösning och föreslår fokus på hårdare beskattning av flygets klimatpåverkan.

Igår 07:18
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skärpta klimatåtgärder efter regeringskrav på SAS

SAS skärper sina klimatåtgärder för att tillfredsställa regeringens motkrav för miljardstödet – att minska utsläppen med 25 procent till 2025 och med 50 procent till 2030. Det skriver SAS i ett pressmeddelande.

Uppdatera flygplansflottan med bränslesnålare modeller, öka andelen förnybara jetbränslen till 10 procent och göra flygningarna över Europa mer effektiva genom att implementera europeiska luftfartsintegrationen Single European Sky. Det är SAS åtgärder för att försöka uppnå kraven.

Utöver det undersöker bolaget möjligheten att sammarbeta med järnvägsoperatörer.

Igår 05:59
Läs mer om Coronaviruset