Bevaka
Dagens börs

Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas.  Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

  1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
  2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
  3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
  4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
  5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan
Arkivbilder: Bank of America och Goldman Sachs. TT
Dagens börs

Banker lyfte Wall Street – S&P på högsta nivån på en månad

New York-börserna fortsatte uppåt på onsdagen efter starka bankrapporter. Vid stängning hade samtliga tre huvudindex handlats upp. • Dow Jones: +0,6 % • S&P 500: +0,2 % • Nasdaq: +0,2 % Det innebär att S&P 500 nu är på högsta nivån på en månad och ”bara” 12 procent från sin högstanotering i september innan börsraset inleddes, noterar Reuters. Enligt CNBC har alla tre indexen stigit minst 8,8 procent sedan julafton.

Under eftermiddagen släppte storbankerna Bank of America och Goldman Sachs starka kvartalssiffror och agerade därmed motor i uppgångarna, skriver CNBC. Aktierna steg 7,2 respektive 9,5 procent. Det var Goldmans bästa börsdag på 10 år, noterar CNBC.

Andra aktier som stack ut var Snapchatägaren Snap. Aktien rasade 13,8 procent efter att bolagets finanschef Tim Stone meddelat att han slutar.

Elbolaget PG&E fortsatte inledningsvis att falla efter ansökan om konkursskydd tidigare i veckan. På onsdagen stod det klart att aktien tas bort från S&P 500-indexet vilket fick aktien att tappa ytterligare drygt 5 procent innan den vände upp och slutade 1,7 procent högre.

I går steg indexen och tog ingen större notis om Theresa Mays nederlag i det brittiska parlamentet där hennes brexitavtal röstades ner med historiskt stora siffror. Under kvällen valde parlamentet med liten marginal att inte förklara sitt misstroende mot Mays regering efter att oppositionsledaren Jeremy Corbyn utlyst en omröstning.

16 jan