Geoffrey Berman. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Turbulensen i Trumps team

Åklagare petas av Trump – men vägrar lämna jobbet

Toppåklagaren Geoffrey Berman, som utrett bland annat Donald Trumps personlige advokat Rudolph Giuliani, vägrar att lämna sin post – trots att Trumpadministrationen överraskande sagt att han ska ersättas, rapporterar amerikanska medier.

– Jag läste i ett pressmeddelande (...) att jag skulle ”kliva åt sidan”. Jag har inte avgått och jag har inga planer på att avgå, säger Berman i ett uttalande.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell på väg torsdagens pressträff. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Två nya dödsfall i Sverige – ”Äldre är förskonade nu”

Två nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik. Totalt har nu 5 776 personer med covid-19 dött i Sverige och antalet bekräftade fall är uppe i 83 852 stycken.

Utvecklingen går fortsatt åt rätt håll, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid den myndighetsgemensamma pressträffen.

– De äldre är förskonade nu, det är väldigt få nya fall bland personer över 70 år.

Han pekar dock på den trend som varit tydlig sedan en tid tillbaka, nämligen att andelen fall bland unga personer i åldrarna 20–29 ökar.

Följ myndigheternas pressträff via länkarna.

2 tim
Helena Leufstadius vd för Svensk Kollektivtrafik. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk Kollektivtrafik: Nej till munskyddskrav

De regionala kollektivtrafikmyndigheterna kommer inte att införa munskyddskrav.

– Det är tillåtet att ta med sig sitt eget munskydd, men vi kommer inte att ändra riktlinjerna, säger, Helena Leufstadius vd för Svensk Kollektivtrafik på en pressträff.

– Vi tycker att den basen vi har att stå på är bra. Sverige har en avvikande trend med minskade antal fall och vi kommer inte från en nedstängning. Vi utesluter inte att munskydd kan ha en plats, men vi håller på att diskutera var det kan vara, säger Anders Tegnell.

Samtidigt håller man på Svensk Kollektivtrafik på att analysera hur reseflödet ser ut och det kan bli aktuellt att dra in linjer på en del ställen, för att istället lägga resurserna på andra linjer.

2 tim
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter utbrotten – nya råd till svenska körer: Skippa fikat

Sjung i stora och luftiga lokaler, coronatesta ofta och skippa fikat är några av rådet till svenska körer för att undvika smittspridning. Det är Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) som tillsammans med medicinska experter tagit fram de nya riklinjerna inför att många körer drar igång verksamheten inför hösten.

Dessutom rekommenderas antikroppstest för samtliga kördeltagare.

Körrepetitioner och konserter kopplas till flera omfattande coronautbrott runt om i världen, så som på Vrångö utanför Göteborg, nederländska Amsterdam och amerikanska delstaten Washington.

20 min
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild/Protester i Minsk, Belarus.  TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Döde 25-åringens mamma: ”Polis trodde han var galen”

Aleksandr Vikhor, 25, dog i söndags efter att ha gripits av polisen i Gomel i södra Belarus i samband med protesterna mot ledaren Aleksandr Lukasjenko, rapporterar RFE/RL.

Dödsorsaken är oklar men hans mamma berättar att sonen blev inlåst i en polisbuss i flera timmar – trots att han hade problem med hjärtat.

– Han skrek och bad om hjälp. Men polisen uppfattade honom som en galen person och körde honom till psykiatriskt sjukhus, säger hon.

Mamman tror att sonen blev misshandlad av polisen. Oppositionen i Belarus anklagar polisen för att möta demonstrationer med våld.

1 tim
Protester i Belarus. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 700 gripna i Belarus efter fortsatta protester

Belarusisk polis säger att de har gripit över 700 personer under onsdagens protester. Det rapporterar flera medier.

”Över 700 personer har blivit gripna för att ha deltagit i olagliga massevenemang”, skriver inrikesdepartementet i ett uttalande.

Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i samband med protesterna som inleddes i söndags efter att president Aleksandr Lukasjenko behöll makten i det kritiserade valet.

Under onsdagen kom även uppgifter om att EU kommer att hålla ett extrainsatt ministermöte på fredagen för att besluta om eventuella sanktioner.

6 tim
Svetlana Aleksijevitj. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aleksijevitj: Lukasjenko, avgå innan det är för sent

Den belarusiska nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, uppmanar president Aleksandr Lukasjenko att avgå för att förhindra ett inbördeskrig, skriver AFP.

– Du vill bara ha makt och din önskan kommer att leda till att blod spills, säger hon och anklagar ledaren för att ”förklara krig mot sitt eget folk”.

Valresultatet har blivit kraftigt kritiserat. Enligt de officiella siffrorna fick Lukasjenko – som brukar kallas för ”Europas sista diktator” – 80 procent av rösterna.

Idag 07:04
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Beirut

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

4 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Beirut
Coronaviruset Smittan i Europa
Illustrationsbild. Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Första bekräftade fallet i överfullt läger i Grekland

En 35-årig man från Jemen som befinner sig i flyktinglägret Vial i Grekland har testat positivt för covid-19, rapporterar AFP.

Det är det första bekräftade fallet i det överfulla lägret på ön Vial, där totalt över 3 800 flyktingar bor, vilket är tre gånger fler än vad man egentligen har kapacitet för.

Flera coronafall har sedan tidigare konstaterats i läger som ligger på fastlandet.

2 tim
I Bergamo har över 6 000 personer dött. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italiens pandemiplan var gammal och förlegad

Italiens riktlinjer för att hantera en pandemi var gammal och utdaterad. Det rapporterar The Guardian och hänvisar till en rapport som ska visas upp för åklagare i landet.

Den 65-sidiga rapporten är genomförd av den pensionerade generalen Pier Paolo Lunelli. Enligt Lunelli hade mellan 10 000 och 35 000 dödsfall kunnat undvikas om myndigheterna varit bättre förberedda.

Landets pandemiplan var inte uppdaterad sedan 2016, men hade publicerats redan 2006, och hade inte tagit med WHO:s riktlinjer från 2017.

– Vi är inte de enda som har en utdaterad plan, men skillnaden är att vi var de första att få hit pandemin, medan andra länder hade tid att förbereda sig, säger Lunelli.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset