Hem
Michael Wolf. (Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Aktieköpet i skandalbolag fällde Michael Wolf

Enligt uppgifter till Dagens industri är det tre år gamla aktieaffärer i det krisande nätmarketingföretaget Oniva Online Group som ligger bakom anmälan mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf.
Oniva, ett ”kändistätt skandalbolag”, som DI benämner det, var omskrivet i juni 2014 när finanschefen på företaget greps misstänkt för insiderbrott. Chefen är numera frikänd, men Albin Rännar, chef för Aktiespararnas intressebevakning, säger till DI att Oniva är ett kontroversiellt företag som uppvisar tecken på att skötas på ett dåligt sätt.
– De har skickat ut rudimentära pressmeddelanden som väcker mer frågor än de ger svar. Det finns ett stort missnöje bland aktieägarna, säger Rännar.
Wolfs advokat Leif Gustafson bekräftar för DI att Wolf handlat med aktier i Oniva, men säger att han aldrig själv sålt några aktier i bolaget:
– Däremot har det inom ramen för en diskretionär förvaltning sålts på senare tid.
Enligt DI nekar Wolf till att han ska ha haft tillgång till insiderinformation.
– Han är väldigt förvånad över att nu få veta att det är detta som misstankarna handlar om, säger Leif Gustafson till tidningen.

Läs också

bakgrund
 
Insiderbrott
Wikipedia (sv)
Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, när någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta i form av aktiehandel eller handel med värdepapper. Förövaren (insidern) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. När informationen blir tillgänglig kan insidern dra nytta av att ha positionerat sig rätt i förhållande till den förväntade kursrörelsen. Insidern kan dömas till fängelse i högst två år. En tidigare styrelseledamot i Scanmining har dömts för insiderbrott till fängelse ett år och sex månader. I NJA 2008 s 292 har Högsta domstolen utrett begreppet insiderinformation och dömt till insidern till villkorlig dom jämte böter. Anses brottet ringa döms för insiderförseelse till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet med hänsyn till affärens omfattning och övriga omständigheter grovt, döms för grovt insiderbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Den som av oaktsamhet begår insiderbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Finansinspektionen, som har tillsynsskyldighet, anmälde 2008 110 fall av misstanke om insiderbrott till åklagare på Ekobrottsmyndigheten. 33 fall anmäldes under första halvåret 2009.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen