Hem
Lena Ag. (ESTER SORRI ester@sorri.se)

”Aktiva åtgärder krävs för ökad jämställdhet”

Unga män är minst intresserade av att bidra till ökad jämställdhet och kvinnor och män verkar inte på samma villkor inom politiken. Det är två slutsatser i en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten, skriver generaldirektör Lena Ag på DN Debatt.

Myndighetens slutsats är att den yngre generationen inte per automatik kommer att få utvecklingen att vända utan att det krävs aktiva åtgärder för att öka jämställdheten.

”Tvärtom riskeras fler bakslag om inget görs”, skriver Ag.

Om debattören

Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten

bakgrund
 
Jämställdhetsmyndigheten
Wikipedia (sv)
Jämställdhetsmyndigheten är ett svenskt centralt ämbetsverk med placering i Göteborg och med ansvar för jämställdhet i offentlig förvaltning och annan offentligt finansierad verksamhet men även en samverkan med det civila samhället och näringslivet. Myndighetens syn på jämställdhet är i enlighet med teorin om Intersektionalitet.Beslut om att inrätta myndigheten togs av riksdagen under 2017. Den 26 oktober 2017 utsågs Lena Ag av regeringen Löfven I till den första generaldirektören för Jämställdhetsmyndigheten från och med myndighetens inrättande 1 januari 2018. Myndigheten har omkring 60 anställda och består av fem olika avdelningar. Bland annat leder myndigheten det operativa nätverket som kallas NMT (Nationellt metodstödsteam), som arbetar mot prostitution och människohandel. NMT ger Åklagarmyndigheten, Socialtjänsten, Polismyndigheten med flera möjlighet att samverka insatser som rör prostitution och människohandel.I december 2018 beslutade riksdagen att myndigheten skulle läggas ned, men den blev kvar enligt beslut i Januariavtalet, en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen