Hem
Pensionärer lägger pussel. (Henrik Montgomery/TT)

Äldre saknar respekt från personal på äldreboenden

Äldre personer som bor på särskilda boenden tycker inte att de behandlas med tillräcklig respekt och värdighet av personalen. Det rapporterar P4 Västmanland, som har tagit del av en studie som baserar sig på en enkät från Socialstyrelsen.

35 000 personer ingår i studien, som har genomförts av Mälardalens högskola, Karolinska Institutet och Högskolan Dalarna. Lena Marmstål Hammar, som är projektledare vid Mälardalens högskola, säger att bemötande och attityder, men också miljön runt de äldre, är viktiga för trivseln.

– Man har inte förutsättningarna att bedriva en så god vård som man vill. Det här är ju viktig data för verksamheterna.

bakgrund
 
Särskilt boende
Wikipedia (sv)
Särskilt boende är i Sverige det gemensamma namnet för flera kommunala boendeformer, som har anpassats för exempelvis äldre med stort behov av omsorg. Dessa boendeformer ser olika ut i olika kommuner. Till de särskilda boendeformerna hör ålderdomshem, servicehus, gruppbostäder och de sjukhem som överfördes från landstingen i samband med Ädelreformen 1992, då äldrevården kommunaliserades. Plats inom särskilt boende kan erhållas efter ansökan till kommunens biståndshandläggare. Ansökan görs enligt LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller SoL (socialtjänstlagen) och avslag kan överklagas till förvaltningsrätten. För att en person ska beviljas särskilt boende enligt SoL krävs att en skälig levnadsnivå inte kan uppnås i hemmet genom insatser av hemtjänsten. Den äldre hyr en lägenhet inom boendet och använder egna möbler, vilket gör att bostadstillägg utbetalas enligt gällande regler. Mat och omsorg betalas separat. Dygnet runt finns personal tillgänglig och kommunen ansvarar upp till sjuksköterskenivå för de boendes hälsa. Distriktsläkare gör regelbundna besök. I anknytning till särskilda boenden finns ofta samlingspunkter där även andra än de boende kommer för att äta i restaurang och delta i aktiviteter. Bristande tillgång till läkare i särskilda boenden, och även inom hemsjukvården, har uppmärksammats vid olika tillfällen under åren, inte minst i samband med Coronavirusutbrottet 2020–2021 i Sverige. Kammarrätten avgjorde i april 2006 ett ärende, där länsstyrelsen i Stockholm motsatt sig ett privat vårdföretags önskan att i viss utsträckning ersätta nattpersonal med ett larmsystem baserat på rörelsedetektorer. Domen utföll till vårdföretagets fördel.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen