Hem
Ali Abbasi, regissör, under en pressträff på Svenska filminstitutet i Stockholm. Filmen "Gräns" blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år. (Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ali Abbasi: ”Känns overkligt – är jag mainstream nu?”

”Det är ju sjukt faktiskt”, säger regissören Ali Abbasi efter att hans film ”Gräns” blivit utsedd till Sveriges Oscarskandidat.

– När vi gjorde filmen så tänkte jag att filmen skulle bli bra, om vi har tur kommer vi med på en festival, säger Abbasi på Svenska Filminstitutets pressträff, skriver Expressen.

”Gräns” vann Un Certain Regard vid årets Cannesfestival och har nu chansen att nomineras till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

– Det var oväntat, men jag tror att om vi inte hade fått den så hade jag blivit riktigt arg. Så det känns skönt, det känns som att det är så världen borde vara, säger Abbasi till TT.

Han fortsätter:

– Jag har aldrig sett upp till Oscars på samma sätt som Cannesfestivalen. Oscar är för mainstream. Det är därför det känns lite overkligt att jag är där själv, det blir som en konflikt i mig själv: Är jag för mainstream nu? säger han.

bakgrund
 
Sveriges bidrag till Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film
Wikipedia (sv)
Sveriges bidrag till Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film är en lista över de filmer som Sverige sedan 1956 skickat in till Oscarsakademin för att försöka vinna Oscars kategori Bästa icke-engelskspråkiga film. Fram till 2005 hette kategorin Bästa utländska film. Sedan 2001 utses det svenska bidraget av Guldbaggens nomineringsjury. Innan dess utsågs det av Svenska Filminstitutets styrelse. Sverige har vunnit en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film tre gånger; 1960 för Jungfrukällan, 1961 för Såsom i en spegel, 1983 för Fanny och Alexander. Samtliga är regisserade av Ingmar Bergman. Ibland ses även Pelle Erövraren (1988) av Bille August som en svensk Oscarsvinst eftersom det var en dansk-svensk produktion med flera svenska skådespelare. Det var dock Danmark som skickade in bidraget det året och därför räknas det formellt som en dansk vinst. 15 av de inskickade bidragen har genom åren blivit nominerade. Senast det skedde var 2018 för The Square.
bakgrund
 
Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film
Wikipedia (sv)
Detta är en lista över filmer som har tilldelats en Oscar (Academy Award) i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Fram till 2005 hade priset namnet "Bästa utländska film". Priset delats ut för första gången 1947. Fram till 1955 nominerades inga filmer utan endast en vinnare valdes ut. Med början 1956 nominerades fem filmer varav en sedan utsågs till vinnare (som avslöjas för allmänheten vid galan). Inget pris utdelades 1953. Alla länder kan skicka högst ett bidrag till akademin, men endast fem nomineras. (Det är alltså en ära i sig att nomineras.) Bidrag kan vara producerade i flera länder men det är bara ett land som får priset, och den amerikanska filmakademien kräver att de inskickade filmerna har stark anknytning till landet som anmäler filmen. Akademin specificerar inte närmare vilka länder som får anmäla bidrag (endast att varje land, country, får lämna ett bidrag) men territorier som inte varit suveräna stater har haft filmer nominerade (exempelvis Puerto Rico och de palestinska territorierna). Till skillnad från alla de andra kategorier (förutom bästa animerade film) utses de nominerade och vinnare av en speciell kommitté inom den amerikanska filmakademien och inte genom omröstning bland medlemmarna. När en film vinner priset så får regissören bakom filmen acceptera priset vid galan och hålla tal men priset går i själva verket till det vinnande landet, så det räknas därför inte som att regissören personligen vunnit priset.

Se trailern

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen