Natalie Portman på Oscarsgalan. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan

Portmans klädval väcker ilska: Stöttar inte kvinnor

Natalie Portmans tilltag på Oscarsgalan att bära en klänning med namnen på kvinnor inom filmen som inte nominerats till Oscarsstatyetter väcker ilska.

Rose McGowan, en av drivkrafterna bakom Hollywoods metoo-rörelse, menar att Portman poserar när hon själv bara samarbetat med två kvinnliga regissörer under sin karriär.

”Ni A-listeskådisar hade kunnat förändra världen om ni hade velat ta ställning istället för att vara en del av problemet”, skriver McGowan på Facebook. Vidare skriver hon att Portmans stöd till kvinnor är falskt.

I Variety bemöter Portman kritiken och medger att hon inte jobbat med många kvinnliga regissörer under sin karriär. Hon motsätter sig också de som kallat hennes klädval modigt.

– Mod är en egenskap som jag associerar med till exempel de kvinnor som har vittnat mot Harvey Weinstein de senaste veckorna, säger Portman.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Svenska fallen

Folkhälsomyndigheten: Antalet fall växer ganska snabbt på flera håll i Sverige

Coronautvecklingen i Sverige har tidigare beskrivits som en ”flack kurva”, men läget har förändrats. Det säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radios P1-morgon.

– Vi ser att kurvan har ökat. Ökningstakten har stigit, säger hon enligt SvD.

Brouwers säger att det rör sig om en ”ganska brant ökning” men tillägger att det är svårt att dra slutsatser om vad som ska ske längre fram utifrån nuvarande utveckling.

– I stora delar av Sverige är det fortfarande väldigt lugnt, väldigt flackt och bra. Men i andra delar växer det ganska snabbt nu, säger hon i radioprogrammet.

Enligt myndighetens senaste uppdatering på tisdagen har Sverige 4 435 bekräftade fall och 180 dödsfall.

1 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första fallen i Sverige smittade sina närstående

De första personerna i Sverige som smittades av coronaviruset spred smittan främst vidare till familjemedlemmar. Det visar en analys av smittspårningsarbetet i tre av landets regioner, enligt SR Ekot.

400 smittspårningar har gjorts i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland. I nästan samtliga fall spreds smittan via så kallade nära hushållskontakter. Det finns nästan inga konstaterade fall när smittan spreds till arbetskamrater, nära bekanta och via korta möten.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd varnar för att dra generella slutsatser och säger att det troligen skedde en smittspridning även utanför familjer.

– Därför är det viktigt att inte tränga ihop sig, vare sig det är i hemmet eller någon annanstans, säger han.

3 tim
Tomas Oneborg/En av hans bilder från Drottninggatan i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD
undefined

Prisbelönt SvD-fotograf död efter coronavirussmitta

Svenska Dagbladets mångårige fotograf Tomas Oneborg har dött efter att ha smittats av coronaviruset, uppger tidningen. Chefredaktör Anna Careborg beklagar beskedet.

– Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger Careborg.

Tomas Oneborg arbetade på tidningen i över tre decennier och var bland annat första pressfotograf på plats efter terrordådet på Drottninggatan 2017. För bilderna därifrån belönades han med andra pris i Årets nyhetsbild 2018.

Oneborg blev 62 år.

Igår 14:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Akademiska sjukhuset i Uppsala/Anne Rosendahl. TT/Privat
Coronaviruset Smittan i Sverige

Sjuksköterska på IVA: Inte bara äldre och multisjuka

”Stanna hemma för min skull”. Så skrev Anne Rosendahl, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i en Facebook-uppdatering som delats över 40 000 gånger.

I en intervju med SvD pratar hon om de tuffa arbetspassen och oron som finns inför coronaviruset. Hon berättar också att hälften av patienterna på intensiven på Akademiska är under 50 år. Flera dem saknar också underliggande sjukdomar.

– De är inte alls alltid äldre och multisjuka. Tvärtom, de är betydligt yngre och friskare än vad som sägs i rapporteringen, säger hon till tidningen.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är medianåldern över patienter som vårdats på intensiven 62 år. 77,5 procent har en eller flera riskfaktorer.

1 tim
Kungsträdgården i Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Halva Sverige kommer vara smittat i april

April kommer att bli den månad då flest svenskar smittas av coronaviruset. Det bedömer Tom Britton, professor i matematisk statistik, som arbetar med att göra modeller över hur smittsamma sjukdomar sprider sig i befolkningen.

Till TT säger han att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april är över.

– Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad, säger han.

Han tillägger att det är en rimlighetsbedömning och att han ”inte skulle pantsätta sitt hus” på prognosen.

3 tim
Det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö är redo att tas i bruk.  Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY
undefined

Interna handlingar visar: Sjukhusen i Stockholm tros bli fulla under nästa vecka

Stockholms sjukhus väntas vara fullbelagda inom en vecka, enligt interna dokument som Aftonbladet läst. Samtidigt väntas toppen på coronavirusutbrottet inte nås förrän drygt ett par veckor senare.

Nästa steg i kampen mot viruset blir därför enligt handlingarna att vårdcentralerna högre grad ska ta ansvar för coronasmittade patienter. Samtidigt ska läkare snabbutbildas för att vårda svårt sjuka i hemmet.

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen, skriver i ett mejl till tidningen att planen är en av flera prognoser som gjorts de senaste veckorna i syfte att ligga steget före sa att kapaciteten kan förstärkas för att täcka behoven.

Igår 19:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
WHO.
Coronaviruset Fakta om smittan

Spanien har fortsatt flest nya dödsfall per dag

Spanien är fortsatt det land där coronasmittan skördar flest nya dödsoffer per dygn, visar WHO:s senaste dygnsrapport. Spanien hade vid mätningen 812 nya dödsfall mot Italiens 810. Samtidigt ökar antalet smittade mest i USA, med totalt 17 987 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet.

Med 57 610 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 750 178. De flesta blir bara lindrigt sjuka och tillfrisknar efter en tid.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 36 405. Det är en ökning med 3 301 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 30 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 1 april klockan 07.40.

38 min
Britter uppmanas att undvika resor. Martin Rickett / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harvardstudie: För hårda åtgärder kan ge andra våg

Allt för effektiva metoder för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset i ett inledande skede riskerar att ge en ny stor våg av smittan i höst och vinter. Det är slutsatsen i en ny rapport från Harvard-universitetet som Aftonbladet rapporterar om.

Enligt studien är det över tid mest effektiv att införa restriktioner under 20 veckor som bromsar spridningen med 20–40 procent. Åtgärder som bromsar mer, exempelvis 60 procent, ger förvisso färre fall på kort sikt. Men det ger också en ny hög topp nästa säsong eftersom tillräcklig immunitet inte byggs upp, under förutsättning att viruset är säsongsbundet.

Igår 18:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump och Mike Pence på en pressträff i natt. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trumps varning till USA: Har två väldigt smärtsamma veckor framför oss

USA:s president Donald Trump varnade i natt amerikanerna för att coronakrisen kommer att förvärras, skriver Bloomberg.

I går kväll gick USA om Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19 och när Trump senare framträdde på en pressträff var det med en allvarligare ton än vanligt. Strax före hans framträdande hade Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, varnat för att dödssiffran i landet kan landa på mellan 100 000 och 240 000.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

3 tim
New York är en av de städer i USA som drabbats värst av det nya coronaviruset. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 4 000 döda i coronaviruset i USA

4 076 personer har dött till följd av det nya coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till Johns Hopkins-universitetet.

Över 40 procent av dödsfallen har inträffat i delstaten New York, ett av de i särklass värst drabbade områdena i landet.

De uppdaterade siffrorna innebär att USA nu har passerat Kina i antalet dödsfall.

Samtidigt ökar antalet personer som har konstaterats smittade till 189 510 personer.

Under en pressträff i Vita huset i går varnade Trump för att USA har en svår tid framför sig.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

2 tim
En kvinna i Iowa väntar på bussen iklädd handskar och ansiktsmak. Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA på väg att uppmana alla att bära ansiktsmask

USA:s smittskyddsmyndighet CDC kan vara på väg att uppmana befolkningen att bära ansiktsmask, rapporterar New York Times.

Enligt WHO är ansiktsmasker inte nödvändigt för människor i allmänhet. Men flera studier om det nya coronaviruset har visat att även personer som inte visar några symptom är smittsamma, vilket har fått CDC att tänka om vad gäller masker. Myndigheten uppskattar att uppemot 25 procent av alla som smittas inte känner av sjukdomen.

– Det här hjälper oss att förstå hur snabbt viruset fortsätter att sprida sig över landet, säger CDC:s chef Robert Redfield, till NPR.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
António Guterres Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

FN-chefen: Svåraste krisen sedan andra världskriget

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar coronapandemin för den svåraste globala krisen sedan andra världskriget, rapporterar AFP. Han säger att viruset utgör ett hot mot hela världen och att krisen kommer att leda till en recession som sannolikt saknar motstycke i modern tid.

Guterres varnar samtidigt för att pandemin kan leda till nya konflikter och förvärra redan pågående oroligheter.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka takten och göra mycket mer om vi vill besegra viruset.

1 tim
Vad ska avgöra vem som gfår vård, undrar debattörerna. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Nya riktlinjer respekterar inte allas lika värde”

Opinion Delar av Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för hur patienter ska prioriteras under coronaepidemin tycks inte ligga i linje med den prioriteringsplattform som riksdagen beslutat om. Det skriver fyra läkare och professorer i en debattartikel i Läkartidningen.

De anser bland annat att Socialstyrelsen lägger för stor vikt vid förväntad livslängd när patienter ska prioriteras. De varnar för att riklinjerna i praktiken alltid gör att en yngre person ska prioriteras före en äldre, vilket skulle kunna bryta mot principen om allas lika värde.

I stället vill de att prioriteringen görs utifrån sjukdomens allvarlighetsgrad, möjligheten till verkningsfull behandling och prognosen för att patienten kan tillgodogöra sig behandlingen.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Zaandam utanför Panama City Arnulfo Franco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Trump tar emot lyxkryssare: "De dör där ute på fartyget"

Donald Trump lovar att försöka se till att kryssningsfartyget Zaandam ska kunna lägga till i Florida, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Fyra personer, bland andra en svensk man, har dött på det coronadrabbade fartyget, som nu har legat till ute till havs i 18 dygn efter att ha nekats tillträde till en rad hamnar i Syd- och Centralamerika.

– De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten, säger Trump som ska ringa Floridas guvernör Ron DeSantis för att lösa frågan.

41 min
Illustrationsbild.  Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk industri faller tyngre än väntat – största månatliga tappet någonsin

Konjunkturen i svensk industri faller kraftigt. Swedbank/Silfs inköpschefsindex för mars sjönk till 43,2, lägre än väntade 45,3, enligt Infronts analytikersammanställning.

I februari var motsvarande siffra 52,7.

”Detta är den största månatliga nedgången i inköpschefsindexets dryga 25-åriga historia”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Indexet är en sammanställning av hur drygt 200 inköpschefer ser på utvecklingen i ekonomin, och allt under 50 tyder på minskad ekonomisk aktivitet.

26 min
undefined

Uppgifter: Microsoft-event blir digitala även 2021

Många techjättar – inte minst Microsoft – har till följd av coronapandemin valt att göra om sina stora evenemang i år till helt digitala evenemang. Och nu kommer uppgifter om att Microsoft planerar att göra samma sak även med både höstens och 2021 års evenemang. Beslutet ska således omfatta konferenser som Ignite 2020 och Build 2021, som båda skulle bli helt onlinebaserade.

En talesperson för Microsoft har bekräftat för Zdnet att man har förändrat planerna för sina evenemang under den resterande delen av 2020, men vill inte uttala sig om planerna för evenemangen under 2021.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

SSAB stänger fabrik tillfälligt – ska spara 1 miljard kronor

SSAB vidtar en rad sparåtgärder för att möta coronakrisen, enligt ett pressmeddelande.

Stålkoncernen drar ner produktionen i Borlänge där fabriken stängs en vecka i månaden, skriver TT.

Det är en av flera åtgärder för att motverka effekterna från covid-19 och totalt beräknas besparingarna överstiga 1 miljard kronor på årsbasis.

I Sverige har SSAB och de fackliga organisationerna kommit överens om ett ramavtal om korttidsarbete och i Finland har förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare inletts.

6 min
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Arbetslösheten kan bli värre än prognosen

Arbetslösheten kan bli värre än de 9 procent som regeringen räknar med, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

SEB, Swedbank och Danske Bank räknar med 10 procent. Bergqvist utesluter inte ännu högre nivåer:

– Det skulle kunna bli ännu värre, och det finns de som pratar om att vi har ett depressionsscenario framför oss. 10 procent är ändå hanterbart, säger han till TT.

Regeringens prognos på BNP-fall på 4 procent i år är en rimlig bedömning, enligt SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren.

– Riskerna ligger på nedsidan och vad som kommer att bli väldigt viktigt för tillväxten framöver är när trenden med att man stänger ned mer och mer kommer att vända, säger han till Direkt.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Tveklöst kris – regeringen redo att agera

Regeringen är redo att vidta fler åtgärder mot den eskalerande arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Hon menar att det inte är någon tvekan om att vi har en allvarlig kris.

– Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern till TT.

Det innebär också att fokus för Arbetsförmedlingen blir att matcha arbetslösa mot nya jobb och att de politiska förhandlingarna om att reformera myndigheten måste vänta, menar Nordmark.

Igår 18:45
Läs mer om Svenska jobben
Illustrationsbilder. TT
Dagens börs

Röd start på nya kvartalet i Stockholm – Skistar faller brant

Stockholm öppnar onsdagens handel nedåt i spåren av mixade rörelser i Asien och stängning på minus i New York i går.

I Kina märks positiva tongångar från inköpschefer för små och medelstora företag i tillverkningsindustrin. En överraskande stark PMI-siffra för mars klättrar över 50-strecket, vilket indikerar tillväxt i ekonomin.

Det bekräftar Kinas vändning och talar för ett V-scenario för återhämtningen, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Bland bolagsnyheter tvärvänder Nordea om utdelningen och beslutar nu att skjuta upp den med hänvisning till ECB:s rekommendationer.

Efter börsens stängning i går meddelade Skistar att de stänger alla sina anläggningar i Sverige, vilket slår mot helårsresultatet.

På tisdagskvällen sprack Nyfosas planerade affär med SBB gällande fastigheter för 8 miljarder kronor.

28 min
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser låg alla under nollstrecket på onsdagsmorgonen, med Tokyobörsen i bräschen för fallet:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hang Seng: −2,3%
• Kospi: −2,3%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

3 tim
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street föll – sämsta kvartalet sen finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 20:04
Läs mer om Dagens börs
Coronaviruset Svenska vården
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Inget krislägesavtal trots längre pass i vården

Trots att många vårdanställda i Stockholm schemaläggs på tolvtimmarspass och arbetar 60 timmar i veckan har Region Stockholm inte aktiverat det krislägesavtal som skulle göra att de får högre ersättning, rapporterar SR Ekot.

– Det är oerhört provocerande. De kallar läget som vi har i Stockholm för en storm, och att de är helt beroende av oss vårdpersonal för att klara av stormen, säger narkossköterskan Hannah Pettersson till Ekot.

Krislägesavtalet tecknades förra veckan och innebär att arbetstiden ökar och att den anställda får 220 procent av lönen per timme. Men enligt ledningen för Region Stockholm måste alla möjligheter inom det ordinarie avtalet uttömmas innan det nya avtalet aktiveras.

2 tim
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor oro hos vårdpersonal: ”Känns som att vi offras”

Det råder fortsatt stor oro bland vårdpersonalen på grund brist på skyddsutrustning och otydliga direktiv, skriver DN. Sjuksköterskan Apelsina Stråby Ögren beskriver hur hon arbetar med sjuka äldre som hostar. Hon är rädd att själv smittas och sedan sprida smittan vidare.

En sjuksköterskestudent säger att hen möter patienter utan skydd, men inte vågar säga till av rädsla för att underkännas. Även en läkare berättar om hur hen i vissa moment arbetar utan skydd.

– Det känns som vi offras, säger läkaren.

Igår 19:08
Björn Eriksson på fältsjukhuset i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny plan: Ingen intensivvård av coronasmittade i Älvsjö

Region Stockholm byter strategi när det gäller det nyupprättade fältsjukhuset i Älvsjö utanför Stockholm, skriver Expressen. Fältsjukhuset kommer inte att användas för att intensivvårda coronavirussmittade patienter. I stället ska patienter med andra vårdbehov vårdas där, medan intensivvården förläggs till de vanliga sjukhusen.

– Vi har tagit ett beslut om att renodla vår strategi så att vår bemanning ska räcka till på sjukhusen, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Han påpekar dock att det fortfarande på sikt kommer att behövas fler intensivvårdsplater i regionen och att detta är något man arbetar med.

Igår 18:40
Läs mer om Coronaviruset