Amnesty: Obama fortsätter där Bush slutade
Efter avslöjandena om hur USA avgör vart de skickar drönare – och hur många civila som stryker med när de gör det – kräver människorättsorganisationen Amnesty att kongressen tillsätter en utredning.
– De här dokumenten väcker allvarlig oro över om USA systematiskt har brutit mot internationell rätt, bland annat genom att klassificera oidentifierade personer som 'stridande' för att göra det legitimt att döda dem, säger Naureen Shah, säkerhetschef vid amerikanska Amnesty.
– De här avslöjandena är vidare dömande bevis att Obama-administrationen fortsätter Bush-erans projekt om att behandla världen som ett globalt slagfält samtidigt som man undviker offentligt ansvar.
bakgrund
George W. Bushs krig mot terrorismen
Wikipedia (sv)
Kriget mot terrorismen (även kallat globala kriget mot terrorismen, USA:s krig mot terrorismen eller vardagligt kriget mot terrorn) är benämningen på främst den militära kampanj som startades av USA, under regeringen George W. Bush, med stöd från Storbritannien, resten av Nato-länderna samt ett antal andra länder. Efter terrorattackerna den 11 september 2001 mot USA startades kampanjen. Målet med kampanjen var att eliminera organisationen al-Qaida och terroristanknutna regimer.
Termen kriget mot terrorismen (på engelska War on Terror) användes ofta av den före detta amerikanska presidenten George W. Bush och andra högt uppsatta amerikanska tjänstemän för att beskriva de militära, politiska, rättsliga och ideologiska strider mot organisationer som utpekades som terrorister och regimer som anklagades för att ha kopplingar till terrorister eller att ge dem stöd som kunde ses som ett hot mot USA och dess allierade. Vanligtvis var det särskild fokus på militanta islamister och al-Qaida.
Regeringen Obama har avvecklat termen "kriget mot terrorismen" och använder istället termen "Overseas Contingency Operation".
Både termen och den politik som har använts har varit kontroversiella, då kritiker har hävdat att den har använts för att rättfärdiga krig, brott mot mänskliga rättigheter och andra brott mot internationell rätt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen