Hem
Diabetessjuk använder insulin. (TT)

Analys: 100 år sedan vi vann kriget mot fienden diabetes

För 100 år sedan upptäcktes insulinet. Innan den 27 juli 1921 dog diabetessjuka i regel inom några år, skriver James Brody i en analyserande text i The Conversation.

Brody citerar fysikern Joseph Collins text i New York Times från maj 1924. Där skrev Collins att ”människans oförsonliga fiender” en efter en besegras av forskningen. Än i dag är Alzheimers sjukdom, cancer och schizofreni människans fiender. Men kurerna mot dessa kommer även dem att komma från forskningen, skriver Brody.

Penn Today, som är University of Pennsylvanias egen medieplattform, intervjuar universitetets experter om upptäcktens betydelse. Mark Schutta och Clayton Kyle, som båda forskar om diabetes, säger att insulinet har räddat och förlängt tiotals miljoner liv. Det ska vi tacka forskarna för.

”Deras eftermäle är ett gott exempel för oss alla.”

Läs mer

bakgrund
 
Insulin
Wikipedia (sv)
Insulin är ett blodsockerreglerande peptidhormon som utsöndras som svar på förhöjda nivåer av glukos i blodet. Utsöndringen stimuleras också av förhöjd aminosyrakoncentration i blodet. Utsöndringen ökar därmed exempelvis vid måltid. Ökad aktivitet i sympatiska nervsystemet hämmar utsöndringen av insulin, och parasympatiska nervsystemet stimulerar insulinutsöndringen. Insulinets främsta effekt är att öka cellernas förmåga att ta upp näringsämnen.Insulin bildas i betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln. Dessa finns hos högre ryggradsdjur i bukspottkörteln, medan de hos rundmunnar bildar ett separat organ. Hos insekter utsöndras insulinet från hjärnan.Glukagon har motsatt effekt jämfört med insulin.Diabetes är en grupp sjukdomar där insulin spelar stor roll och en behandling är att tillföra syntetiskt insulin. Frederick G. Banting och John Macleod tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1923 för upptäckten av insulin som ledde till effektiv behandling.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen