Hem
Malmström. (TT)

Analys: Att kritik viftas bort bidrar till ointresse

Hon avfärdar visserligen Greenpeace-läckan om TTIP som ”en storm i ett vattenglas” men Cecilia Malmström och EU kämpar i motvind med de pågående frihandelsförhandlingarna. Det skriver SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson i en analys. Målet är att avtalet ska undertecknas innan årets slut när Barack Obama lämnar Vita huset. Det håller Fredriksson för osannolikt.
Han går även in på hur opinionen kring avtalet skiljer sig. I Tyskland och Frankrike är skepsisen utbred. Men i Sverige är såväl fackföreningar som den sittande och tidigare regeringen positiva.
”Kritik mot delar av avtalet avfärdas ofta med att det hela är utkast och att det är först ett framförhandlat avtal som kan diskuteras, men det bidrar till att frågorna inte uppmärksammas lika mycket här som i andra EU-länder”, skriver Fredriksson.

bakgrund
 
TTIP
Wikipedia (sv)
Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, förkortat TTIP (engelska: Transatlantic Trade and Investment Partnership eller Transatlantic Free Trade Area, förkortat TAFTA), är ett planerat frihandelsavtal mellan Europeiska unionen (EU) och USA med syftet att förenkla handel dem emellan genom att ta bort olika handelshinder. Om handelsavtalet går igenom skulle det resultera i världens största regionala frihandelszon. I juni 2013 startade förhandlingarna och den första förhandlingsrundan hölls i juli. Ytterligare rundor hålls därefter var femte vecka. Avtalet förväntades från början vara färdigförhandlat i slutet av 2014, men våren 2015 kom rapporter om att det kunde dröja ända till 2017. Från EU:s sida hålls förhandlingarna av Europeiska kommissionen representerad av handelskommissionären Cecilia Malmström.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen