Hem
Turkiets nya regering. Ali Unal / AP

Analys: Erdogans politik avslöjas av ministervalet

Att Recep Tayyip Erdogan valt att utnämna Hakan Fidan till ny utrikesminister kan säga något om den turkiske presidentens syn på utrikespolitik, skriver Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier, på Twitter.

Valet av Fidan, som kommer från chefsposten för landets underrättelsetjänst, signalerar att Erdogans utrikesfokus handlar om ”hemliga överenskommelser” och ”förtäckta operationer” snarare än om internationellt samarbete och handel.

Zvi Bar'el på israeliska tidningen Haaretz skrev i en analys inför regeringspresentationen om att Mehmet Simsek, som utsetts till finansminister, skulle kunna vara en positiv kraft på posten. I alla fall vid en första anblick. Hans cv är långt och inkluderar bland annat ett toppjobb på en investmentbank.

Men Zvi Bar'el ser en risk för att Simsek förvandlas till en av Erdogans marionettdockor. Han lyfter bland annat fram det faktum att det är den turkiska centralbanken som styr landets ränta och regler för lån. Och det är Erdogans nära allierade Sahap Kavcioglu som är centralbankens chef.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons