Analys: IEA och Opec har helt olika syn på 2018
Oljekartellen Opec och Internationella energirådet, IEA, har två helt olika syner på vad som kommer att hända med världens oljelager under 2018, skriver Bloombergs Julian Lee i en analys. Enligt Opec kommer avtalet om produktionsminskningar äntligen få kännbara effekter och leda till att 155 miljoner fat olja försvinner från det globala oljelagret. IEA å andra sidan räknar med en balanserad marknad under första halvåret men att lagren byggs på med 72 miljoner fat räknat över hela året.
”De kan inte båda ha rätt”, skriver Lee och framhåller synen på den amerikanska oljeproduktionen som den främsta skillnaden, där IEA:s beräkningar ligger klart högre än Opecs.
bakgrund
Internationella energirådet
Wikipedia (sv)
Internationella energirådet, engelska International Energy Agency, oftast förkortat till IEA, grundades 1974 efter en större oljekris året innan. Organisationen är ett fristående organ inom OECD och huvudmålen är att minska samhällets beroende på olja. IEA fungerar som politisk rådgivare till sina medlemsstater, men arbetar idag även mot länder utanför OECD:s krets, som Kina, Indien och Ryssland, vilka ses som strategiskt viktiga samarbetspartners i energifrågor.
Energirådets mandat har utvidgats från satsning på försörjningstrygghet och beredskapslagring av olja till att inrikta sig på aktuella frågor för en sund energipolitik: Energisäkerhet, ekonomisk utveckling och miljöskydd. Den senare har svängt från tonvikt på rena bränslen och reningsteknik till fokus på att begränsa klimatförändringarna. IEA har en bred roll i att främja och utveckla alternativa energikällor (inbegripet förnybar energi), rationell energipolitik, och multinationellt energitekniksamarbete. IEA:s medlemsländer är skyldiga att upprätthålla totala oljelagersnivåer som motsvarar minst 90 dagar av föregående års nettoimport. I slutet av juli 2009 hade IEA:s medlemsländer ett sammantaget lager på nästan 4,3 miljarder fat (680 miljoner m3) olja. Vid en ny oljekris skall organisationen fördela olja mellan de olika medlemsländerna.
IEA bedriver sin verksamhet vid ett sekretariat i Paris, men framför allt inom fler än 40 Tekniksamarbeten (Technology Collaboration Programmes), där deltagandet är frivilligt. Sverige, som är medlem sedan grundandet, är mycket aktiva i IEA-samarbetet och deltar i 24 av totalt 41 Tekniksamarbeten.
bakgrund
Opec
Wikipedia (sv)
Organization of Petroleum Exporting Countries, vanligtvis förkortat OPEC, är en internationell organisation bestående av de tretton länderna Algeriet, Angola, Ecuador, Förenade arabemiraten, Indonesien, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, och Venezuela. Organisationen har sitt högkvarter i Wien, Österrike sedan 1965, och står som värd för regelbundna möten mellan medlemsländernas oljeministrar.
Enligt Opecs stadgar är dess huvudsakliga mål att koordinera och förena medlemsländernas oljepolitik. Därmed kan oljemarknaden stabiliseras så att konsumenterna får en regelbunden tillgång av olja, samtidigt som producenterna får en jämn inkomst och de som investerar i oljeindustrin får en rättvis avkastning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen