Hem
Invånare i Jenin Majdi Mohammed / AP

Analys: Israeliska räden göder palestinsk ilska

Båda sidor kommer att utropa seger när den israeliska räden i Jenin nu är avslutad – och sedan kommer konflikten att återgå till verkligheten, skriver BBC:s Jeremy Bowen i en analys.

Det innebär enligt honom att ilska, förtvivlan och fattigdom göder motståndskulturen bland palestinier och att Israels högernationalistiska regering försöker möta den retoriken med handling.

”Den verkliga faran är att israeler och palestinier glider in i en ännu mer våldsam fas av sin långa konflikt”, skriver Bowen.

Även Haaretz Jack Khoury tror att bilderna från Jenin kommer att bli grogrund för en ny generation palestinier utan hopp – även om Israel lyckas skapa något slags lugn på Västbanken.

Herb Keinon skriver i Jerusalem Post att följderna av räden i Jenin kan delas upp i två delar: Operation och strategi.

Operationellt måste militären enligt honom förhindra att flyktinglägret åter blir en infrastruktur för terrorister. Han skriver att man också måste förbereda sig för palestinska hämndattacker, likt den i Tel Aviv under tisdagen, och på det judiska hämndattacker.

På en strategiskt nivå behöver Israels militär definiera sin vision för Jenin, skriver Keinon.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons