Analys: Kreml oroas – men Trumps hot kan gynna dem
Kreml, som i högsta grad har Arktis i sin intressesfär, reagerar med oro på Trumps Grönlandsplaner – men det kan i själva verket vara goda nyheter för dem, skriver Ivor Bennett för Sky News.
Dels kan det leda till sprickor och internbråk i Nato, men framför allt är det ett uttryck för samma expansionism som Ryssland utövar i Ukraina, fortsätter han.
”Det kan hjälpa Putin att legitimera invasionen av sin granne och säga: ’Om USA vill ta territorium i den nationella säkerhetens namn, varför får inte vi?’”
Vid första anblick kan det se ut som att Trump förväxlar utrikespolitik med fastighetsaffärer, men hans expansionistiska försök att stärka USA på bekostnad av allierade småländer förkroppsligar ”America first”-principen, skriver Stephen Collinson för CNN.
”Trump, på sitt unika sätt, famlar med frågor om nationell säkerhet som USA måste ställa sig i en ny värld formad av Kinas uppgång, globaliseringens ojämlikhet, smältande polarisar och maktobalans.”
Trumps prat om utländska erövringar går på tvärs med en amerikansk självbild som etablerades vid självständigheten 1776: att USA inte är ett erövrande imperium, skriver DN:s Ingmar Nevéus.
”Den nya republiken skapades som en motsats till det brittiska imperium det bröt sig loss ifrån.”