Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Mueller lämnar över till Barr – som inte åtalar

I sammanfattningen av Rysslandsutredningen som justitieminister William Barr skickade till USA:s kongressledamöter på söndagskvällen finns framför allt tre centrala punkter, skriver CNBC:s Christina Wilkie i en analys.

För det första hittade den särskilde utredaren Robert Mueller inga bevis för att Trump eller hans kampanj ”samarbetat med den ryska regeringen”, skriver Wilkie. För det andra lämnar Mueller möjligheten att åtala Donald Trump för förhindrande av rättvisan öppen. ”Medan denna rapport inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så frikänner den honom inte heller”, skriver Mueller i summeringen.

Och för det sista fattade William Barr och biträdande justitieminister Rod Rosenstein – som båda utsetts av presidenten – snabbt beslutet att Trump inte kan åtalas för förhindrade av rättvisan, skriver hon.

Washington Posts Aaron Blake listar i sin analys samma punkter, men i sin fjärde punkt slår han fast att ”det är mer som väntar”. Sammanfattningen säger inte särskilt mycket och dessutom avser Barr att släppa mer, skriver han.

”Och väntan fortsätter.”

Utländska analyser

Svenska analyser

Toppnyheter

Trumps USA Demokraternas framtid
Bild från när väljare välkomnar presidenten vid ett kampanjmöte i Georgia i november förra året.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Demokraternas framtid

Trumpväljare om inläggen: ”Han är inte perfekt”

Den 58-årige Donald Trump-väljaren Bill Brasch bemöter den amerikanske presidentens senaste twitterkontrovers med en axelryckning.

– Jag tittar på vad han har åstadkommit och inte vad han säger, säger han till AP.

Och bland väljarna som nyhetsbyrån pratat med finns olika åsikter bland de som röstat på presidenten. En del är irriterade, andra tycker inte att det spelar någon roll.

– Han är inte perfekt, verkligen inte. Och det finns vissa saker du inte gillar, säger Yanire Kruiniger som röstade på Trump 2016 och som hoppas att han vinner i hennes hemdelstat Nevada nästa år.

Emily Ort säger att hon tycker att Trump helt enkelt sa vad han menade. Att man kan lämna landet om man inte tycker om det.

– Om du går till en restaurang och inte gillar deras mat, går du dit igen?

3 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Trumps retorik visar strategin inför valet

Donald Trumps utspel mot de fyra unga kvinnliga demokraterna i kongressen visar hans strategi inför nästa val. Det skriver Martin Gelin i en analys i Dagens Nyheter.

”I stället för att kritisera Trump har andra republikaner börjat prata som Trump”, skriver han och menar att presidentens republikanska partikamrater också vill att valet 2020 ska handla om de unga vänsterdemokraterna.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps språk visserligen kan få hans politiska fiender ur balans men att det också kan få honom att förlora väljare:

”Han spelar ett riskabelt politiskt spel – men å andra sidan är han kanske den enda som vet hur man spelar det.”

Andrew C. McCarthy på National Review skriver att Trumps twitterinlägg inte var rasistiska utan att de attackerade de kvinnliga kongressledamöternas radikalism. Han skriver också att han inte tror att Trump är någon ”mästare på strategi som försöker få talmannen Nancy Pelosi och vanliga demokrater att omfamna de radikala”.

4 tim
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
undefined

Delat representanthus fördömer Trump: ”Rasism”

Det amerikanska representanthuset har röstat igenom en resolution där Donald Trumps kommentarer om fyra kvinnor i den amerikanska kongressen fördöms, rapporterar internationella medier. I resolutionen står det att Trumps kommentarer är rasistiska och har ökat rädslan och hatet i landet.

Röstsiffrorna blev 240 mot 187. Frågan delar partierna och det var bara fyra republikaner och en före detta republikan som valde att rösta med demokraterna för ett fördömande.

Den demokratiske talmannen Nancy Pelosi uppmanade samtliga medlemmar i representanthuset att rösta för resolutionen. Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy meddelade att han inte ställde sig bakom den, och menade att det bara handlade ”om politik”.

Idag 03:25
Läs mer om Trumps USA