Personal delar ut hiphopartistens ASAP Rocky (Rakim Athelaston Mayers) dom i Stockholms tingsrätt Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Asap Rocky-domen

Analys: ”Rätten tydlig med att det inte var nödvärn”

DN:s reporter Stefan Lisinski menar att rätten var tydlig med att de åtalade inte agerade i nödvärn. Att Asap Rocky dömdes till villkorlig dom var det mest troliga alternativet, skriver han i en analys.

Sveriges Radio Ekots reporter Lotta Myhrén tar upp frågan om en glasflaska använts i samband med misshandeln när hon kommenterar domen i kanalens direktrapportering.

– Domstolen menar att det inte finns bevisning som styrker att det har använts en flaska, säger Myhrén.

SVT:s kulturreporter Siri Hill säger i en kommentar i kanalens liverapportering att Asap Rocky har blivit lite av en ofrivillig politisk symbol i hela den här processen, trots att han under nästan hela sin karriär sagt att han inte vill vara politisk.

Läs också

Toppnyheter

Pete Buttigieg.  SAUL LOEB / AFP
Primärvalen 2020

Kandidater attackerade Buttigiegs erfarenhet

Vem ur det breda startfältet med demokratiska primärvalskandidater är egentligen mest lämpad att slå Donald Trump i presidentvalet nästa år?

Med omkring 11 veckor kvar till de första primärvalen drabbade tio av Demokraternas kandidater samman i en tv-sänd debatt i Atlanta.

Sjukförsäkringar, klimatförändringar, aborträttigheter och vapenlagar var några av ämnena som togs upp under den mer än två timmar långa debatten.

Indianaborgmästaren Pete Buttigieg har nyligen gått starkt i opinionen och fick försvara sig från påhopp om sin bristande erfarenhet.

– Jag pratar inte stort om att hjälpa arbetarklassen, medan jag själv åker helikopter mellan olika golfbanor som är döpta efter mig, sa Buttigieg och la till:

– Jag golfar inte ens.

Elizabeth Warren avslutade sitt anförande i debatten med att bland annat prata om sin plan för att motverka korruption och skapa en större amerikansk systemförändring.

Joe Biden ville avsluta med ett par optimistiska ord riktade till amerikaner som tittade:

– Det är dags att komma ihåg vem du är. Ta dig upp. Låt oss ta tillbaka det här landet och leda världen igen, sa han.

6 min
Joe Biden och Kamala Harris  TT
undefined

Harris rättar Bidens utspel om kvinnliga senatorer

Joe Biden argumenterade under nattens debatt för att han har ett starkt stöd bland afroamerikaner.

Han hävdade att han har stöd från den enda afroamerikanska kvinnan som valts in i den amerikanska senaten och syftade på senatorn Carol Moseley Braun.

– Det är inte sant, svarade hans motståndare i debatten Kamala Harris, som är den andra afroamerikanska kvinnan att väljas in i senaten.

Biden rättade sig själv och sa att han stöttades av ”den första” afroamerikanska kvinnan som valts in.

1 tim
Pete Buttigie och Elizabeth Warren.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Buttigieg till attack mot Warrens sjukvårdsplan: ”Inte ett enande förslag”

Debatten hettade till när de demokratiska kandidaterna tog upp sin olika syn på sjukvårdsförsäkringar.

Pete Buttigieg, som i en mätning seglat upp i ledning, argumenterade för en utvidgning av systemet med Obamacare. Han attackerade samtidigt Elizabeth Warren för hennes mer långtgående planer på att gradvis införa en allmän sjukvårdsförsäkring där alla amerikaner inkluderas.

– Det är inte ett förslag som enar landet, oavsett om vi gör det nu eller väntar i tre år, säger Buttigieg i debatten.

1 tim
Läs mer om Primärvalen 2020
Trumps USA Riksrättsprocessen
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Riksrättsprocessen

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

2 tim
Tv-apparater i New York under Sondlands vittnesmål. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analyser: Sondland sköt en torped i Vita husets båt

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål är en vändpunkt i riksrättsutredningen, skriver BBC:s USA-korrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Sondland berättade det som Vita huset hela tiden har förnekat: Att man höll tillbaka det militära biståndet till Ukraina med syftet att få landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen. Donald Trump lär hävda att Sondland hittar på, även om EU-ambassadören sägs ha lämnat in dokument som stödjer hans påståenden.

”Gordon Sondland sköt en torped i Vita husets försvar. Vattnet forsar in, och nu är frågan om de republikanska senatorerna kastar en livboj åt Trump”, skriver han.

Zach Beauchamp skriver i en analys på sajten Vox att Sondlands vittnesmål är ofullständigt och utelämnar en del av hans samtal med Trump. Beauchamp tillägger dock:

”Sondlands vittnesmål har sammanfattat skandalen: Det klargör att USA:s president var hjärnan bakom ett försök att använda amerikansk utrikespolitik som ett verktyg för att stärka sitt eget grepp om makten”.

Igår 18:32
Trump och lappen. TT
undefined

Trumps handskrivna lapp fångades av kamerorna

”Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting”. Så löd anteckningarna som Donald Trump läste högt ur när han bemötte EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i dag.

Sondland sa att han ställt en rak fråga till Trump om vad han ville ha från Ukraina.

– Jag fick till svar: ’Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting i utbyte. Jag vill att Zelenskyj gör det som är rätt’, sa Sondland i förhöret men tillade att han senare förstod att Vita huset försökte få till en utredning mot Joe Bidens son genom att frysa det militära biståndet.

Trump valde att ta fasta på Sondlands återgivning av deras ordväxling när han mötte pressen.

– Det var vad jag sa: ’Jag vill inte ha någonting’. Jag sa det två gånger, löd Trumps försvar.

Igår 20:30
Läs mer om Trumps USA
Apotek/illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Bristen på läkemedel

Patientsäkerheten hotas – 360 mediciner är slut

Patientsäkerheten kan påverkas av att läkemedel är slut, enligt 17 av landets 21 regioner. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

– Det skapar oro hos patienter och stort merarbete för sjuksköterskor och läkare. Så, ja det är ett stort problem, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum och ordförande i Läkemedelskommittén i Örebro.

Totalt fattas cirka 360 läkemedel och de går inte att beställa från tillverkaren just nu. I vissa fall kan sjukvården skriva ut ett alternativt läkemedel.

32 min
Läkemedel/arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fel preparat skrevs ut – fick fem gånger så hög dos

Felaktiga läkemedel har skrivits ut till patienter till följd av att flera preparat är slut, rapporterar Ekot. I ett fall skrev personalen ut ett alternativt preparat, men missade att styrkan var annorlunda än på den vanliga medicinen. Det ledde till att patienten tog en fem gånger för hög dos av blodförtunnande medel.

På thoraxkliniken i Örebro plockade man in ett utländskt läkemedel med japansk text, ett språk en anställd kunde läsa, för att lösa bristen.

– Folk är ju på tårna naturligtvis och gör allt vad de kan för att det inte ska bli fel, men det är klart att det innebär en risk, en potentiell risk, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum och ordförande i Läkemedelskommittén i Örebro.

32 min
Läs mer om Bristen på läkemedel
President Donald Trump. TT.
Dagens börs

Asiens börser faller brett – handelsavtal först nästa år

Asienbörserna fortsätter ner i spåren av nedåtgående index i New York på onsdagskvällen efter rapporter som förmörkar utsikterna för ett handelsavtal innan årsskiftet. Vid 05.20 svensk tid ser ledande index ut som följer:
• Nikkei: −0,8%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: −0,4%
• Hongkong: −1,6%
• Kospi: −1,3%
Det var på onsdagskvällen som källor till Reuters uppgav att det partiella handelsavtal, fas ett-avtalet, som varit under uppsegling de senaste veckorna kan skjutas upp till efter årsskiftet. Enligt rapporterna beror det på att Kina vill se ett mer omfattande slopande av tullar än Trump är beredd att gå med på.

Spänningarna mellan supermakterna har dessutom ökat i styrka sedan den amerikanska kongressen har ställt sig bakom ett lagförslag om att Hongkongs självständighet måste garanteras för att staden ska behålla sin speciella handelsstatus mot USA, skriver TT.

1 tim
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen föll efter rapport om tröga handelssamtal

Wall Street föll på onsdagen efter att Reuters rapporterat att fas ett i handelsavtalet mellan Kina och USA kan dröja till nästa år. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: –0,4%
• Nasdaq: −0,5%
• Dow Jones: –0,4%
Enligt experter och andra källor Reuters har pratat med kräver Kina i förhandlingarna att USA backar från de höjda tullarna, varpå USA svarar med att ställa högre krav de också.

Fallet tycktes dämpas något efter att protokollet från Feds senaste räntemöte i oktober publicerats, vilket visade att ledamöterna inte anser att det behövs några fler räntesänkningar i nuläget.

Flygplanstillverkaren Boeing steg 1,1 procent i volatil handel efter nyheten att bolaget slutfört en affär med Förenade arabemiratens flygbolag Emirates om 30 stycken 787 Dreamliner-plan i samband med flygmässan i Dubai. Affären uppges vara värd 9 miljarder dollar.

Fiat Chrysler backade 3,7 procent efter nyheten att konkurrenten GM stämt biltillverkaren för korrupta metoder för att tillsammans med facket UAW trissa upp de anställdas löner. Även GM tappade och aktien stängde 3 procent lägre.

Båda varuhuskedjorna Home Depot och Kohls bommade förväntningarna när delårsrapporterna presenterades i går. Aktierna dök och hela sektorn tyngdes. På onsdagen fortsatte Home Depots aktie ner 2,2 procent, medan Kohls vände upp 0,4 procent.

Rivalerna Target och Lowes överträffade under onsdagen förväntningarna i sina respektive rapporter. Target rusade drygt 14 procent och Lowes lyfte 3,9 procent.

Kinesiska e-handelsjätten Alibabas Hongkong-notering väntas bli den största i år, enligt en källa till CNBC. Aktien föll dock 1,6 procent på Wall Street.

Igår 21:03
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanker i botten på röd börs – VRG rasade kraftigt

Stockholmsbörsen avslutade onsdagen med sjunkande index. Vid stängning såg indexen ut så här:
• OMXSPI: -0,4 %
• OMXS30: -0,8 %
Swedbank var i fokus efter morgonens nya avslöjande från SVT:s Uppdrag granskning om att banken kan ha medverkat till brott mot amerikanska sanktioner. Nordeas analytiker sänkte sin rekommendation till sälj på Swedbank och aktien backade drygt 3 procent.

Handelsbanken och Nordea befann sig också i botten av storbolagsindexet med nedgångar på drygt 2 respektive 1 procent. I motsatt ände av indexet var Getinge som lyfte över 3 procent efter gårdagens fall, vilket utlöstes av ny kritik mot dotterbolag Maquets aortaballongpumpar.

Pressade mode- och skoföretaget Venue Retail Group rasade över 28 procent efter att ha ansökt om företagsrekonstruktion på grund av likviditetsbrist.

Odd Molly fortsatte upp 4 procent efter gårdagens besked om att bolaget köper en plattform för second-handförsäljning och att Ilija Batljan blir största ägare via en nyemission.

Autoliv sjönk 1 procent procent efter skeptiska kommentarer från flera analytiker i kölvattnet av bolagets kapitalmarknadsdag.

Igår 16:41
Läs mer om Dagens börs
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

S-källor: Rådström Baastad kritiseras internt – Stefan Löfven uppges sitta säkert

Trots kritik mot Stefan Löfven från andra partier är förtroendet för S-ledaren starkt i de egna leden. Det uppger källor för SvD som istället pekar ut partisekreteraren Lena Rådström Baastad som den som flera socialdemokrater nu ifrågasätter.

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, säger en källa till tidningen.

Förra veckan visade Aftonbladet/Demoskop att SD skulle vara större än S om det var val i dag. Samtidigt har S-ledaren fått kritik för att svara undflyende om gängbrottsligheten och migrationen i söndagens Agenda och allt fler pekar på en kris för socialdemokratin.

Igår 19:58
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg om gängvåldet: Det är en mycket större fråga än migrationen

Nu bemöter inrikesminister Mikael Damberg (S) kritiken mot Stefan Löfven efter söndagens framträdande i Agenda. Till DN säger ministern att han förstår människors frustration över gängvåldet och att ilskan riktas mot det politiska systemet. På frågan om han gör koppling mellan migrationen och ökat gängvåld eller inte svarar han:

– Det är klart att det kan finnas unga människor som kommit till Sverige och som har dragits in i gängkriminalitet. Men frågan är mycket större än så.

Han utvecklar sitt resonemang med att parallella strukturer och narkotikaförsäljning fanns ”i de här bostadsområdena” långt innan migrationsvågen 2015.

Igår 16:14
Läs mer om Gängkriminaliteten
Protestledarna Joshua Wong och Agnes Chow.  THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Joshua Wong: Polis tvingar demonstranterna till våld

Joshua Wong, en av ledarna för proteströrelsen i Hongkong, säger i en intervju med Aftonbladet att han helst hade velat se att protesterna i staden sker utan våld. Samtidigt vill han inte döma de demonstranter som brukar våld och som straffas för det.

– Poliserna behöver inte betala något pris. Inte en enda polis har straffats eller blivit åtalad under snart sex månaders protester, säger Wong till Aftonbladet.

Han ser en risk i att stödet för rörelsen minskar när våldet eskalerar men menar att uppbackningen från invånarna fortfarande är stort.

– Jag tror att de flesta inser att det är polisen som tvingar demonstranterna att använda våld och inte tvärtom.

Igår 23:21
Protester i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittisk konsulatanställd: Jag torterades av Kina

En tidigare anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong uppger att han frihetsberövades och torterades av Kina. Han anklagades för uppvigling i samband med protesterna i regionen. Det rapporterar BBC.

– Jag bands fast, fick ögonbindel och huva, berättar den 29-åriga Simon Cheng och beskriver hur han utsattes för smärtsamma behandlingar.

Han säger att han misshandlades och tvingades att skriva under erkännanden. Den brittiska regeringen bedömer berättelsen som trovärdig.

Cheng frihetsberövades under 15 dagar när han skulle göra en resa till Fastlandskina i augusti.

Igår 10:34
Demonstrant vid det polytekniska universitetet i Hongkong.  ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Kinas diktatur ett allt större problem globalt

Opinion Utvecklingen i Hongkong är ett ämne som tas upp på flera av dagens ledarsidor.

Ledarskribenten Lotta Engzell-Larsson i Dagens Industri fokuserar på de ekonomiska aspekterna av protesterna. Hon menar att det hade varit bättre för Kina att låta Hongkong odla sina konkurrensfördelar och förbli en delvis självständig region i staten.

Hongkong har rätt att slippa Kinas diktatur, som under den kinesiske ledaren Xi Jinping har utvecklingen gått åt rakt motsatt håll, skriver Expressens ledarsida. ”Hongkongborna har goda skäl att vara rädda för framtiden - och, självklart, all rätt att demonstrera och kräva frihet”, skriver man.

Sydsvenskans ledarsida menar att Kinas försök att stoppa fria ord och tankar även sträcker sig långt utanför landets gränser. Därför anser man att Sverige, i likhet med bland annat Tyskland och USA, borde införa hårdare begränsningar av kinesiska uppköp och investeringar.

”För Pekingregimen nöjer sig inte med att tysta demonstranter i Hongkong. Diktaturens anspråk på politiskt inflytande blir ett allt större problem även globalt”, skriver ledarsidan.

Igår 07:01
Läs mer om Hongkongprotesterna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund