Hem
Regeringsunderlaget en vecka före valet. Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M). Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Sällan har så få gjort så många så arga så snabbt

En förklaring till att alla fyra Tidöpartier har tappat sedan valet handlar sannolikt om brutna vallöften och den svekdebatt som har följt efter valet. Det är de flesta politiska kommentatorerna överens om efter morgonens SCB-mätning.

”Sällan förr har så få gjort så många så arga på så kort tid, med så små medel. Vilket nu märks i staplarna”, skriver Expressens Viktor Barth-Kron.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver att Kristerssons regering inte har imponerat på väljarna de första 43 dagarna. Han lyfter tre vallöften som inte blivit verklighet än: ett stort elprisstöd, en rejäl minskning av bränslepriserna och avskaffat amorteringskrav. Dessutom har interna bråk i regeringsunderlaget lett till rubriker.

SD backar mest i mätningen, minus 2,3 procentenheter. Om den trenden håller i sig säger Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder att SD behöver göra något.

– Då betyder det ju att den här positionen som de har intagit inte gynnar partiet, säger hon i Aftonbladets tv-sändning.

Ta del av hela mätningen via textrutorna och länken nedan.

Annons

Resultatet från undersökningen

Valresultatet inom parentes

S: 34,6 (30,3)

M: 18,9 (19,1)

SD: 18,2 (20,5)

V: 7,6 (6,8)

C: 5,4 (6,7)

KD: 4,9 (5,3)

MP: 4,4 (5,1)

L: 4,1 (4,6)

S-C-V-MP: 52,0 (48,9)
SD-M-KD-L: 46,1 (49,6)

Så genomfördes mätningen

PSU i november 2022 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 177 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svar från dessa personer samlas in genom såval telefonintervjuer som webbenkät.

Data samlades in under perioden 27 oktober till 24 november.

Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB

Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid i början av månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.

Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.

Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.

Undersökningen har pågått sedan 1972.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons