Statsvetaren: Svekdebatt kan ligga bakom högerns tapp
Regeringspartiernas och SD:s inledande problematik och hela svekdebatten kring om de hållit sina vallöften eller inte kan vara orsaken till att de tappar 3,5 procentenheter till 46,1 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Det säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet, till Expressen.
Det kan också ligga bakom Socialdemokraternas lyft, menar han. S blir mätningens klart största parti med 34,6 procent jämfört med valresultatet på 30,3 procent.
Men att SD blir de stora förlorarna – och tappar 2,3 procentenheter – tonar Hagevi ner.
– Det är ofta så att SD får lite lägre siffror i opinionsmätningar än i valet. Om man tittar på SCB:s undersökning inför valet ligger de även då lite under, säger han.
Ta del av hela opinionsundersökningen nedan.
Resultatet från undersökningen
SD-M-KD-L: 46,1 (49,6)
Så genomfördes mätningen
PSU i november 2022 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 177 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svar från dessa personer samlas in genom såval telefonintervjuer som webbenkät.
Data samlades in under perioden 27 oktober till 24 november.
Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB
Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid i början av månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.
Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.
Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.
Undersökningen har pågått sedan 1972.