Sigmar Gabriel och Martin Sculz på SPD:s kongress 2015. Fabrizio Bensch / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Analys: Schulz besked ger hopp om ny tysk regering

Martin Schulz har gått från att betraktas som de tyska socialdemokraternas räddare till en politiker som nu ger upp alla sina tidigare maktambitioner. Det skriver SvD:s Tomas Lundin i en analys efter veckans besked om att Schultz både lämnar partiledarposten för SPD och ger upp planerna på att ta plats som utrikesminister i en ny tysk storkoalition.

Partiledningens planer på en ny regeringen med CDU möter hård kritik i de egna leden och utgången av den kommande medlemsomröstningen i SPD är osäker. Men att att den impopuläre Schulz lämnar partiledarskapet och viker sig i striden med den sittande utrikesministern, den populäre partikamraten Sigmar Gabriel, kan ändra spelplanen. ”Med litet tur kan Schulz avgång bli det som räddar koalitionsuppgörelsen och därmed förskonar Tyskland från nyval”, skriver Lundin.

SVT:s Ingrid Thörnkvist ser däremot att Schultz besked snarare väcker fler frågor än vad de ger svar. Att Schulz lämnar gör att SPD bland annat måste hantera frågor om hans efterträdare och den kommande regeringens sammansättning. ”Det är dåliga nyheter även för Merkel, för Tyskland och för EU som väntar på att Europas mäktigaste land ska få en ny regering”, skriver Ingrid Thörnkvist.

Läs mer:

Toppnyheter

Siv Jensen (tvåa från vänster). Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om norska IS-kvinnan

Analyser: Både Jensens och Solbergs projekt har fallit

Fremskrittspartiets avhopp från den norska regeringen innebär ett bakslag för både partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg, skriver NRK:s Lars Nehru Sand i en analys.

Jensen har ägnat hela sin gärning åt att försöka få FRP regeringsdugligt, men gräsrötterna i partiet tvingade henne att hoppa av koalitionen efter bara ett år. Samtidigt har Solbergs mål att bygga broar med hela borgerligheten fått en rejäl törn.

Tone Sofie Aglen skriver i en analys i VG att FRP inte har trivts i regeringsställning med Venstre och Kristelig Folkeparti. Dels har man väldigt lite gemensamt med dessa partier, dels fick FRP för första gången sitta i en majoritetsregering.

”Det passar inte ett parti som i grunden är oppositionellt.”

1 tim
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

Idag 12:40
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

Idag 12:57
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund