Donald Trump. OJ Simpson och Nicole Brown Simpson. TT
Trumps USA Högerextremismen i USA

Analys: Som att anta att OJ och Nicole var lika skyldiga

Kommer Donald Trumps sena fördömande av vit makt-demonstrationen i Charlotteville – och sedan undergrävandet av det samma – ändra stödet för honom, undrar Washington Posts Philip Bump. Han skriver att en ny mätning från Marist Polling visar förändringar inom felmarginalen för både Trump-supportrar och afroamerikanska väljare, där han procentuellt ändå inte har något att förlora.
”Det här kan vara ytterligare ett tillfälle där Donald Trump gör ett chockerande sidosteg från vad som förväntas av en president men där det påverkar väldigt lite hur den amerikanska befolkningen ser på honom”, konstaterar han.
I en text i Politico undrar republikanen Matt Latimer var alla partikamrater som står upp mot Trump är. Han säger att de som försvarar presidentens uttalande om att båda sidor bär skuld för våldet när högerextremister och nynazister demonstrerade i Virginia har uppvisat ovanligt många nyanser av grått i sin argumentation för presidenten. Han liknar försvaret av Trump med att 1994 ta ställning till att ”båda sidor” måste ha varit skyldiga när fotbollsstjärnan OJ Simpson greps för mordet på sin fru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman.

Toppnyheter

Ja-kampanj på Irland. TT
Irländska abortomröstningen

Nu växer hoppet på Irland: ”Vi ska skriva historia”

Förespråkare för en liberalare abortpolitik har försiktigt börjat fira på Irland efter att ja-sidan i vallokalsundersökningar ser ut att gå mot en storseger i folkomröstningen. Det rapporterar The Guardian.
Irlands regeringschef Leo Varadkar skriver på Twitter: ”Tack till alla som röstade i dag. Demokrati i handling. Det ser ut som att vi kommer skriva historia [...]”.
Den irländska EU-parlamentartikern Lynn Boylan publicerar en meme som föreställer skådespelaren Elisabeth Moss i tv-serien Handmaid’s tale, en dystopi med extremt förtryck mot kvinnor, och en bild av Moss i tv-serien Mad Men, där Moss rökande går runt på en reklambyrå i 1960-talets New York. ”Irländska kvinnor innan fredag – och efter”, skriver hon och tackar alla som röstat.
På Twitter har användare lagt upp bilder där kampanjarbetare gråter och kramas.
Abortlagstiftningen på Irland är bland Europas hårdaste och tillåter bland annat inte abort efter våldtäkt och incest.

3 min
MAX ROSSI / TT NYHETSBYRÅN
Irländska abortomröstningen

Ja-sidan mot klar seger i irländsk abortomröstning

Ja-sidan, som förespråkar en liberalisering av abortlagstiftningen i Irland, får 68 procent i folkomröstningen, enligt en vallokalsundersökning som publiceras av The Irish Times.
Enligt tidningen har valdeltagandet varit större än i tidigare folkomröstningar, i vissa distrikt uppåt 70 procent.
Den formella rösträkningen inleds på lördagsmorgonen klockan 9, och det officiella resultatet väntas vara klart någon gång under eftermiddagen.
Irland har i nuläget några av de hårdaste abortlagarna i hela Europa, vilket lett till att tusentals kvinnor varje år lämnar Irland och reser till Storbritannien där abort är lagligt. Om ja-sidan vinner folkomröstningen kan parlamentet utforma en ny lag som legaliserar abort i fler fall än när kvinnans liv är i fara. Abort är i dag inte tillåtet ens vid våldtäkt eller incest.

Igår 21:20
MAX ROSSI / TT NYHETSBYRÅN
Irländska abortomröstningen

”Till slut har feminismen nått maktens korridorer”

Utgången i Irlands abortomröstning är fortfarande oklar då många i landet vill bevara det nuvarande förbudet. Samtidigt har Irland blivit ett långt mycket mer liberalt land de senaste åren, skriver The Economist i en analys.
”Även om nära fyra av fem i landet är katoliker har kyrkans auktoritet underminerats av sexövergreppsskandaler och växande sekularisering”, skriver man – och pekar bland annat på att irländarna röstat ja till samkönade äktenskap och valt en öppet homosexuell premiärminister.
Han får medhåll av Yasmeen Serhan i The Atlantic. Hon har träffat såväl nej- som ja-väljare som alla är eniga om en sak: Valet handlar inte om religion.
Vad är det då som står på spel? Kvinnors rättigheter, menar Susan McKay i Foreign Policy:
”Oavsett utfallet har feminismen gett folket ny energi och till slut nått in i maktens korridorer och det offentliga samtalet.”

Igår 19:55
Läs mer om Irländska abortomröstningen
Valet 2018 MP-kongressen 2018
Isabella Lövin.  Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

MP vill tvinga företag att redovisa prylars livslängd

Miljöpartiet vill att företag som tillverkar till exempel hemelektronik och möbler ska tvingas redovisa hur länge sakerna förväntas hålla.
– Vi ser ju i dag att producenter ibland planerar in ett åldrande, så att prylarna programmeras att gå sönder efter en viss tid, säger MP:s språkrör Isabella Lövin till Sveriges Radio Ekot.
Konsumenter kommer bättre kunna bedöma hur prisvärd en pryl är om det blir obligatoriskt att redovisa produktens förväntade livslängd, enligt Lövin. Vallöftet kommer att presenteras på partiets kongress i Västerås i dag.

25 min
Mijöpartiets språkrör/Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson   TT
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Miljöpartiet vill låta fler unga stanna i Sverige

Miljöpartiets styrelse vill att partiet ska driva frågan om att fler unga asylsökande som varit länge i Sverige ska få en chans att stanna.
– Vi vill tydliggöra att unga personer som har stark anknytning till Sverige i större utsträckning ska få stanna, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm på kongressen i Västerås, i samband med att det kommande valmanifestet debatteras, rapporterar TT.
Bland övriga frågor i partiledningens förslag till valmanifest finns höghastighetståg, arbetstidsförkortning för anställda i välfärden, värnad asylrätt och rätt till familjeåterförening samt satsningar för en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

Igår 18:41
Delar av Miljöpartiet vid partiets kongress i Västerås. Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Analys: MP:s propaganda krockar med verkligheten

Expressens politiske kommentator K-G Bergström reagerar med skepsis på Gustav Fridolins utspel om att Miljöpartiet ska göra ett bättre val i år än 2014.
”Frågan är om något annat parti har en sån krock mellan propagandabilden utåt och verkligheten” skriver han.
Bergström lyfter fram den kris som råder i MP på kommunnivå, till följd av att partiets medlemsantal minskat med 47 procent mellan 2014 och 2017. Han pekar också på en Sifoundersökning där 49 procent av väljarna visar sig tycka att MP är ett ”hemskt” parti.
MP:s valstrategi behandlas också av Ewa Stenberg i Dagens Nyheter. Enligt henne är förslaget att beskatta engångsartiklar en bra illustration till partiets sänkta anspråk, och att det är mindre problematiskt än till exempel krav på allmän arbetstidsförkortning när det gäller samarbete med andra partier.
”Därför väljer MP ett lite mindre svårsmält förslag för S och tar fram topsen” skriver hon.

Igår 12:48
Läs mer om MP-kongressen 2018
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Migranter som räddades i slutet av veckan, bilden från 23 maj. JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Över 1 000 människor räddades på Medelhavet

Omkring 1 500 människor har räddats på Medelhavet under de senaste två dagarna, skriver AFP med hänvisning till Italiens kustbevakning.
Bara under fredagen räddades 1 050 migranter när de försökte nå Europa. Många av de räddade färdades ombord på överfulla båtar.
Sedan årets början har totalt 10 800 människor redan registrerats i Italien som kommit över Medelhavet, enligt statistik från Internationella migrationsorganisationen IOM. Siffran är omrking 80 procent lägre än under motsvarande period förra året, huvudsakligen på grund av uppgörelser mellan Italien och Libyen.

1 tim
Arkivbild TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Migranter besköts på flykt från smugglare – flera döda

Omkring 140 östafrikanska migranter har flytt från människosmugglare som hållit dem fångna nära staden Bani Walid i Libyen. Smugglarna öppnade eld mot migranterna för att stoppa dem från att fly, uppger en källa på plats i staden.
Enligt Läkare utan gränser (MSF) vittnar överlevande om att minst 15 personer dödades och att ett fyrtiotal, de flesta kvinnor, är kvar i fångenskap.
Bani Walid, cirka 15 mil söder om huvudstaden Tripoli, har utvecklats till centrum för människohandeln med migranter, som huvudsakligen kommer från länder söder om Sahara och som försöker ta sig till Medelhavskusten. Enligt FN håller smugglarna ytterligare hundratals migranter fångna i området.

Igår 20:53
Arkivbild. Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

MSF: Ärr och brännskador – kan ha varit fångar i tre år

De migranter som lyckats fly människosmugglare i Libyen är främst tonåringar från Eritrea, Etiopien och Somalia som velat söka asyl i Europa, uppger Läkare utan gränser (MSF) som finns på plats i staden Bani Walid.
Några av dem vittnar om att de hållts fångna i uppemot tre år, och sålts vidare av smugglare.
”Ärrade kroppar, synliga märken efter brännskador orsakade av elektricitet och gamla infekterade sår ger en uppfattning om vad de varit med om. De är traumatiserade, och de flesta är ensamkommande minderåriga”, skriver MSF i ett pressmeddelande.

Igår 20:53
Läs mer om Flykten till Europa
Valet 2018 Valrörelsen
Stefan Löfven (S) och Jonas Sjösted (V). Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Rothstein: Var finns en hoppfull vänsterpolitik?

Konservativa och nationalistiska partier har historiskt sett gynnats av att anspela på fruktan medan demokratiska och progressiva politiska krafter gynnats av en politik som bygger på hopp, skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap.
Därför är det enligt honom ingen överraskning att SD har byggt sina framgångar på att injaga fruktan för vad en ökad invandring kan orsaka, även om fakta i många fall talar emot detta. Det märkliga, skriver Rothstein, är att även vänsterkrafterna i Sverige bygger sin politik på att injaga fruktan, vad gäller allt från kriminalpolitiken, via klimatet till metoo-rörelsen.
”Jag har letat ordentligt men ingenstans hittar jag en seriös politik från vänster som inger något hopp om en bättre framtid”, skriver han.

Igår 22:09
Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Google-annonsering ska locka nya S-väljare

Den som googlar på ”Sverigedemokraterna” eller ”Moderaterna” får Socialdemokraternas sajt som första sökträff, rapporterar Expressen. Detta på grund av att S har använt sig av Googles marknadsföringstjänst Adwords.
I ett mejl till tidningen bekräftar S pressekreterare Martin Rynoson att det är en del i partiets strategi att köpa annonser riktade mot vissa sökord på Google.
”För oss är det prioriterat att göra det enkelt för väljarna att hitta information om oss och bedöma de politiska skillnaderna mellan partierna”, skriver han.

Igår 17:53
Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S). Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Flyktingkravet: Fridolin beredd lämna regeringen

Gustav Fridolin (MP) är beredd att stänga dörren till ett fortsatt regeringssamarbete med Socialdemokraterna om inte MP:s krav på familjeåterförening går igenom. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.
– Den grundläggande asylrätten är avgörande och vi räknar familjeåterförening dit, säger Fridolin.
Språkröret säger att S har fel i den infekterade flyktingdebatten, och att migrationen inte kommer att fungera om inte människor får chans att återförenas med sin familj.

Igår 09:46
Läs mer om Valrörelsen
Valet 2018 Opinionsläget
En vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Fler kan tänka sig att stödrösta – kan rädda KD

Tre partier balanserar nära 4-procentsspärren enligt DN/Ipsos maj-mätning: MP, KD och L. Men en ny mätning visar att 15 procent av väljarna kan tänka sig att stödrösta, alltså lägga sin röst på ett annat parti än sitt förstahandsval. Motsvarande siffra i februari var 11 procent.
Tre av tio tillfrågade svarar att de kan lägga sin stödröst på Kristdemokraterna medan bara en av tio svarar att de kan stödrösta på MP respektive L.
David Ahlin, opinionschef på Ipsos, menar att KD tidigare har räddats av stödröster och att det är rimligt att tro att så kan ske igen.
– Något motsvarande finns inte för Miljöpartiet. De kommer att behöva klara det här på egen hand, säger han.

Igår 19:51
Jimmie Åkesson och Stefan Löfven.  Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Omni/Novus: SD ökar och S ligger lägre än på två år

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ökar i Novus väljarindex Svensk Väljaropinion, som presenteras i samarbete med Omni. Minskningen för S med 1,2 procentenheter innebär att partiet är nere på den lägsta nivån – 25,9 procent – sedan i maj 2016, alltså för två år sedan. SD går fram med 1,1 procentenheter till 19,1 procent.
Övriga rörelser är inte lika stora. Centerpartiet backar med 0,7 procentenheter till 8,9 procent och Vänsterpartiet går fram med 0,6 procentenheter till 8,8.
Moderaterna (21,9), Liberalerna (4,6), Miljöpartiet (4,2) och Kristdemokraterna (3,5) ligger alla nästan helt stilla. KD är nu ensamt riksdagsparti under spärren.
Båda blocken samlar exakt 38,9 procent i stöd.

Igår 08:23
Läs mer om Opinionsläget