Människor demonstrerar utanför Vita huset för att ”dreamers” ska få stanna. Arkivbild. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Analys: Vita huset desperat att nå en kompromiss

Demokraterna är inte särskilt intresserade av president Donald Trumps kompromiss att ge de så kallade ”dreamers” tre års skydd i utbyte mot att få bygga muren mot mexikanska gränsen. Det skriver Vox-skribenterna Dara Lind och Li Zhou i en analys.

Inte konstigt med tanke på att förslaget aldrig diskuterades med dem, utan är ett resultat av diskussioner mellan vicepresidenten Mike Pence, presidentens svärson Jared Kushner och republikaner i kongressen, skriver de.

Efter veckor av ”allt eller inget”-retorik från Trump tyder förslaget på att Vita huset inser att allt fler amerikaner skyller nedstängningen av statsapparaten på presidenten. De blir därför allt mer desperata att nå en lösning. Även Demokraterna vet förstås det och förslaget är sannolikt något de aldrig lär acceptera, skriver Lind och Zhou.

Men att övertyga Demokraterna kanske aldrig var Trumps syfte, skriver DN:s Björn af Kleen i en analys. Det är den allmänna opinionen, framför allt den republikanska delen av väljarkåren, som han vill påverka.

Ska han fortsätta att hålla delar av staten stängd måste större delen av medborgarna stötta honom för att inte riskera att republikanska politiker vänder honom ryggen, skriver af Kleen.

Läs mer

Toppnyheter

Kavita Srivastava, 18. Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Kavita, 18: Flickors säkerhet den viktigaste valfrågan

Nära två tredjedelar av Indiens befolkning är under 35, och när indierna nu går till val gör 15 miljoner 18- och 19-åringar det för första gången, skriver AP. Det innebär att den kandidat som vill vinna valet har mycket att tjäna på att locka de unga väljarna.

AP har pratat med flera unga indier, bland annat ekonomistudenten Kavita Srivastava, 18. Hon säger att hon tänker rösta på den sittande premiärministern Narendra Modis parti. Hennes viktigaste fråga är flickors och kvinnors säkerhet.

– Flickor ska kunna känna sig trygga när de rör sig utanför hemmet, oavsett vilken tid på dygnet det är, säger hon.

1 tim
Norendra Modi Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Tv-serie om Modi stoppas – bryter mot Indiens vallagar

Den indiska valkommissionen stoppar en webbsänd tv-serie om premiärminister Narendra Modi, skriver AFP. Enligt kommissionen, som är oberoende och har till uppgift att övervaka valet som just nu pågår i landet, bryter serien mot valets regler.

Vallagarna i Indien slår fast att inget som kan betraktas som valpropaganda får sändas under de sex veckor som valet pågår. Tidigare har bland annat en nyproducerad Bollywoodfilm om premiärministern stoppats.

1 tim
Läs mer om Valet i Indien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Lars Adaktusson Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Adaktusson

Adaktusson (KD): Jag tar kritiken på stort allvar

Den kristdemokratiske riksdagspolitikern Lars Adaktusson har kritiserats den senaste tiden, bland annat för att ha talat på ett möte arrangerat av den ultrakonservativa gruppen Political Network for Values och för hur han röstat kring abortfrågan i EU. Nu bemöter han kritiken i ett inlägg på Facebook.

”Jag tar den här kritiken på stort allvar”, skriver Adaktusson, men han påpekar också att delar av den kritiken bottnar i rena felaktigheter.

Adaktusson kommenterar också de krav som framkommit om att han bör lämna sin riksdagsplats.

”Saknas förtroende för mig i partiet kommer jag självfallet inte att sitta kvar”.

3 tim
Lars Adaktusson (KD), Fredrick Federley (C) och Malin Björk (V). TT
Kritiken mot Adaktusson

Ny kritik mot Adaktusson: ”Mot kvinnors rättigheter”

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson, som nyligen fått kritik för sitt tal på en konferens för abortmotståndare och högerkristna, får nu kritik för hur han har röstat i abortfrågan i parlamentet. Det rapporterar Aftonbladet.

Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk säger att Adaktusson ”genomgående” röstar emot sexualundervisning, aborträttigheter och hbtq-rättigheter. C-toppen Fredrick Federley menar att han blir orolig över att KD-politikern ”konsekvent röstar emot grundläggande rättigheter för kvinnor”.

Lars Adaktusson själv menar att socialpolitik inte borde avgöras i EU utan av medlemsländerna själva, i linje med vad KD tycker.

Igår 05:49
Läs mer om Kritiken mot Adaktusson