Analys: Wolff smickrade sig in i Vita huset
Hur kommer det sig att Donald Trump och hans närmaste medarbetare släppte in författaren Michael Wolff i Vita huset? Det frågar sig många i USA efter gårdagens publicering av Wolffs skandalomsusade bok.
Trump hade bara behövt rådfråga mediamogulen Rupert Murdoch för att inse att det inte var en bra idé att låta hans anställda ge så pass många intervjuer till Wolff, skriver Jack Shafer i en analys i Politico. Wolff skrev 2008 en bok om Murdoch och han verkar ha använt sig av samma teknik då som nu: Han börjar med att smickra sina intervjuobjekt med positivt vinklade artiklar, sedan samlar han på sig material och skriver ohämmat kritiskt om allt han tagit reda på.
Wolff har tidigare skrivit flera okritiska artiklar om Trump, som kritiserades av andra journalister, och har fördömt andra mediers bevakning av presidenten, skriver Shafer.
Peter Baker konstaterar i New York Times att det hänt tidigare att före detta medarbetare talat ut om sittande presidenter i kritiska böcker men skriver att det är ovanligt att det händer så pass tidigt under en mandatperiod. Baker poängterar att Trump har fler möjliga böcker att oroa sig för i framtiden: Den tidigare pressekreteraren Sean Spicer har sagt att han arbetar med sina memoarer och den sparkade FBI-chefen James Comey kommer att ge ut sin bok “A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” den 1 maj.