Hem
Joe Biden. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Biden talade om hopp och enighet – men det kan bli svårt i praktiken

Joe Bidens installationstal utanför den amerikanska kongressen innehöll ekon av den tidigare presidenten Barack Obama, säger Ekots USA-korrespondent Ginna Lindberg i en analys.

– Det var ett tal som handlade om hopp och enighet, säger Lindberg.

Hon säger också att det var intressant att Biden tackade sina företrädare, men att han inte nämnde Donald Trump vid namn.

Biden har lovat att försöka ena det splittrade landet han nu är president över. Men det kommer att bli svårt, skriver DN:s Karin Eriksson.

”Varje initiativ riskerar att väcka starka känslor i någon del av befolkningen, oavsett om det handlar om pandemin eller kampen mot rasismen eller våldet på Kapitolium”, skriver hon.

Några minuter innan Biden svor presidenteden svors Kamala Harris in som vicepresident. Därmed blev hon inte bara historisk som den första kvinnan på posten. Hon får också makten över senaten som är jämnt delad mellan partierna och där Harris nu får utslagsröst, skriver Martin Gelin, även han i DN.

”Det kan även innebära att hon måste begränsa internationell verksamhet och resor och i stället prioritera att vara i Washington, så att hon kan finnas till hands för viktiga omröstningar”, skriver han.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons