Göran Persson.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analyser: Ett folkligt val – men inte så tryggt

Att Swedbanks nye ordförande heter Göran Persson är ingen slump, skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys. Efter vårens avslöjande om misstänkt penningtvätt är det inte konstigt att ”Swedbank valt att luta sig mot den tyngsta folkliga kraften de kunde komma på”.

Samtidigt är strategin inte så trygg som den verkar, skriver Lagerström. Persson befinner sig nämligen i händerna på resterande styrelseledamöter.

Anders Hägerstrand skriver i DI att Persson gav ett stabilt intryck under sin första dag som ordförande. Men han hann också ta ett första snedsteg. Hägerstrand pekar på Perssons uttalande om att en ny vd kan vara klar någon gång i slutet på hösten. Enligt DI-skribenten måste en ny vd vara på plats ”betydligt tidigare än så”.

SvD näringslivs Birgitta Forsberg lyfter det faktum att banken fortfarande inte har tillsatt en extern granskning av den misstänkta penningtvättshärvan:

”Förstår storägarna fortfarande inte att en oberoende extern granskning har betydligt större trovärdighet än en intern granskning?”

Läs också

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
Trump under sin pressträff i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Analyser: Republikanernas tystnad är öronbedövande

Donald Trumps attack där han uppmanade fyra demokratiska kongressledamöter att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från möts av en öronbedövande tystnad från Republikanerna. Det skriver David French i en analys för National Review.

”Förstår de inte meddelandet som deras partiledare sänder ut, framförallt för USA:s icke-vita medborgare?” frågar han sig.

Washington Posts Ishaan Tharoor skriver att Trumps retorik förändrar hur de republikanska väljarna ser på att vara republikaner.

”Vad det betyder att vara republikan är nu att tillhöra Västvärldens yttre höger”, skriver han.

CNN:s John Blake skriver att det finns två versioner av USA: det välkomnande och det som mördade ursprungsbefolkningen och förslavade människor från Afrika.

”I ett USA reagerar människor i chock när presidenten skickar rasistiska twitterinlägg till kvinnliga ledamöter. I det andra USA säger människor ingenting.”

21 min
Donald Trump under sin pressträff i går och Boris Johnson.
undefined

Boris Johnson om Trumps attack: Totalt oacceptabelt

Nu sällar sig de brittiska partiledarkandidaterna till Torypartiet till kören av fördömanden mot Donald Trumps twitterinlägg mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley.

Boris Johnson kallar twitterattacken för ”totalt oacceptabel”.

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk, säger han.

Även Jeremy Hunt fördömde Trumps attacker men varken han eller Johnson vill kalla ordvalet för rasistiskt.

I helgen twittrade Trump att kvinnorna borde ”åka hem och fixa länderna” de har påbrå från och hans attacker eskalerade under en pressträff på måndagen.

– Det är här människor som hatar vårt land. Om de inte är glada här så kan de lämna, sa han.

1 tim
Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib under kvällens pressträff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Rasistisk attack – dags att ställa Trump inför riksrätt”

Frågan är inte om Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt – frågan är när det sker. Det säger demokraten Ilhan Omar under en gemensam pressträff med de tre andra kongresskvinnor som Trump uppmanat att ”åka hem” till länderna de kommer ifrån. Omar menar att uttalandet är en ”uppenbart rasistiskt attack”.

– Det är dags för oss att sluta tillåta den här presidenten att göra vår konstitution till åtlöje. Det är dags för oss att ställa presidenten inför riksrätt, säger Omar under pressträffen, enligt CNN.

Omar hade också sällskap av Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib. Samtidigt som pressträffen pågick tweetade Trump. Han menar att partiet blivit tvunget att ge stöd till de fyra ”progressiva” politikerna.

”Det betyder att de stödjer socialism, hat mot Israel och USA! Inte bra för Demokraterna!” skriver Trump i inlägget.

Igår 22:17
Läs mer om Trumps USA
Resterna av flygplanet dagen efter den flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Varnade för modellen – kan drabbas av metalltrötthet

Tillverkaren av den flygplansmodell som kraschade i Umeå varnade redan förra året för modellen, rapporterar SVT Västerbotten. Fästena för vingstöden kan på en del av flygplanen drabbas av metalltrötthet. Därför uppmanades användare av planet att inspektera vingfästena och byta ut dem om defekter upptäcktes.

Det är oklart om det kraschade planet genomgick de här inspektionerna eller om det tillhörde den typ som rekommenderades omedelbara inspektioner.

Även flygmyndigheter i Australien, där planet tillverkades, har varnat för flygplanstypen, rapporterar P4 Västerbotten. Varningen gällde också i det fallet att vingstöden kan drabbas av metalltrötthet.

3 tim
Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet granskades senast den 25 juni – fick grönt ljus

Flygplanet som kraschade i Umeå kontrollerades senast för tre veckor sedan. Luftvärdighetsbeviset från den 25 juni intygade att planet var servat och underhållet, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Planet som kraschade var av modellen Gipps Aero GA8 Airvan. Sedan 2006 finns det sju rapporter om incidenter där planet är inblandat, skriver SvD som hänvisar till organisationen Bureau of Aircraft Accidents Archives.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll reagerar dock inte på antalet incidenter.

– Om man räknar med 240 flygplan som producerar en massa flygtid så är det nog inte så hög olycksfrekvens som man kan tro, säger han till SVT.

Det störtade planet var från Australien. Enligt finska Hufvudstadsbladet varnade australiska myndigheter i höstas om att fästena för vingstöden mot flygkroppen kunde drabbas av metalltrötthet.

Igår 17:47
Hans Ytterberg, SHK, under en presskonferens dagen efter den flygolycka där nio människor omkom.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Haverikommissionen: Delar av planet bröts loss i luften

Delar av planet som kraschade i Umeå bröts loss i luften, säger Hans Ytterberg vid Statens haverikommission på en pressträff.

– Vilka delar kommer vi inte spekulera i. Flygplanet var inte helt när det nådde marken, säger han.

Haverikommissionen har i dag undersökt olycksplatsen och samlat in vrakdelar. Den kommer leta efter eventuella läsplattor, telefoner eller go pro-kameror ombord för att förstå olyckan.

Helen Kelly vid polisen säger på pressträffen att det var sju män och två kvinnor som omkom i olyckan. Alla är svenska medborgare, men en har dubbelt medborgarskap.

Igår 15:13
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå