Hem
Illustrationsbild. (Fredrik Sandberg/TT)

Analyser: Hälsorisker måste vägas mot livskvalitet

Socialstyrelsens alkoholråd är riktade till hälso- och sjukvården och inte till allmänheten. Det skriver Expressens vetenskapskommentator Amina Manzoor i en analys.

Många förvånades när råden om att vård bör erbjudas till den som dricker mer än tio standardglas i veckan presenterades på tisdagen, skriver hon. En del har blivit arga, andra ställer sig frågan om de är alkoholister, men eftersom det riktas till vården är det onödigt att ”tjafsa om”, anser hon.

Enligt Manzoor rör det sig inte om förmynderi, utan råd som ger människor chans att fatta egna hälsobeslut. Och många dricker för att det är ”gott, trevligt, socialt”.

”Sådant ligger också i vågskålen.”

Under rubriken ”hur ska man förhålla sig till de motstridiga råden?” skriver SvD:s Henrik Ennart att det inte finns några ”övertygande hälsoskäl” att börja dricka alkohol.

Men vid lågt intag är risken för alkoholrelaterad cancer liten, och hälsorisker måste vägas mot livskvalitet, anser han.

”Att riskerna sedan ökar snabbt vid större mängder är alla överens om.”

Ennart saknar dock ålder som en faktor i råden.

Socialstyrelsens rekommendationer

  • Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör hälso- och sjukvården erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol.
  • Riskbruk av alkohol definieras som att dricka något av följande: 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare. Gränserna är samma för både män och kvinnor.
  • Det finns dock tillfällen då alkohol bör undvikas helt, till exempel före 18 års ålder, vid graviditet och inför en operation.
  • Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.
  • Socialstyrelsen klassade tidigare konsumtion som överstiger 14 standardglas per vecka för män och 9 standardglas för kvinnor som riskbruk, alltså 15 respektive 10 glas.
  • Källa: TT/Socialstyrelsen
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen