Kravallpolis griper demonstrant på Hongkongs internationella flygplats på tisdagen Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

Analyser: Hårdare retorik ett sätt att motivera våld

Kinas retorik om protesterna i Hongkong eskalerade till en ny nivå när företrädare för landet i början av veckan började tala om ”tecken på terrorism”, skriver CNN:s James Griffiths i en analys. För de som dagligen följer statligt kontrollerade medier i landet kan beskrivningen verka rimlig. Här beskrivs demonstranterna som ”urartade folkhopar” som misshandlar poliser och ”galna separatister” som sätter eld på myndighetsbyggnader.

Att använda ordet terrorism, utan att direkt kalla demonstranterna terrorister, är ett sätt för Kina att senare motivera det våld som regimen bedömer som nödvändigt för att upprätthålla ordning, menar Hongkongexperten Lev Nachman som CNN har talat med.

Kinas sätt att hantera protesterna har under sommaren gått från total tystnad till dagens höga tonläge om terrorism, skriver AFP. Enligt Hongkongexperten Ben Bland, som AFP har talat med, handlar det om att sända en signal till lokala myndigheter att de kan använda en högre grad av våld och repression.

Läs också

Toppnyheter

Jonas Sjöstedt  Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjöstedt: Ambitionen borde vara att V sitter i regering

Vänsterpartiet borde ha ambitionen att sitta i nästa regering, säger den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt i Ekots Lördagsintervju.

Han tror att läget i svensk politik kommer att tvinga Socialdemokraterna att förhandla med Vänsterpartiet.

– Det handlar alltid om politikens innehåll, men för mig är det helt självklart att vi vill genomföra så mycket som möjligt av vår politik, och det gör man bäst i en regering, säger han i intervjun.

Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om de lägger fram förslag om en förändrad arbetsrätt och marknadshyror. I intervjun säger han även att han fått signaler om att statsminister Stefan Löfven inte kommer att utlysa ett extra val.

4 tim
Läs mer om Jonas Sjöstedts avgång
Malm under Akademiens högtidssammankomst Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien: ”Avhoppade ledamöterna ersätts inte”

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm säger att de två ledamöter som hoppat av från Akademiens Nobelkommitté inte ska ersättas. I stället ska en mer långsiktig lösning diskuteras, rapporterar TT.

"Vi samlar oss till slutsatser och förbereder en långsiktig form för extern expertis från och med 2021. Akademien har alltid anlitat utomstående specialister på olika språkområden, och avser utveckla en stabil struktur för det framtida arbetet", meddelar Malm.

I december meddelade de externa ledamöterna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström att de lämnade sina uppdrag. Leandoer konstaterade bland annat att förändringsarbetet i Akademien ”går för långsamt”.

2 tim
Akademiledamöterna Kristina Lugn, Bo Ralph och Horace Engdahl. Bode.  TT, Wikipedia.
undefined

Akademien får skandalpris: ”Har trampat i klaveret”

Svenska Akademien får årets Johnny Bode-pris, som delas ut till en offentlig person som på något sätt ställt till med skandal under året. Det rapporterar Aftonbladet.

”En lika ärevördig som skandalgenererande kulturinstitution, som både historiskt och i närtid förmått att leverera det ena underhållande exemplet på organisatoriskt självskadebeteende efter det andra, därmed bevisande att man ej alltid äger smak för det man har snille”, står det bland annat i motiveringen.

Priset delas ut i skandalartisten Johnny Bode-Delgadas ära och består av ett diplom och en prissumma som sällskapets medlemmar traditionsenligt redan har festat upp.

1 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien