Voxkandidaten Santiago Abascal under valnatten.  OSCAR DEL POZO / AFP
Nyvalet i Spanien

Analyser: Högerextrema Vox gynnas av Katalonien

Det råder ett dödläge inom spansk politik efter att inget av partierna fått majoritet i söndagens val, poängterar flera skribenter i analyser om det spanska nyvalet.

Att högerextrema Vox vuxit från 24 till 52 mandat i parlamentet är en imponerande bedrift och partiet är lika stort som Partido Popular i La Mancha, Andalusien, norra Kastilien och Madrid, skriver DN:s Nathan Shachar.

The Independents Graham Keeley menar att Vox resultat till stor del beror på partiets hårda linje mot den katalanska separatiströrelsen.

”En växande nationalism, inspirerad av att stoppa separatister från att splittra Spanien har gett Voxrevolutionen bränsle som inget annat”, skriver Keeley.

Att mittenpartiet Ciudadanos förlorade fyra femtedelar i väljarstöd förklarar Astrid Barrio, en av åtta experter som El País intervjuat om partiets fall, med att ledaren Albert Rivera tappat sin relevans.

”Den här typen av partier överlever sällan sina grundare, bilden av partiet är byggd kring Rivera som visat sig vara värdelös på att forma en regering”, menar Barrio.

Toppnyheter

Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Kina

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

2 tim
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

6 tim
Läs mer om Sveriges relation med Kina
Lars Hjälmered (M) / Ibrahim Baylan (S) TT
Krisen i Postnord

M: Lägg korten på bordet om Postnord, Baylan

Uppgifterna från den hemliga konsultrapporten om Postnord som DN rapporterat om får Moderaterna att kräva att regeringen lägger korten på bordet.

– Jag undrar om regeringen har kontroll. Posten ska ju ändå finnas i hela landet och fungera, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för M.

I rapporten som gjorts på uppdrag av den danska och svenska saten uppges att det finns risk för konkurs om inte bolaget får subventioner, enligt DN. Detta tonas dock ner av näringsminister Ibrahim Baylan (S) som säger till Ekot att han inte delar den bilden.

4 min
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) TT
undefined

Baylan tonar ner hot om konkurs: ”Inte min bild”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tonar ner risken för att Postnord går i konkurs om inte statliga medel skjuts till.

I en intervju med Sveriges Radio säger Baylan att han inte delar bilden. Han understryker dock att den snabba digitaliseringen, där brevmängden minskar samtidigt som paketutlämningen ökar, gör att Postnord måste förändras.

För drygt två år sedan sköt den danska och svenska staten till sammanlagt 2,2 miljarder för att lösa företagets akuta ekonomiska problem. Enligt Baylan är det i nuläget inte aktuellt att skjuta till mer pengar.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemliga rapporten visar: Postnord hotas av konkurs

Postnord med 20 000 anställda riskerar konkurs om staten inte ingriper med subventioner. Det är slutsatsen i en hemlig rapport från konsultfirman McKinsey & Company, som gjorts på uppdrag av den svenska och den danska staten. Det skriver DN.

I rapporten beräknas Postnord gå med vinst i det fall staten fullt ut kompenserar för alla olönsamma brevbärarlinjer som finns med i samhällsuppdraget. Postnord skulle då kunna få ett marknadsvärde på 35 miljarder kronor.

Men om staten inte ingriper och servicen ska upprätthållas på samma nivå som i dag beräknas Postnord få ett ”negativt värde”, vilket enligt DN är en omskrivning för konkurs.

Idag 06:16
Läs mer om Krisen i Postnord
En affisch på Qassem Soleimani i Teheran. ATTA KENARE / AFP
Konflikten mellan USA och Iran

Trumps nya förklaring: Han sa dåliga saker om USA

USA:s president Donald Trump har gett nya skäl till varför han beslutade sig för att döda den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, rapporterar CNN.

I ett möte med bidragsgivare gav Trump en detaljerad bild av hur det gick till när Soleimani dödades, uppger källor. Enligt dem ska Trump ha sagt att Soleimani ”sa dåliga saker om vårt land”, vilket bidrog till hans beslut att beordra attacken.

– Hur mycket av den här skiten ska vi behöva lyssna på? sa Trump enligt källorna.

37 min
ayatolla Ali Khamenei/Donald och Melania Trump TT
undefined

Trump varnar Khamenei: ”Sa en del elaka saker”

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei borde ”vara försiktig med vad han säger”. Det skriver USA:s president Donald Trump efter att Khamenei lett fredagsbönen i Teheran för första gången på många år.

Vid bönen sa ayatollan bland annat att USA:s attack mot toppgeneralen Qassem Soleimani visar på landets ”terroristiska väsen”.

”Den så kallade ’högste ledaren’ i Iran, som inte har varit så mäktig på senaste tiden, hade en del elaka saker att säga om USA och Europa”, twittrar Trump som svar på Khameneis uttalande.

”Deras ekonomi håller på att krascha och folket lider. Han borde vara väldigt försiktig med sina ord”, fortsatte han.

Idag 04:19
- / KHAMENEI.IR
undefined

Ayatollan: Våra attacker slog mot USA:s självbild

Irans flygattacker mot amerikanska baser i Irak var ett slag mot USA:s självbild som stormakt, säger Irans ayatolla Ali Khamenei enligt nyhetsbyrån AP. Uttalandet kommer i samband med att ayatollan för första gången på över åtta år hållit i fredagsbönen.

Han fortsatte kalla dödandet av toppgeneralen Qassem Soleimani för ”fegt” och sa att Donald Trump bara låtsas stötta det iranska folket. Han menar att folket enats efter dödandet av Soleimani och kallade nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet för en olycka.

I attackerna mot USA:s baser skadades elva soldater.

Igår 09:24
Läs mer om Konflikten mellan USA och Iran
Minnesstund i Teheran för dödsoffren. Bild från den 11 januari. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Nedskjutna planet i Iran

Iran skickar färdskrivarna från planet till Ukraina

Iran har gått med på att skicka färdskrivarna från det nedskjutna Ukrainian Airlines-planet till Ukraina, rapporterar Reuters.

Den internationella pressen på Iran har varit stor sedan det blev känt att det var landets luftvärn som sköt ner planet. Under veckan har Kanada, Storbritannien, Ukraina, Sverige och Afghanistan uppmanat Iran att samarbeta fullt ut med internationella utredare.

Hassan Rezaifar, chef för den iranska haveriutredningen, säger att färdskrivarna ska försöka läsas av i Kiev. Om det misslyckas kommer de att skickas till Frankrike.

2 tim
Peter Swaffer, avdelningschef för luftfart på Statens haverikommission / Haveriplatsen i Iran TT
undefined

Svenska kritiken mot Irans utredning: För långsam

Statens Haverikommission tycker att Iran är för långsamt i utredningen om det nedskjutna planet utanför Teheran, rapporterar TT. Det finns ingen tidsplan för när färdskrivarna ska läsas av och det är en process som enligt Haverikommissionens avdelningschef Peter Schwaffer kräver avancerad utrustning som bara finns på ett fåtal platser i världen.

Kiev lyfts som en plats där färdskrivarna skulle kunna läsas av. Även den franska haverikommissionens lokaler i Paris har föreslagits.

– Nu är iranierna inte i Kiev, så mycket vet vi, och de är inte på väg till Paris, så vi vet inte riktigt vad intentionerna är. Man kan bara spekulera i varför de är kvar på hemmaplan, säger Swaffer till TT.

17 personer hemmahörande i Sverige dog när planet sköts ner av iranskt luftvärn. Totalt dog 176 personer.

Igår 22:02
Läs mer om Nedskjutna planet i Iran
Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Norska IS-kvinnan

Norska säkerhetstjänsten: ”Hotnivån är oförändrad”

Hotnivån i Norge förändras inte av att en 29-årig IS-kvinna hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn. Det uppger norska säkerhetspolisen PST på en pressträff.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och kan tvinga fram en regeringskris.

3 tim
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

Igår 23:35
Läs mer om Norska IS-kvinnan