Analyser: Hotet från Kina och Ryssland i fokus
När G7-ländernas ledare sammanstrålar i Japan över helgen är det hotet från de auktoritära jättarna Kina och Ryssland som står högst på agendan, skriver Nectar Gan i en analys för CNN.
Att enas om en gemensam hållning gentemot Kina blir ingen lätt uppgift, skriver hon.
”Kina, ett globalt tillverkningsnav och en enorm konsumentmarknad, är en viktig handelspartner för G7-länderna”.
Vad gäller Ryssland ligger tonvikten på hur G7-länderna kan skada landet ekonomiskt, och därigenom militärt, skriver Nick Marsh för BBC.
En möjlighet är att rikta sanktioner mot ”tredje land” – exempelvis anklagas flera centralasiatiska länder för att hjälpa Ryssland undkomma sanktioner. Sådana åtgärder kan dock bli komplicerade, enligt Marsh.
”Hur blir det med indiska företag som köper rysk olja eller kinesiska företag som handlar med Ryssland? Ska G7-länderna ge sig på dem?”
Läs mer
G7-mötet i Japan
• G7-länderna är en informell sammanslutning av världens ledande industrialiserade ekonomier. De möts en gång om året och diskuterar bland annat ekonomisk politik, säkerhet, klimat och energi.
• Rysslands aggression mot Ukraina är en av åtta frågor som ska diskuteras. En annan punkt högt på agendan är kärnvapennedrustning, vilket understryks av platsen: japanske premiärministern Fumio Kishidas hemstad Hiroshima, som atombombades under andra världskriget.
• Gruppen består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU fungerar i princip också som medlem och även representanter från andra länder har bjudits in på senare år.
• Ryssland uteslöts ur konstellationen sedan annekteringen av Krym 2014.
• Vissa bedömare ifrågasätter numera G7:s relevans, i och med interna splittringar och framväxten av alternativa grupperingar, som G20.