Nazistiska NMR demonstrerar i Kungälv 1 maj i år. På flaggorna syns tyrrunan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarscherna i Göteborg

Analyser: Nazistdomen bör nå Högsta domstolen

Dagens dom mot nazister i Göteborg är principiellt intressant för hur tingsrätten resonerar om åtalspunkten hets mot folkgrupp. Det skriver SvD:s juridiska expert Mårten Schultz i en analys.

Fem nazister dömdes för våldsamt upplopp men de fjorton som stod åtalade för hets mot folkgrupp friades. Detta trots att de bar den nazistiska symbolen tyrrunan. Tingsrätten anser inte att tyrrunan i sig själv är hets mot folkgrupp. Schultz noterar att det var HD som 1996 slog fast att hakkorset i sig kunde utgöra ett brott.

”Det är nog Högsta domstolen som bör få sista ordet om tyrrunan ska behandlas på samma sätt”, skriver han.

Aftonbladets Oisín Cantwell skriver att det är mycket möjligt att frågan når HD men tillägger att hakkorset har en starkare koppling till Nazityskland än tyrrunan har.

”Jag tror att dagens dom är en fingervisning så god som möjlig om hur högre instanser kommer att resonera.”

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Riksdagshuset.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen vill kunna agera snabbare – begär mer makt

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Syftet är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

1 tim
Ann Linde.  TT
undefined

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

5 tim
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Branschen om krispaketet: Det behövs mer pengar

Trots att presstödet kommer ökas permanent med 200 miljoner kronor per år för att hjälpa svenska medier under coronakrisen, höjs röster för att det krävs mer åtgärder. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert menar att pengarna inte kommer räcka långt eftersom många tidningar ska dela på summan.

– Utan fler åtgärder kommer tidningar att försvinna och de kommer inte tillbaka. Det är en demokratisk katastrof, säger hon till TT.

Jan Fager, tillförordnad vd på Tidningsutgivarna (TU), håller med om att pengarna inte räcker för att stoppa permitteringarna som sker på landets redaktioner.

– Utan breda tillskott kommer vi att se fler permitteringar, uppsägningar och nedläggningar av tidningar, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

4 tim
Linde, Stockholm i coronatid.  TT
undefined

”Samhället hyperkänsligt – därför stängs det ned”

Under 1900-talets pandemier dog miljontals människor utan att samhället vidtog extrema åtgärder. I en intervju med Dagens Nyheter säger tidigare statsepidemiologen Annika Linde att detta kan ha två orsaker, att sjukdomsförloppet vid covid-19 är mer dramatiskt än vid vanlig influensa och att människor i dag är mer oroliga.

– Jag tror det framför allt handlar om att vi har ett hyperkänsligt samhälle, säger hon till tidningen.

3 tim
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Idag 12:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Jared Kushner och Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trumps svärson får en mer framträdande roll i krisen

Donald Trumps svärson Jared Kushner har ingen medicinsk erfarenhet eller expertis, men har de senaste dagarna klivit fram som ny frontfigur i Vita husets kamp mot coronaviruset. Det skriver AFP.

På pappret ska Kushner bara bistå vicepresident Mike Pence, som har huvudansvaret för att koordinera regeringens arbete mot smittspridningen. Själv säger han att Trump bett honom att se till att coronateamet ”tänker utanför lådan”.

Den fredsplan för Israel och Palestina-konfliken som USA presenterade i januari skissades fram av Jared Kushner – och möttes av global kritik från i stort sett alla utom Israel.

1 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

5 tim
USNS Comfort utanför Manhattan. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flytande sjukhuset har bara 20 patienter: ”Ett skämt”

Det flytande jättesjukhuset USNS Comfort anlände i måndags till New York för att avlasta stadens kraftigt ansträngda sjukvårdssystem. Men trots att andra sjukhus går på knäna står de flesta av de 1 000 sängarna på det amerikanska flottfartyget fortfarande tomma. På torsdagen vara bara 20 patienter inskrivna, skriver New York Times.

Chefer på andra sjukhus i staden är upprörda över situationen, som uppges bero på byråkrati. Flottan har upprättat en lista med totalt 49 åkommor, inklusive covid-19, som diskvalificerar patienter från att komma ombord.

– Det är ett skämt, för att tala klarspråk, säger Michael Dowling, chef för New Yorks största sjukhussystem Northwell Health, till New York Times.

Idag 08:47
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

Analys: Utvecklingen avgör för både Löfven och Sverige

Stefan Löfven (S) tror på dödsoffer i tusental, regeringen vill ha mer makt och svenska medier får ett nytt stödpaket. Fredagen har inneburit flera nya politiska besked om coronakrisen, vilket gör att även analyserna har olika ingångar.

DN:s Ewa Stenberg skriver att statsministern med dagens uttalande vill visa på vilket allvar Sverige står inför, och att han måste övertyga väljarna om att man valt rätt väg. Löfven har haft stor nytta av sitt lugn men hans framtid avgörs av att vi inte får en utveckling i stil med Italiens, menar Stenberg.

”Det avgör Stefan Löfvens eftermäle, men framför allt avgör det Sveriges framtid.”

Expressens Viktor Barth-Kron skriver om den egna tidningens avslöjande att regeringen tillfälligt vill flytta makt från riksdag till regering för att kunna agera snabbare under krisen – något som tidigare hade varit otänkbart.

Moderaterna är kritiskt och någon form av kompromiss måste nås, menar Barth-Kron.

”Ska ett demokratiskt undantagstillstånd ha någon som helst legitimitet måste oppositionen vara med på tåget.”

17 min
Lena Hallengren (S). TT
undefined

Ministrar om mediebilden: ”Inte alls som vanligt här”

Den ”mjuka” svenska coronastrategin har blivit väl omtalad i tidningar och nyhetsinslag runt om i världen, men det är inte alls så att livet flyter på precis som vanligt här.

Det var budskapet när socialminister Lena Hallengren (S), utrikesminister Ann Linde (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) höll en pressträff för utländska medier under fredagen.

Nyhetsbyrån AFP skriver hur den svenska regeringen visserligen infört stopp för sammankomster på fler än 50 personer och nu senast ett förbud mot besök på äldreboenden, men att Stockholm inte är någon ”spökstad” på långa vägar.

Ministrarna försvarar strategin och säger att man sett hur den haft effekt för att stoppa smittspridningen.

2 tim
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Trots förbud har anhöriga tvingat sig in bland äldre

Vid flera tillfällen har anhöriga tvingat sig in på äldreboenden i Östersunds kommun, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Det ska ha skett de senaste dagarna, efter att regeringen beslutat om besöksförbud på samtliga boenden i landet.

Personalen har inte rätt att rent fysiskt stoppa anhöriga från att komma in utan ska då ringa polisen. Om så har skett är oklart.

Kommundirektör Anders Wennerberg säger att det kan bli aktuellt att diskutera behov av vakter, om inte förbudet respekteras.

1 tim
Stefan Ingves.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingves: Räntesänkning finns inte på agendan

Svenska folket kan glömma en räntesänkning, enligt Riksbankschefen Stefan Ingves. I en intervju med SvD säger han att centralbanken inte har några planer på att ge mer pengar till hushållen den vägen.

– Jag förstår att det är många som resonerar på det sättet för det är så man är van vid att tänka. Men penningpolitiken är i dagsläget någonting helt annat där huvudsyftet är att hålla igång svensk ekonomi, säger han.

Ingves menar att Riksbanken nu i stället är fullt fokuserad på att företag ska få tillgång til lån med låg ränta.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson deltar i ett möte på videolänk. Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson fortfarande sjuk – håller sig isolerad

Boris Johnson visar fortfarande symtom på covid-19 och kommer att fortsätta sin isolering som nu har pågått i en vecka, meddelar han själv i en video på Twitter.

Efter att han testade positivt för smittan har Storbritanniens premiärminister arbetat hemifrån.

– Jag har fortfarande en mild variant av ett av symtomen, feber, säger Johnson och tillägger att han i enlighet med brittiska riktlinjer kommer att vara hemma tills han är helt symtomfri.

Idag 12:25
Arkivbilder.  TT
undefined

Ikea i London görs om till testanläggning för corona

Ikea i Wembley i norra London görs om till en testanläggning där sjukvårdspersonal ska kunna drive in-testas för corona, rapporterar CNN.

– Vi är enormt stolta över sjukvårdspersonalen och stolta över att erbjuda Wembley som en alternativ medicinsk inrättning, säger en talesperson från Ikea till CNN.

Den pågående krisen har lett till stora avbeställningar från leverantörer. Ikea har därför ställt om en del av sin produktion för att hjälpa sjukvården.

Idag 06:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Vårdplats i Huddinge, Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

IVA-anställda vittnar: Brist på personal det allra värsta

Det största problemet inom intensivvården är bristen på personal. Det säger vårdanställda som SVT Nyheter varit i kontakt med. Detta i ett skede då antalet platser utökas på många håll i landet.

– Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en anställd i Stockholm.

I en vanlig situation bemannas en IVA-plats av en sjuksköterska och en läkare på var tredje patient, men enligt vittnesmål till SVT kan en sköterska nu ta hand så många som sex patienter nattetid.

2 tim
Illustrationsbild från äldreboende, Tegnell. TT
undefined

Anders Tegnell: ”De äldre har inte skyddats bra nog”

Antalet döda i coronapandemin är betydligt högre i Sverige än i Finland, 333 respektive 20 dödsfall, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat har smittan tagit sig in på betydligt fler äldreboenden i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till tidningen att Finland ligger betydligt tidigare i sin epidemiutveckling än vad Sverige gör, även om landet fick sitt första fall tidigare. Samtidigt konstaterar han att Sverige misslyckats med att skydda de allra äldsta.

– Ja, det måste man ju erkänna, så är det ju i viss utsträckning, säger han.

4 tim
Vårdpersonal med skyddsutrustning.  TT
undefined

Vårdpersonal tvingas använda hemgjorda visir

Personal på flera äldreboenden varnar för att de inte har någon skyddsutrustning, något som anses vara avgörande för att kunna stoppa smittan.

Aftonbladet har intervjuat flera anställda på äldreboenden som beskriver en arbetssituation under stora påfrestningar. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro konstaterar att många ”hemsnickrade lösningar” förekommer.

– Vi använder hemmagjorda visir av skyddsglasögon med fasttejpat overheadpapper, säger undersköterskan Sofia Karin till tidningen.

Idag 12:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Barn i Uganda. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Afrikanska barn riskerar att drabbas när vården krisar

Fler barn i Afrikas fattiga länder riskerar att dö i sjukdomar som lunginflammation eller malaria när sjukvården nu måste fokusera på coronavirusets spridning. Det rapporterar Ekot.

Redan före coronapandemin dog hundratals barn i Uganda varje dag i bland annat ovan nämnda sjukdomar. Landet har också ett svagt hälsosystem – och vissa invånare saknar helt tillgång till tvål och vatten i hemmet.

– Just nu är allt fokus på covid-19 och det är panik bland befolkningen och bland dem som arbetar i vården, säger Peter Waiswa, professor och expert på barnadödlighet i Uganda.

3 tim
En öde motorväg i Nigerias största stad Lagos. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man sköts ihjäl efter att ha brutit utegångsförbud

En man i Nigeria har skjutits ihjäl efter att ha brutit mot utegångsförbudet i staden Warri, uppger nigeriansk polis enligt nyhetsbyrån AFP.

– Incidenten inträffade i går när ungdomar protesterade, säger polistalespersonen Onome Onowakpoyeya till AFP.

Lokala medier skriver att mannen körde en bil utan registreringsskyltar och vägrade stanna när säkerhetsstyrkor försökte stoppa bilen. Efter ett förföljande ska mannen ha skjutits ihjäl när han försökte fly från bilen.

Senatorn Ovie Omo-Agege, som representerar regionen, har enligt AFP fördömt dödsskjutningen och krävt att de ansvariga ska ställas till svars.

Idag 11:09
Läs mer om Coronaviruset
Helg Recensioner
Woody Allen. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Lätt att förstå kritikerna – men det är rolig läsning”

När Woody Allens memoarer nu når bokhandlarna efter kontroversen om de överhuvudtaget ska ges ut rynkar flera recensenter på näsan åt filmregissörens brist på självinsikt. DN:s Johan Hilton skriver att ”Apropos of nothing” är i stort behov av en redaktör men att den ändå är ”genuint rolig läsning”. Hilton skriver att beskrivningarna av Scarlett Johansson och även av Soon-Yi Previn präglas av en kladdig förtjusning.

Hynek Pallas skriver i Expressen att det är lätt att förstå de kritiker som avfärdar Allen på grund av dessa beskrivningar av kvinnor inom filmen.

”Vad kritikerna inte berättar är att han tar upp deras övriga förtjänster som skådespelare – och att man som läsare förstår att detta är odelbart för Allen”, skriver Pallas.

Den som letar efter en bekännelse blir besviken, pusslet Woody Allen-Mia Farrow förblir olöst, skriver Deadlines Peter Bart. I boken prisar regissören sin exhustrus prestationer samtidigt som han ger detaljer om hennes beteende mot sina barn.

”Inget i Woodyland är enkelt”, skriver Bart.

Idag 12:59
Lydia Sandgren. Emelie Asplund/Albert Bonniers förlag
undefined

”Glöm pandemin och läs denna sensationella debut”

32-åringen Lydia Sandgrens debutroman ”Samlade verk” får så gott som unisona hyllningar från recensenterna.

Romanen utspelar sig mestadels i Göteborg på 1980-talet och handlar om förläggaren Martin Berg, frun Cecilia som lämnat honom och den alkoholiserade målaren Gustav Becker. Den väcker frågor om litteratur, frihet och kärlek, skriver Aftonbladets Carl-Michael Edenborg.

”Under mina tjugofem år som litteraturkritiker på Aftonbladet har det inte hänt många gånger att jag fått äran att recensera en sensationell debut”, skriver han.

Expressens Victor Malm är ”full av beundran” för romanen.

”Glöm pandemin, glöm ekonomin, läs Lydia Sandgren och tänk att det är med ’Samlade verk’ som 2020-talet börjar.”

Idag 12:59
Thundercat. Winslow Townson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Thundercats nya skiva rå med sorg över Millers död”

Jazz-fusionmusikern Thundercat, som bland annat gjort sig känd för sin medverkan i Kendrick Lamars ”To pimp a butterfly”, har länge sneglat mot det existentiella – och nya skivan ”It is what it is” bär tydliga spår av den kris han gick igenom när vännen och rapparen Mac Miller dog för två år sedan. Det menar NME:s Sam Moore, som prisar skivans balanserande mellan sorg, läkande och ren livsglädje, bland annat i ett magiskt nummer tillsammans med Childish Gambino och 80-talsfunklegenden Steve Arrington.

Roisin O’Connor på The Independent hyllar Thundercats förmåga att kunna få sin komplext strukturerade musik att låta så mänsklig. Låten ”Fair chance”, som uttryckligen berör Mac Millers död, beskriver hon som ”rå med sorg” – och hela ”It is what it is” som en lysande skildring av en artist som accepterar sin egen dödlighet.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Idag 12:59
Läs mer om Helg