Analyser: ”Stor stiltje – L sitter fast i skruvstäd”
Trots att Centerpartiet är det enda partiet som har ett statistiskt säkerställt tapp i den nya SCB-mätningen är det ändå Liberalerna som är de största förlorarna. Det säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.
– Det är ju illa naturligtvis. De fick 2,5 i förra mätningen och de ligger kvar på den positionen och har inte lyckats komma ur det skruvstäd som de sitter fast i, säger hon.
Nelsson konstaterar samtidigt att den position i ”den breda mitten” som Annie Lööf och Centerpartiet tagit inte ger utdelning och att partiet har svårt att locka nya väljare.
Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att det är ”ovanligt stor stiltje” i dagens SCB-mätning. Han påpekar också att Centerpartiets nedgång är den enda säkerställda förändringen.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver i en analys att om man jämför med valresultatet 2018 – i stället för med SCB-mätningen i maj – så är det Ulf Kristersson och Moderaterna som är de stora vinnarna sett till dagens mätning. Samtidigt konstaterar han att statsminister Magdalena Andersson skulle kunna bilda regering med stöd från fyra rödgröna partier om det var val i dag.
”Men det förutsätter att hon fortsatt lyckas hålla ihop det bräckliga bygge som Stefan Löfven skapade”, skriver han.
SCB-mätningen (siffrorna från maj-mätningen inom parentes)
S: 29,1 (28,2)
M: 22,7 (22,4)
SD: 18,6 (18,9)
C: 8,4 (9,5)
V: 9,2 (8,9)
KD: 4,6 (4,5)
MP: 3,9 (3,8)
L: 2,5 (2,5)
Övriga partier: (1,4)
Så genomfördes mätningen
SCB:S PSU genomfördes i november 2021 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 190 i riksdagsval röstberättigade personer.
Data samlades in under perioden 28 oktober till 25 november.
Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB
Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.
Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.
Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.
Undersökningen har pågått sedan 1972.