”L går in i valet med spärren hängande över sig”
Trots höstens politiska tumult är det små förändringar som syns i SCB:s stora partisympatiundersökning, som publicerades i dag.
Statsvetaren Jonas Hinnfors påpekar att den senaste veckans händelser inte har fångats upp i mätningen.
”Man kan konstatera att väljarna inte flyttas jättemycket. Ett dock säkert: L går in i valåret med spärren hängande över sig”, skriver han på Twitter.
S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld skriver att om mätningen visade ett faktiskt valresultat, så skulle det sannolikt resultera i ”en ny S-ledd regering”.
Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach skriver att Moderaterna får högsta siffran på fem år, men påpekar också att förändringen sedan maj inte rär statistiskt säker.
SCB-mätningen (siffrorna från maj-mätningen inom parentes)
S: 29,1 (28,2)
M: 22,7 (22,4)
SD: 18,6 (18,9)
C: 8,4 (9,5)
V: 9,2 (8,9)
KD: 4,6 (4,5)
MP: 3,9 (3,8)
L: 2,5 (2,5)
Övriga partier: (1,4)
Så genomfördes mätningen
SCB:S PSU genomfördes i november 2021 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 190 i riksdagsval röstberättigade personer.
Data samlades in under perioden 28 oktober till 25 november.
Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB
Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.
Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.
Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.
Undersökningen har pågått sedan 1972.