Hem
Arkivbild. (Ferdinand Ostrop / TT / NTB Scanpix)

Analytiker: Vestas blodbad ett omen för vindkraften

Vindkraftsjätten Vestas rasade på Köpenhamnsbörsen efter torsdagsmorgonens delårsrapport. Den bjöd bland annat på en sänkt vinstprognos kopplat till de minskade subventionerna i USA, skriver Financial Times.

Skeptiker förfäktar nu att Vestas öde är ett tecken på att aktörerna på marknaden för grön energi faktiskt inte klarar sig på egna ben, utan statligt stöd. Det skriver Bloomberg.

– Vestas konkurrerar med de kinesiska bolagen och det är ett blodbad, säger rådgivningsbyrån Alexa Capitals, inriktade på energi och teknologi, grundare Bruce Huber.

bakgrund
 
Vestas
Wikipedia (sv)
Vestas Wind Systems A/S (Nasdaq Nordic: VWS) är en dansk tillverkare av vindkraftverk, som ger elektrisk energi. Firman anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter. Sedan slutet av 1990-talet har koncernen genomgått en stor förändringsprocess, där man både har upplevt ökat konkurrens, försökt konsolidera sin ledande marknadsställning och utveckla teknologin i riktning mot allt större vindmöllor. Processen kulminerade år 2004 med uppköpet av en stor konkurrent, NEG Micon. År 2005 tillträdde Ditlev Engel som verkställande direktör. Han har sedan dess satt igång en omfattande strategi, som syftar till att förbättra det interna samarbetet i den globala koncernen och förbättra relationen med företagets investerare. Resultatet skall helst mynna ut i bättre lönsamhet, bättre kvalitet och därmed bättre konkurrensförmåga på en alltmer intensiv marknad. Strategin går under mottot "Will to win". Vestas betraktas både i danska industrikretsar, politiker och befolkningen generellt som en av kronjuvelerna inom dansk industri, teknologi och know-how. Företaget röner därför stort intresse. Företaget har genom många år satsat på att bli en gigant på den danska scenen, men inte heller Vestas kom undan finanskrisen i slutet av 00-talen; ledningen meddelade i april 2009 att man skulle avskeda 1.900 medarbetare varav 1.275 i Danmark. Även under 2010 genomförde Vestas en stor avskedsrunda, när 3.000 medarbetare, varav 2.000 i Danmark, blev uppsagda den 26 oktober. Samtidigt meddelades att produktionen i Rudkøbing, Nakskov och Skagen skulle läggas ned. Detta ses i Danmark som en katastrof för glesbygdsområdena i landet. Den 12 januari 2012 avser man avisera "signifikanta förändringar" av bolagets struktur.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen