Andersson vill avvakta om medlemskap i bankunionen
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill avvakta med besked om ett svenskt deltagande i EU:s bankunion. Det säger hon till TT efter att EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici väckt frågan under sitt Sverigebesök.
Hon ser fördelar med att ha samma bankregler i Sverige som i andra EU-länder.
– Men det finns också nackdelar. Det går ju inte komma ifrån att beslutsordningen kan vara lite problematisk för länder som inte är med i eurozonen, säger hon.
I klartext handlar kritiken om att avgörande beslut i bankkriser fattas av ECB:s styrelse, där icke-euroländer inte har inflytande, skriver TT.
bakgrund
Europeiska bankunionen
Wikipedia (sv)
Europeiska bankunionen är ett förslag av Europeiska kommissionen som innebär inrättandet av en gemensam övervakningsmekanism (SSM), en gemensam rekonstruktionsmekanism (SRM) och gemensamma bestämmelser kring bland annat kapitaltäckningskrav och insättningsgarantier. Bakgrunden till förslaget är den europeiska bank- och skuldkrisen och målet är enligt kommissionen att "skydda småspararna, återupprätta förtroendet för finanssektorn och göra den mindre sårbar."
Hela euroområdet kommer att omfattas av bankunionen, medan övriga medlemsstater inom Europeiska unionen kan välja om de vill delta eller inte. Av medlemsstater utanför euroområdet kommer Storbritannien och Sverige att avstå från att delta i bankunionen, medan bland annat Bulgarien har som ambition att göra det. Övriga medlemsstaters positioner är okända.
Bankunionen innebär att Europeiska centralbanken kommer att övervaka alla större banker i euroområdet. Istället för att nationella organ ger banktillstånd, ser till att banker följer regelverken, vidtar åtgärder i form av indragna tillstånd och böter med mera, så blir det med den föreslagna bankunionen ECB som ska göra detta. Detta är dock långt från ECB:s nuvarande ansvarsområde, som är att ha koll på inflationen i euroländerna och sätta räntan för eurozonen, vilket är ett av skälen till att många uttryckt stor skepsis.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen