Hem
Illustrationsbilder. (TT)

Andra halvan av globen nu skyddad: ”Helt avgörande”

FN-avtalet för att skydda djuphaven utanför alla landsgränser är ett viktigt steg i rätt riktning, säger flera experter efter att avtalet kommit på plats. Men först i morgon presenteras hela innehållet.

– Vi har egentligen bara två stora globala allmänningar – atmosfären och haven. Även om haven kanske får mindre uppmärksamhet är det helt avgörande att skydda dessa, säger marinbiologen Rebecca Helm till AP.

Vattenmassorna i fråga täcker halva jordklotet men trots det har haven knappt varit skyddade förut, skriver Deutsche Welle. Olagligt fiske, överfiske samt olje- och gasborrning har kunnat pågå utan tydliga regler.

Avtalet har föregåtts av samtal i över 15 års tid. En svårighet i förhandlingarna har varit vad som ska hända med fynd i haven som kan gynna hela världen, exempelvis biologiskt material som kan användas i läkemedel, mat och för industrin. Rikare länder har större möjligheter att utforska haven, men även fattigare länder vill ta del av skatterna.

Robert Blasiak, havsforskare vid Stockholms universitet, jämför djuphaven med en stor tv där bara ett fåtal pixlar fungerar.

– Vi har upptäckt cirka 230 000 arter i havet men uppskattar att det finns över två miljoner, säger han till BBC.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen